De oorsprong van Sojasaus Hierbij worden de basis ingrediënten tarwe, sojabonen, zout en water omgezet in een soort bruine pasta, die na uitpersing de welbekende mooie bruine sojasaus oplevert.
Chinese keuken
Het verschil zit 'm in de smaak en structuur. De lichte sojasaus is zoutig en heel vloeibaar. Bij de donkere sojasaus zie je juist een stroperige structuur en ruik je een moutachtige geur. Deze variant is pas lekker als je die verhit.
Het belangrijkste verschil tussen sojasauzen zit in de kleur, licht en donker. Een lichte sojasaus heeft meestal een iets lichtere bruine kleur en is wat meer doorschijnend dan een donkere sojasaus. Ze wordt daarom ook wel eens dunne sojasaus genoemd.
Donkere Japanse sojasaus
Japanse sojasaus wordt ook wel shoyu genoemd. De donkere variant zie je het meest (te koop in elke supermarkt): deze heeft een volle, zoute smaak en staat ook op tafel in sushirestaurants (dikwijls van Kikkoman). Gebruik 'm om te koken, marineren en als dipsaus.
De Kikkoman Japanse sojasaus is een van de betere sojasauzen omdat hij niet alleen zout is, maar ook hoog in umami én lichtzoet. Niet te vergelijken met ketjap en Maggi die veel zoeter zijn en relatief veel additieven bevatten. Kikkoman sojasaus wordt op een natuurlijke, traditionele manier geproduceerd.
Seasoning sauce van Maggi is gemaakte van sojasaus, azijn, suiker, zout, water en wat ingrediënten voornamelijk voor smaak, kleur, houdbaarheid. Het is een aangemaakte saus die veelvuldig wordt gebruikt in de Thaise -en Chinese keuken. In vergelijking met de lichte sojasaus smaakt Seasoning sauce zoeter en zachter.
Hij bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren. En dat doen de aanwezige isoflavonen, lecithine, saponinen en vezels eveneens.
Daar waar ketjap meestal donkerbruin van kleur en wat stroperig is, is traditionele sojasaus over het algemeen zwart en bijna net zo dun als water. In de categorie ketjap zijn er ook veel verschillen onderling. Zo is ketjap manis heel zoet, ketjap asin juist hartig en smaakt ketjap medja zoet en hartig.
Verschillende soorten sojasaus
Zo wordt Japanse sojasaus vaak van sojabonen én tarwe gemaakt, terwijl Chinese sojasaus vaak alleen maar van sojabonen wordt vervaardigd. Ketjap, de Indonesische versie, heeft vaak juist meer toevoegingen: zoals (palm)suiker en smaakmakers als laos en steranijs.
Soja is voornamelijk geschikt in om in te dippen of dipsausjes mee op smaak te brengen.Het is zouter dan ketjap. Ketjap manis is wat dikker en stroperiger van structuur en is mede daarom niet zo geschikt om in te dippen, maar wordt vooral gebruikt om sauzen en gerechten mee op smaak te brengen. Tijdens het koken dus.
Sojaproducten. Soja is rijk aan plantaardig eiwit en onverzadigd vet. Ook bevat het andere nuttige voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine B1. Vanwege deze voedingsstoffen is het een goede vegetarische keuze en past soja in een gezond voedingspatroon.
Kun je ketjap vervangen door sojasaus? Ja, maar dus niet één op één. Heb je per ongeluk geen ketjap in huis, dan kun je één deel sojasaus mengen met één deel suiker of melasse.
De saus ruikt en smaakt anders of is verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus wordt volgens traditioneel recept gebrouwen uit de vier pure ingrediënten sojabonen, tarwe, water en zout; helemaal zonder kunstmatige additieven, kleurstoffenen conserveringsmiddelenof smaakversterkers.
Teriyaki. Deze saus wordt vooral gebruikt wordt voor het grillen van bijvoorbeeld vlees, vis of groenten. Het is dus eigenlijk een marinade. De basis van teriyaki is sojasaus, mirin, sake en suiker.
Kikkoman Sojasaus wordt gemaakt van slechts vier zorgvuldig geselecteerde basisingrediënten: water, sojabonen, tarwe en zout. U vindt er geen enkele kunstmatige toevoeging in terug.
Ze komen in verschillende smaken: van geroosterde knoflook tot honing met geroosterde sesam. Als u eten marineert voor op de barbecue, schraap de kruiden en specerijen er dan af en dep het eten droog voordat u begint te grillen. Dit voorkomt verbrande stukjes.
Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus bevat 10 g eiwit per 100 ml en behoort daarmee onmiskenbaar tot de categorie "Special Grade"-sojasaus. 6. De combinatie van de vijf basissmaken, zoet, zuur, zout, bitter en umami, en de subtiele balans daartussen, geeft Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus zijn heerlijke smaak.
Ons origineel, de natuurlijke gebrouwen sojasaus, gemaakt van de vier pure ingrediënten sojabonen, tarwe, water en zout, vormt de basis. Andere zorgvuldig geselecteerde ingrediënten verlenen de Kikkoman saus voor rijst zijn unieke zoetig-kruidige smaak.
Sojasaus wordt zoals de naam al doet vermoeden gemaakt van sojabonen. Daarnaast worden tarwe, zout, water en schimmelsporen om de fermentatie te verwijderen toegevoegd. De gedroogde sojabonen worden een paar uur geweekt en daarna gestoomd. Geroosterde tarwe wordt gemalen tot bloem en goed door de sojabonen gemengd.
Behoud van smaak
Zout is een belangrijk ingrediënt van sojasaus, hoewel Japanse sauzen zoals Kikkoman meestal minder zout bevatten dan de Chinese varianten. Wanneer u sojasaus als smaakmaker gebruikt, hoeft u echter geen extra zout aan uw eten toe te voegen, waardoor uw totale zoutconsumptie niet stijgt.
Flowerbrand Black soy sauce no. 1 bestellen | Albert Heijn.
Volgens het Voedingscentrum passen sojaproducten, zoals tofu, tempé en sojadrink in een gezond voedingspatroon. Het advies is om maximaal 2-3 porties sojaproducten per dag te eten of drinken. Vervang bijvoorbeeld een aantal keer per week rood vlees door een sojaproduct zoals tofu.
Een reden om soja uit je dieet te schrappen is dat het phyto-oestrogenen bevat. Ons lichaam beschouwt deze als natuurlijke oestrogenen. Bij mannen kan dit leiden tot een schommelende testosteronspiegel, onvruchtbaarheid, afname van spermacellen en een verhoogde kans op kanker.
Soja kan je natuurlijke hormoonbalans verstoren
Ook bij de gezondheidsrisico's komen die isoflavonen terug. Deze stof kan namelijk ook een negatief effect op je lichaam hebben. Het eten van soja kan je lichaam stimuleren of hinderen om oestrogeen aan te maken. Dit heeft effect op je natuurlijke hormoonbalans.