Als een paard geschoren is, heeft hij het sneller koud dan een ongeschoren paard. Ons advies is om na het scheren de dikte van de deken met 100 of 200 gram te verhogen. Staar je niet blind op het aantal gram van een deken. Sommige dekens hebben een bijzondere voering welke ook de warmte goed isoleert.
Als je paard geschoren is kan je een dikkere deken op doen. Wij adviseren na het scheren de dekendikte met 100 of 200 gram te verhogen.
Na het wassen kun je je paard het beste een fleecedeken omdoen. Een fleecedeken droogt sneller en houdt zolang je paard warm.
Bij temperaturen van 15 graden of warmer, heb je geen deken nodig voor je paard om deze warm te houden. Deze lekkere lente/zomer temperaturen zijn prima voor een paard of pony zonder deken. Met deze temperaturen kan er wel gekozen worden voor bijvoorbeeld een zomerdeken, vliegendeken of eczeemdeken.
Als een paard het toch wat koud heeft in de winter zullen de haren omhoog gezet worden. Dit zorgt voor een isolatielaag van lucht tussen de haren. Wanneer dit niet voor voldoende warmte zorgt en het paard het echt koud heeft dan zal hij gaan rillen.
Een paard dat in de regen staat, is alleen nat op de vacht en niet op zijn huid. Je kunt daarom beter je paard bij kouder weer na het wassen op stal zetten. Voor een paard is het lekker om niet met ijskoud water afgespoeld te worden. Indien mogelijk is het fijn voor je paard om lauw water te gebruiken.
Met een zweetdeken kun je bij kouder weer juist voorkomen dat het paard te snel afkoelt en last krijgt van stijfheid. Haal de zweetdeken er wel op tijd af want zodra de deken het zweet heeft opgenomen wordt deze nat en onder een natte deken koelt een paard juist af.
Waarom doe je een deken op? Dekens beschermen je paard tegen regen en kou en isoleren de lichaamswarmte van je paard. Een paard heeft in principe geen deken nodig en is prima in staat om zichzelf warm te houden. Je paard heeft namelijk een mechanisme wat zich tegen de kou beschermt.
Een goede vachtverzorging volstaat al met het dagelijks poetsen van jouw paard met een rosborstel om zo al het vuil en zand te verwijderen. Het afspoelen in de warmere periodes van het jaar van jouw paard kan geen kwaad.
Zorg ervoor dat je paard schoon is voordat je gaat scheren. Zand is bijvoorbeeld erg slecht voor je materiaal. Ga ook niet scheren als je paard nog nat of vochtig is. Een goed begin is het halve werk en goed materiaal is zeker een goed begin.
Tussen de 10 en 15 graden kun je kiezen voor een dunne deken. Dit kan een 0 of 100 gram gevoerde deken zijn. Wanneer het veel regent, is het handig dat dit een waterdichte regendeken betreft. Tussen de 0 en 10 graden heeft je paard een wat dikkere deken nodig.
Het is verstandig om je paardendeken minstens tweemaal per seizoen te wassen: halverwege en aan het einde van het seizoen. Modder, regen en uitwerpselen zorgen er namelijk voor dat een paardendeken vies wordt. Niet alleen oogt dit onfris, het kan ook ongezond zijn voor het paard.
Vanaf april lopen de temperaturen vaak snel op en kan het paard last krijgen van de warmte tijdens de rit. Scheren in de zomer is, volgens sommige experts: niet verstandig omdat het de natuurlijke vachtgroei verstuurt.
Staldekens zijn ideaal voor het gebruik op stal doordat ze zacht en comfortabel zijn voor je paard. Deze dekens zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en daardoor te gebruiken bij verschillende temperaturen. Staldekens zijn niet waterdicht.
Mocht je paard niet erg bezweet zijn dan hoef je het niet erg lang te gebruiken. Nadat het paard uitgestapt is en weer op adem is kun je de deken er af halen. Het is niet de bedoeling om een zweetdeken een hele nacht te laten dragen want daar is het zeker niet geschikt voor.
Paarden die “kou vatten” kunnen spierproblemen of gewrichtsproblemen krijgen. Ze verkrampen dan en dit geeft stijfheid in het gehele lichaam, maar vaak vooral in de rug en lendenen. Ook kan de kou voor natte mest zorgen, de spijsvertering raakt dan van slag waardoor diarree of mestwater ontstaat.
Het beste regendeken voor de meeste paarden is de Bucas Irish Turnout. Deze heeft een vulling van vijftig gram en is dus ideaal voor alle seizoenen op koudere, natte dagen. De buitenstof van dit deken is van een denier van 1200D en kan dus heel lang mee.
Vachtconditie: Een ongeschoren paard heeft meestal geen deken nodig.Een deken is noodzakelijk voor geschoren paarden en ook voor paarden die door ziektes problemen hebben om een wintervacht te vormen.
Om je paard snel te drogen, wrijf je hem goed droog met een handdoek. Vaak heb je meerdere grote handdoeken nodig om je paard goed droog te krijgen. Laat de vacht van je paard na het afdrogen rechtop staan in plaats dat je het plat borstelt, hierdoor droogt het haar sneller.
Een zweetdeken wordt veelal gebruikt na inspanning. Een zweetdeken neemt het vocht op van het paard, bijvoorbeeld na inspanning wanneer hij gezweet heeft, zodat hij sneller opdroogt. Een zweetdeken trekt het vocht uit de huid van het paard in de deken.
Paarden kunnen goed met warm weer omgaan, omdat ze de hitte kwijt kunnen door te gaan zweten. Zweten is nodig om af te koelen. Zweet vormt een laagje vocht dat verdampt, waardoor de lichaamstemperatuur daalt. Als zweten niet lukt, bijvoorbeeld omdat een paard te weinig vocht in zijn lichaam heeft, raakt hij oververhit.
Het lichaam van een paard kan een tijdje zonder water, maar uitdroging wordt ze snel fataal. Schakel de dierenarts in als je paard twee dagen niet gedronken heeft. Na drie à vier dagen vallen de organen uit, wat voor blijvende schade kan zorgen.
Een gezond paard heeft geen last van winters weer, maar oude, geschoren of magere paarden kunnen slechter tegen kou en aanhoudende regen, ze gaan dan rillen of worden dunner. Langdurig staan op een natte ondergrond kan leiden tot pijnlijke kwalen als rotstraal en mok.
In een zwembad kan een paard onbelast bewegen.Dat is essentieel voor het genezingsproces.Verder is zwemmen een mooie afwisseling van de training en helpt blessures te voorkomen”, legt ze het belang uit.