Ga niet te lang in een sauna zitten. In de saunacabines hangt een zandloper, welke standaard staat ingesteld op vijftien minuten. Echter blijft het belangrijkste; luister naar jouw eigen lichaam. Heb je het gevoel dat je toe bent aan verkoeling; doe dit dan ook.
Stap 3: Geniet van het zweten
Het is tijd om te zweten! Zorg ervoor dat je al een beetje opgewarmd bent voordat je de sauna ingaat. Kies een sauna met een temperatuur die comfortabel aanvoelt voor jou. We geven je een tip: houd je saunabezoek rond de 15 minuten, voor het optimale resultaat.
Ga van tevoren naar het toilet en neem daarna een warme douche, zodat je schoon en opgewarmd aan het ritueel begint. Droog jezelf daarna goed af, want een droge huid gaat sneller zweten. Neem vervolgens een warm voetenbad, daardoor wordt je lichaam geleidelijk opgewarmd. Dan is het tijd voor de sauna!
Een badjas in handdoekstof is nodig om je warm en bedekt te houden, zowel in de wellness als in onze restaurantgelegenheden. Daarnaast heb je 1 grote handdoek nodig in de sauna, omdat jouw volledig lichaam op een handdoek moet liggen. Verder heb je nog 1 handdoek nodig om jezelf af te drogen.
Veel zweten in de sauna is erg normaal. Het is namelijk de belangrijkste manier om de warmte weer kwijt te raken en de lichaamstemperatuur constant te houden. Zou je niet zweten, dan kan je erg snel hele hoge koorts krijgen.
Eerst in de jacuzzi, dan in de sauna
Heeft u de luxe dat u thuis ook een Finse sauna of infraroodsauna hebt, dan is het natuurlijk heerlijk om voor of na een sessie in de sauna, de jacuzzi in te gaan. Bij het gebruik van een sauna is het natuurlijk belangrijk dat het lichaam goed gekoeld en weer opgewarmd wordt.
Je lichaam zorgt voor afkoeling door te transpireren. Maar toch zal de temperatuur van je huid met enkele graden stijgen. De bloedvaten in de huid gaan daarbij wijder worden. Door een koude douche te nemen gaan die bloedvaten opnieuw vernauwen.
Veel drinken
Je kan het beste een halve liter tot een liter drinken na een rondje sauna. Dit heeft je lichaam namelijk nodig om al het vocht weer aan te vullen. Doe je dit niet, dan worden jouw vochtreserves niet goed aangevuld en kan je flinke hoofdpijn krijgen aan het einde van de dag.
Hoewel sommige ervaren saunagebruikers, vooral in Finland, van de sauna een langer sociaal evenement maken, moet u zelf rekening houden met uw eigen lichaam. Hoe langer u in de sauna blijft, hoe groter het risico op uitdroging, dus als algemene regel geldt dat u niet langer dan 15 minuten in de sauna mag zitten.
Iedereen is welkom in een sauna, dus ook vrouwen die ongesteld zijn.
Het is raadzaam om niet met een volle maag de sauna in te stappen. Voor je saunabezoek beperk je je daarom best tot een lichte maaltijd. Een salade, fruit of soep zijn hier perfecte voorbeelden van. Wil je toch graag een grotere maaltijd eten dan wacht je best minstens één of twee uur voor je in de sauna gaat.
Vermijd deze handelingen om vloeistofschade te voorkomen: Zwemmen of in bad gaan met de iPhone. De iPhone blootstellen aan water onder druk of aan water met een hoge stroomsnelheid, zoals bij het douchen, waterskiën, wakeboarden, surfen, jetskiën, enzovoort. De iPhone gebruiken in een sauna of stoomcabine.
Rust (minimaal 15 minuten)
In deze pauze kunt u het vochtverlies aanvullen door iets te drinken en/of iets zouts of zoets te eten als daar behoefte naar is.
Je mag zelf weten hoe lang je in de cabine blijft, maar het is verstandig om na 15 minuten de saunacabine uit te gaan. Na vijftien minuten gaat de lichaamstemperatuur te veel oplopen en wordt het belastend voor het lichaam. Als je in de sauna ligt, ga dan eerst even rechtop zitten om duizeligheid te voorkomen.
Kortom, je lichaam moet tijdens een saunabezoek grote inspanningen leveren, terwijl je geest net volledig ontspannen geraakt. Deze beiden maken dat je je na een sauna bezoek moe voelt en ook werkelijk beter slaapt.
Want die hitte afvoeren, dat kost dus energie. In een gewone Finse sauna verbruik je tijdens een sessie van een half uurtje bijna 300 kcal, dat staat gelijk aan 3 à 4 km lopen. Als je een goede conditie hebt, kan dat zelfs oplopen tot 600 à 800 kcal.
Doordat je zweet betekent het niet dat je lever ook harder gaat werken. Wel zul je meer gaan drinken, waardoor je meer gaat plassen en je nieren meer afvalstoffen kwijt raken.
Wist je dat te veel zweten ook hoofdpijn kan opleveren?Dit komt omdat je dan te veel vocht verliest.En dat kan weer leiden tot uitdroging en dus hoofdpijn. Dus probeer niet te veel te zweten tijdens het saunabezoek.
Er zijn geen specifieke aanbevelingen voor hoe vaak je per week naar de sauna mag gaan, aangezien dit afhankelijk is van de individuele gezondheid en voorkeur. Sommige mensen kunnen een saunabezoek elke dag aan, terwijl anderen slechts een paar keer per week kunnen verdragen.
Een bezoekje aan de sauna verbetert je immuunsysteem, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Dat heeft te maken met de temperatuurschommelingen tussen de warme sauna en de frisse buitenlucht. Je lichaam reageert op dit extreme temperatuurverschil en de hitte van de sauna met de aanmaak van antistoffen.
Wij raden aan om na elk bezoek aan een saunacabine dezelfde tijd te nemen om weer af te koelen. Heeft u 15 minuten in een sauna, stoombad of whirlpool gezeten, neem dan ook 15 minuten de tijd om weer af te koelen.
We geven je een tip: houd je saunabezoek rond de 15 minuten, voor het optimale resultaat. Maar als je er korter in wilt blijven, no worries! Zelfs 5 minuten kan al wonderen verrichten. Voel je op je gemak om de sauna te verlaten zodra de warmte niet langer prettig aanvoelt.
Wel is het belangrijk om de tijd in de gaten te houden. De juiste tijd is per persoon verschillend, maar met het oog op de gezondheid is het verstandig om maximaal 10 tot 15 minuten in de sauna te blijven. Stap er dan even uit om af te koelen voor een paar minuten en dan kun je er best weer een kwartiertje tegenaan.