Carpaccio is gemaakt van rauw rundvlees. Tijdens de zwangerschap kun je beter geen rauw vlees eten, vanwege het risico op een toxoplasmose infectie. De toxoplasmose bacteria kan mogelijk schadelijk zijn voor je ongeboren baby, waarom je carpaccio en andere gerechten met rauw vlees beter kunt laten staan.
Om de ziekte toxoplasmose te voorkomen is het belangrijk de handen regelmatig te wassen en om vlees goed te verhitten of in te vriezen voor minimaal 2 dagen bij -12°C. Voor zwangeren geldt daarnaast het advies om geen rauw vlees of rauwe vleeswaren zoals carpaccio, filet américain of salami te eten.
Als je een liefhebber bent van filet americain, tartaar, ossenworst of carpaccio is het even slikken. Maar dit kun je echt de komende maanden beter niet eten. Het eten van rauw vlees kan allerlei voedselinfecties opleveren. Maar vooral de infectie toxoplasmose kan tijdens de zwangerschap nadelig zijn voor je baby.
Toxoplasma gondii is een parasiet die je ziek kan maken. De parasiet veroorzaakt toxoplasmose. Voor zwangere vrouwen is er een extra risico vanwege mogelijke schade aan het ongeboren kind.
Wat kun je beter niet eten als je zwanger bent? Rauw vlees (zoals biefstuk, carpaccio, tartaar). Als je rauw vlees door en door verhit, kun je het wel veilig eten. Rauwe, gedroogde of gefermenteerde vleeswaren (zoals filet american, ossenworst, rosbief, salami).
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Carpaccio kan je als je zwanger bent beter niet eten. Dit van oorsprong Italiaanse vleesgerecht wordt niet verhit tijdens het bereiden. Het is dus rauw vlees. In onvoldoende verhit of rauw vlees, zoals carpaccio, kunnen mogelijk bacteriën groeien die schadelijk zijn voor je baby.
Toxoplasmose is alleen gevaarlijk bij zwangere vrouwen en bij mensen met een verminderd afweersysteem. Een gezonde persoon kan ongemerkt een infectie doormaken. De eerste symptomen verschijnen 10 tot 14 dagen na de infectie (de incubatieperiode).
Misschien heb je helemaal geen last van symptomen tijdens de zwangerschap. Maar sommige aanstaande moeders hebben last van griepachtige verschijnselen zoals spierpijn, koorts, vermoeidheid of hoofdpijn. Als je van een van deze symptomen last hebt, dan moet je dit zeker aan je arts laten weten.
Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.
De kans om tijdens de zwangerschap besmet te raken met toxoplasmose is klein, ongeveer één op de 400 zwangere vrouwen loopt tijdens de zwangerschap een besmetting op met toxoplasmose.
Eventuele tekenen van infectie zijn weinig specifiek: moeheid, lusteloosheid, soms wat koorts. Bij een minder frequente vorm, die sterk doet denken aan de ziekte van Pfeiffer, worden daarnaast ook vergrote lymfeknopen gezien, evenals spierpijn, lever- en miltvergroting.
Filet Americain, carpaccio, tartaar, ossenworst en andere producten van rauw rundvlees kunnen schadelijke bacteriën bevatten. In 2005 werden nog meer dan 150 mensen ziek door een infectie. Maar ook gebakken rundvlees is niet zonder risico.
Toxoplasmose is een infectieziekte veroorzaakt door de parasiet Toxoplasma gondii. U kunt ermee in contact komen door het eten van besmet rauw vlees en rauwe groenten of via rechtstreeks contact met uitwerpselen van katten, bv bij het uitkuisen van een kattenbak of tijdens het tuinieren.
Over hormonen gesproken: als je zwanger bent, verandert je hormonale huishouding zoveel, dat je lichaamsgeur ook licht verandert. Jijzelf of de mensen in je omgeving zullen daar meestal niets van merken, maar je hond en kat wél.
Als toxoplasmose moet worden behandeld, kan dat met verschillende antibiotica. Antibiotica van het sulfonamide-type remmen de groei van Toxoplasma gondii. Deze middelen dringen door in de parasiet en verhinderen de aanmaak van een stof die essentieel is voor de parasiet. De parasiet sterft hierdoor.
Toxoplasmose komt door middel van een bloedtest aan het licht. Bij een acute infectie is de toxoplasmose na een week zichtbaar, anders is dat tussen 2 en 8 weken. De bloedtest kun je bij de huisarts of gynaecoloog laten afnemen. Je kunt binnen ongeveer 24 uur de uitslag van de test verwachten.
Als je zwanger bent, kan je beter geen rauw vlees eten. De parasiet toxoplasma gondii kan voorkomen in rauwe producten en deze is schadelijk voor je ongeboren kindje. Hoe vroeger in je zwangerschap je zit, hoe kwetsbaarder je kindje is, en hoe groter de schade zal zijn voor je baby.
Carpaccio is een gerecht van dungesneden rauwe runderlende (contrefilet, maar zonder vetrandje, en ontdaan van alle kleine ongerechtigheden), met een dressing van mayonaise met wat citroensap, worcestersaus, melk, zout en peper.
Je mag daarom elk stukje rundvlees eten, dus ook de rosbief, biefstuk of ossenhaas zolang het vlees maar boven de 70° C verhit is. Het vlees is dan doorbakken en niet meer rood of roze aan de binnenkant.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Gifstoffen in kruiden
Als je te veel van deze gifstoffen binnen krijgt, kun je ziek worden. En je baby ook. Omdat je baby nog in ontwikkeling is, kan hij een minder grote hoeveelheid gifstoffen verdragen. Daarom is het verstandig om je kruiden inname te beperken tijdens je zwangerschap.
"Als je jouw baby patat en frikandel geeft, krijgt het heel veel voedingsstoffen tekort", zegt ze tegen Editie NL. "Een patatje of een stukje frikandel is af en toe helemaal niet slecht. Maar vooral de frikandel is een product waar niet veel voedingswaarden in zitten."