Tijdens dit vaatonderzoek brengen we de aderen in de benen in beeld en registreren de doorstroming van het bloed. Dit doen we met twee technieken: Doppler en echografie. Voor dit onderzoek gaat u naar de afdeling Vaatonderzoek. Het onderzoek doet geen pijn en veroorzaakt geen bijwerkingen.
Bij een vaatonderzoek worden de (slag)aders in uw armen en/of benen onderzocht. Met behulp van geluidsgolven wordt door de assistente geluisterd naar de bloedstroom. Vervolgens meet zij de bloeddruk in beide benen en armen. Het onderzoek vindt plaats in de behandelkamer en duurt ongeveer 15 minuten.
De bloeddrukmeting gebeurt driemaal: een keer ter hoogte van de enkel en een keer te hoogte van beide bovenarmen. Een doppleronderzoek in rust van armen en enkels duurt ongeveer een kwartier; een onderzoek in rust en na inspanning duurt ongeveer 25 minuten.
Met een vaatonderzoek verkrijgen we informatie over de bloedstroom in uw vaten (slagaders of aders). Dit onderzoek voeren we uit als u tijdens het lopen pijn in uw benen krijgt en er gedacht wordt aan een bloedvatvernauwing als oorzaak. Dit wordt ook wel 'etalagebenen' genoemd.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant.
Bij een doppleronderzoek wordt met behulp van geluidsgolven door een vaatlaborant geluisterd naar de bloedstroom. Vervolgens wordt de bloeddruk gemeten in beide benen en armen. Een duplexonderzoek is een combinatie van geluidsgolven (doppleronderzoek) en echografie.
Meestal voel je de pijn in je kuiten, soms in je bil, je dijbeen of je voet. De pijn treedt op wanneer je wandelt en neemt af wanneer je 5 tot 10 minuten rust ('etalagebenen'). De pijn komt sneller op wanneer je bergopwaarts of sneller wandelt.
Een vaatonderzoek wordt gedaan bij mensen die tijdens het lopen pijn in hun benen krijgen, waarbij gedacht wordt aan een bloedvatvernauwing als oorzaak. Deze aandoening wordt in de volksmond ook wel 'étalagebenen' genoemd. Officieel heet het claudicatio intermittens.
Kransslagaderen van het hart: een drukkende pijn midden op de borst, uitstralend naar de kaak of linkerarm. Vaak zweten, misselijk en klam. Grote halsslagaderen: een beroerte of TIA uit zich in uitvalsverschijnselen (halfzijdige verlamming) of moeite met praten, afhangende mond.
De patiënten zullen meestal klagen over pijnklachten, krampen of een vermoeidheidsgevoel in de kuiten, bovenbenen of de billen. Dit is het gevolg van het zuurstoftekort in de spieren op het moment van de inspanning.
Andere klachten van vernauwing kunnen zijn: koude voeten, verminderde haargroei op de benen, verdikte teennagels (vaak met schimmelinfectie) en vertraagde nagelgroei. Door de slechtere doorbloeding kunnen de benen bleek worden bij optillen en rood verkleuren bij het laten hangen van de benen.
Voor een poliklinische evaluatie van uw spataderen met Duplex of Doppler onderzoek, zonder verwijzing, betaalt u € 100.
Voor dit onderzoek gaat u naar de afdeling Vaatonderzoek. Het onderzoek doet geen pijn en veroorzaakt geen bijwerkingen. Wij raden u aan om van tevoren iets te eten, omdat u tijdens het onderzoek moet staan. Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten en u kunt daarna weer naar huis.
Wat is het? Vasculitis is een aandoening waarbij het eigen immuunsysteem de bloedvaten aanvalt. Hierdoor geraken de bloedvaten ontstoken en beschadigd. Afhankelijk van de grootte en de plaats van de aangetaste bloedvaten, zijn er veel verschillende vormen met zeer diverse beelden.
Bij etalagebenen krijgt u tijdens het lopen pijn, kramp of een doof of moe gevoel in uw been. De klachten kunnen in de voet, de kuit, het dijbeen of de bil optreden. Soms heeft u een koud gevoel in uw voet. Als u stilstaat, verdwijnen de klachten.
Zalm is een vette vis rijk aan eiwitten, vitamine B, D en natuurlijk de goede omega 3 vetten. Deze belangrijke essentiële omega 3 vetten gaat bloedproppen tegen (wat een beroerte kan veroorzaken). Daarnaast zijn omega 3 vetten essentieel om je triglyceriden te verlagen, HDL te verhogen en je aderen schoon te houden.
Aderverkalking, hersenschade en dementie
Mensen met aderverkalking in de slagaders naar de hersenen hadden ook een sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van een herseninfarct. Aderverkalking verhoogde ook het risico op dementie.
Pentoxifylline zorgt dat het bloed makkelijker door de vaten stroomt. Artsen schrijven het voor bij de doorbloedingsstoornis etalagebenen. De medische term voor etalagebenen is claudicatio intermittens.
Als het aneurysma toch groter wordt, wordt de wand van het bloedvat slapper en kan het gaan scheuren. De bloeding die dan ontstaat, is levensgevaarlijk. Als het aneurysma scheurt, ontstaat een scherpe pijn in de rug, soms doortrekkend naar de lies en buik. Er moet dan met grote spoed worden behandeld.
De vaatchirurg onderzoekt en behandelt patiënten met ziekten of afwijkingen aan de bloedvaten. In de vaatchirurgie wordt onderscheid gemaakt tussen: Afwijkingen aan de slagaderen in de buik of in de benen, zoals aneurysma's of etalagebenen. Vernauwing van de halsslagader.
Wat is het? Een slechte doorbloeding in de benen wordt veroorzaakt door een vernauwing of verstopping van een of meerdere slagaders. Wanneer een slagader verstopt raakt, krijgt een deel van je been te weinig bloed, en dus te weinig zuurstof. Daardoor kan schade ontstaan.
Deze gezonde kruidenthee bestaat uit paardenbloem, salie, meidoorn, bloedwortel, tijm en lavendel. Om bloedsomloop thee te zetten overgiet je 1-2 theelepels kruiden met een theekopje kokend water en laat je dit 10 minuten trekken. Laten afkoelen en kleine slokjes drinken, doe dit 3 keer per dag.