Twijfel je over de betrouwbaarheid van een verkoper? Kijk dan of je zijn/haar gegevens op Google kunt vinden.Ook kun je het telefoon- en bankrekeningnummer via het Meldpunt Internetoplichting controleren. Wees alert bij verkopers uit het buitenland.
Identiteit controleren
Verkopers kunnen hun identiteit laten controleren bij aanmelding op Marktplaats. Ook dit is op vrijwillige basis. 'Telefoonnummer gecontroleerd', 'Bankrekening gecontroleerd', 'ID gecontroleerd': heel soms staat dergelijke informatie, voorzien van groene vinkjes, bij een verkoper vermeld.
Klik niet op een link van de koper, zogenaamd voor de betaling of voor de verzending. Een koper die een zogenaamde betaal- of verzendlink toestuurt, is een oplichter. Om digitaal of giraal aan u te betalen heeft de koper van u alleen een mobiel betaalverzoek nodig, of uw naam en uw IBAN.
Je kunt bij het politiebureau langsgaan bij jou in de buurt, maar je kunt ook online aangifte doen. Wanneer je bent opgelicht is het verstandig hier ook bij Marktplaats een melding van te maken. Zij kunnen de gebruiker blokkeren, andere kopers waarschuwen en de beveiliging van het platform verbeteren.
Wees voorzichtig met een platform zoals Marktplaats
Als je bijvoorbeeld via marktplaats iets verkoopt, dan is het doorgeven van jouw bankrekeningnummer gebruikelijk om de betaling te ontvangen. In ieder geval is het doorgeven van naam en rekeningnummer iets om mee uit te kijken op die manier.
Op politie.nl kun je controleren of er meldingen gedaan zijn over de verkoper. Als dat zo is, weet je dat de verkoper waarschijnlijk niet te vertrouwen is.
Het enige officiele webadres van Tikkie is tikkie.me. Zo is het verstandig om altijd het webadres van de betaallink te controleren wanneer u een betaalverzoek ontvangt. Daarnaast heeft de politie een handige zoekmachine om te controleren of er (negatieve) meldingen zijn gedaan over een bepaalde (ver)koper.
Met alleen je IBAN nummer en je adres kan iemand nog geen geld van je rekening halen of geld overboeken van jouw naar zijn/haar rekening. Daarvoor heb je nog altijd een toegangscode of verificatiecode nodig of een identiteitsbewijs.
Controleer of de betaling mogelijk is via Betaalverzoeken met iDEAL via Marktplaats of Kopersbescherming. Bewaar altijd een kopie van de advertentie en de foto's. Ook raden we aan om gegevens als het e-mailadres, telefoonnummer en bankrekeningnummer van de verkoper te bewaren.
Tikkie is ontwikkeld door ABN Amro. De betaling verloopt via iDEAL. Mensen ronden de betaling dus altijd af via de eigen bank. Daardoor is een Tikkie een heel veilige betaalmethode.
Bij identiteitsfraude (id-fraude) misbruiken criminelen persoonlijke gegevens die ze bemachtigen via een online advertentie, social engineering of met een phishing e-mail. Hiermee worden bijvoorbeeld bankrekeningen geopend op uw naam, waarnaar crimineel geld kan worden doorgesluisd.
Ja, dat kan. Het is zeker niet fraudevrij. Via telefonisch bankieren kan je bij veel banken geld overmaken naar een andere rekening. Dus iemand anders kan ook misbruik maken van jouw toegangscode en ibannummer.
Spoofing. Spoofing is een truc waarbij een oplichter zich voordoet als een medewerker van je bank, een helpdesk of webwinkel. Als je geld overmaakt, komt dat terecht bij de oplichter. Bankhelpdeskfraude is een vorm van spoofing die veel voorkomt en waarbij iemand in korte tijd veel geld kan kwijtraken.
Je kan op 2dehands vanaf nu sneller, makkelijker en veiliger betalen via de Betaalverzoeken in de chat. Als verkoper kan je de koper een Betaalverzoek sturen om de betaling in orde te maken. Ook als koper kan je initiatief nemen en een Betaalvoorstel sturen naar de verkoper.
Wat is Checkjelinkje? Checkjelinkje ® is een handig hulpmiddel om (verkorte) links en websites op veiligheid en betrouwbaarheid te controleren, omdat je sommige links beter links kunt laten liggen. 'Leidt dat linkje in die mail of op die site wel echt naar mijn bank of mijn verzekeraar? '
Bescherm jezelf tegen phishing
Dit heet phishing. Met die gegevens, zoals wachtwoorden of toegangscodes, kunnen internetcriminelen je veel geld afhandig maken. Het is dus belangrijk om alert te zijn. Als je phishing kunt herkennen, en niet op linkjes en bijlagen klikt, snijd je internetcriminelen flink de pas af.
Je kunt het overgemaakte geld niet meer terug laten storten. Controleer daarom altijd eerst of de (bank)gegevens bekend zijn bij de politie. Kijk uit voor kopers die met een buitenlandse cheque willen betalen.
Internetbankieren is door de Nederlandse banken zeer goed beveiligd en de schade is, afgezet tegen de tegenover de totale omzet bij internetbankieren, klein. Banken en consumenten hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om het veilig te houden.
Controleer of de betaling mogelijk is via Betaalverzoeken met iDEAL via Marktplaats of Kopersbescherming. Maak duidelijke afspraken met de koper over de prijs, levering en garantie. Verstuur je het product, zorg dan voor een veilige betaling en verzending. Bewaar altijd informatie over de advertentie en de koper.
Melding doen via Meld Misdaad Anoniem
U kunt ook anoniem melding maken van cybercrime bij Meld Misdaad Anoniem. Dit kan telefonisch via 0800 7000 of online via meldmisdaadanoniem.nl.
Echte nummers, foute boel
Ze maken gebruik van spoofing: slachtoffers zien op hun telefoonscherm een ander nummer. Wie dat belt komt bij particulieren, bedrijven of bij instanties terecht, die van niks weten.
We spreken van spoofing als er een trucje gebruikt wordt om een andere identiteit aan te nemen. Een bekend voorbeeld van spoofing is bijvoorbeeld het krijgen van een (phishing)mail van jouw eigen e-mailadres of zogenaamd namens een bestaand e-mailadres van een bank. Er bestaan meerdere varianten van spoofing.