Colostrum, de eerste melk die je lichaam na de bevalling aanmaakt, is vaak geel van kleur. Je eet veel groentes met bètacaroteen. Groentes zoals wortel, pompoen en zoete aardappel zijn rijk aan deze vitamine en kunnen je moedermelk een lichte gele of oranje kleur geven.
Colostrum krijgt zijn opvallende gele kleur door de carotenoïden en vitamine A die het bevat. Vitamine A is belangrijk voor het gezichtsvermogen van je baby (een gebrek aan vitamine A is wereldwijd een belangrijke oorzaak van blindheid),6 en om zijn huid en immuunsysteem gezond te houden.
Colostrum is de eerste moedermelk die je pasgeboren baby binnenkrijgt na zijn geboorte. Het heeft een gelige kleur en is dikker dan 'gewone' moedermelk. Dit komt doordat het een zeer hoge concentratie voedingstoffen en eiwitten bevat, maar juist weinig vet en suiker (lactose).
Moedermelk kan allerlei kleuren hebben: wit, glazig, geel, roze, groenig, blauwig, bruin of grijs. De kleur zegt niets over de samenstelling of voedingswaarde van je melk. Moedermelk is altijd afgestemd op de leeftijd en de behoefte van je baby.
Colostrum smaakt ongeveer hetzelfde als vruchtwater. Dit is dus een vertrouwde smaak voor de baby en de kans is dus groter dat hij goed gaat drinken als hij eenmaal uit de buik is.
Richtlijnen voor het gebruik van afgekolfde moedermelk
Krachtig roeren of schudden kan de voedingswaarde en beschermende bestanddelen van de melk aantasten. Wanneer je baby afgekolfde moedermelk drinkt uit een cup of flesje, kunnen bacteriën uit zijn mond natuurlijk in de melk terechtkomen.
De maaginhoud van een pasgeborene is ongeveer 5-10 ml. Dit is precies de hoeveelheid colostrum die de moeder de eerste dag per voeding produceert. Op de tweede dag is de inhoud van het babymaagje ongeveer 15 ml. En op de derde dag ongeveer 25-30 ml.
Net als alle andere melksoorten zie en ruik je aan moedermelk wanneer dit bedorven is. Dan heeft het bijvoorbeeld brokken en ruikt rot.
Het is een geleidelijk proces en er is dus ook geen sprake van voor- en achtermelk. Hoe vet je moedermelk is, heeft te maken met hoe leeg je borst is. Hoe leger je borst, hoe vetter je melk. Aan het begin van de ene voeding zal je borst voller zijn en je melk dus minder vet dan aan het begin van een andere voeding.
Hoe 'leger' de melkkliertjes, hoe sneller er weer melk wordt gemaakt. Het bloed van de moeder stroomt in de borst vlak langs de melkproducerende cellen in de melkkliertjes. Op deze manier worden alle stoffen die nodig zijn voor het aanmaken van moedermelk uit het bloed opgenomen.
Rijpe melk
Rond de tiende tot veertiende dag produceren de borsten rijpe moedermelk. De kleur is dan melkachtig. De melk die als eerste uit de borst komt heet voormelk.
Dit heeft te maken met de hormonen die nog in je lichaam zitten, zoals oxytocine, het 'knuffelhormoon'. Dit hormoon beïnvloedt de toeschietreflex. Het lekken van melk als je geen borstvoeding geeft, kan een aantal weken duren, maar gaat vanzelf weer over.
Welke voordelen heeft colostrum? Colostrum bevat van nature hoge concentraties van belangrijke vitaminen en mineralen zoals magnesium, calcium, selenium, zink en de vitaminen A, B1, B2, B12, C, D en Ubichino Q10. Daarnaast bevat het ook veel proteïne, groeifactoren, immunoglobulinen (antistoffen) en probiotica.
Het colostrum kan worden opgevangen met bijvoorbeeld een cupje of theelepeltje. De melk kan vervolgens met een kleine spuit worden opgezogen. Daarna wordt de melk met spuitje en al ingevroren. De datum van het afkolven kan op een etiketje genoteerd worden en op de spuit worden geplakt.
Colostrum: de moedermelk van de eerste dagen na de geboorte. Colostrum bevat relatief grote hoeveelheden van de stoffen die het kind beschermen tegen ziekten. Daarnaast is deze eerste moedermelk rijk aan stoffen zoals cholesterol, albumine, fosfolipiden, vitamines A, E en K, natrium, zink en selenium.
Te veel voeding, dit zijn de signalen
Na stuwing kun je (tijdelijk) meer melk aanmaken dan je baby drinkt. Als je veel melk aanmaakt kun je dit merken doordat: Je baby onrustig drinkt en zich vaak verslikt. Er regelmatig melk terug komt via de mond van je baby.
Moedermelk is de perfecte voeding voor baby's, maar dat geldt niet voor volwassenen. De voedingsstoffen in moedermelk worden door een volwassene anders afgebroken dan door een baby. ,,Voor een volwassene zitten er minder eiwitten in moedermelk dan in andere melk zoals koemelk'', aldus Steele.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Teveel bijvoeding kan ook bij een baby ouder dan zes maanden zorgen voor een te harde groei. Normaal gesproken zal een borstgevoede baby vanaf dat hij vast voedsel krijgt minder aankomen.
Iedere 30 minuten kolf je 5-10 minuten. Je kolft totdat de melkstroom afneemt. De rest van de dag kolf je zoals je gewend was te kolven.
Als je besluit om prenataal te kolven, mag dat pas bij een zwangerschapsduur vanaf 37 weken, omdat de kans bestaat dat er harde buiken of weeën komen door het kolven. Als je voor de bevalling al kolft, kan het zijn dat je lijf nog niet klaar is om melk te produceren.
Kolf 2 à 3 keer per dag ongeveer 10 minuten. De eerste keren moet u ervaring opdoen en het kan zijn dat er de eerste keren geen melk uit de borst komt. De hoeveelheid die vrouwen uiteindelijk kolven is heel verschillend.