Badjak. Als oelek je iets te heet is, kan je misschien beter een lepeltje badjak opscheppen. Deze saus is namelijk iets milder doordat hij gebakken is en doordat er ui in zit. Hierdoor heeft badjak ook een iets diepere smaak.
Sambal oelek is de meest pure vorm van sambal. Hij wordt alleen gemaakt van rode pepers en zout en smaakt dus echt naar pepers. Rauwe pepers zijn heter dan gebakken pepers en sambal oelek wordt niet gebakken. Hij is daardoor flink pittig en scherp.
Sambal Bawang is een sambal op basis van gemalen rode pepers, ui en knoflook. Deze sambal soort wordt ook wel "Shallot Chili Sauce" genoemd en is erg pittig. Deze extra pittige sambal is heerlijk bij nasi, bami, andere Oosterse gerechten en niet te vergeten door gehakt!
Sambal oelek is, in tegenstelling tot manis, badjak en brandal, niet gebakken en vormt eigenlijk de basis voor veel andere sambals. De naam komt van de 'ulek', in Indonesië de stamper waarmee in een vijzel de pepers met specerijen worden gemengd. Veel meer is er in de sambal oelek dan ook niet toegevoegd.
Sambal gebruik ik in marinades, in dipsauzen en ik breng er gerechten mee op smaak. Ik koop sambal in de supermarkt of toko, maar ik maak het ook regelmatig zelf. Er is ook nog een verschil tussen rauwe sambals en gebakken sambals. Sommige sambals eet je rauw en andere worden in hete olie aangefruit.
Sambal Manis
Als je van de smaak van sambal wilt genieten maar je kan niet zo heel pittig eten, dan is sambal Manis een goede keus. Manis is Indonesisch voor zoet. Deze soort sambal is nog minder pittig dan sambal Badjak, en de meeste mensen kunnen sambal Manis dan ook prima verdragen door de toevoeging van suiker.
Dan kun je beter voor badjak gaan. Deze sambal is iets milder omdat deze variant wel gebakken is en omdat er ui aan is toegevoegd. Mede hierdoor heeft badjak een iets diepere smaak. Brandal: deze saus, ook wel berandal genoemd heeft de Indonesische betekenis 'rakker' of 'deugniet'.
Sambal oelek wordt gemaakt van rode pepers en zout, en smaakt dus echt naar pepers. De pepers worden niet gebakken, en zijn dus heter. Sambal oelek is erg scherp en past in allerlei Indonesische en Surinaamse gerechten. In deze sambal zitten groene petehbonen.
Extra pittige, frisse sambal, gemaakt met vers gemalen rawit pepers.
Welke soort sambal je ook kiest, eigenlijk bestaat de basis altijd uit rode pepers. En laten rode pepers nou eens hartstikke gezond zijn. Ze zitten boordevol allerlei gezonde voedingsstoffen denk hierbij aan: vitamine C, vitamine B6, magnesium, kalium, ijzer en fosfor.
Sambal Badjak is een gebakken sambal die zorgt voor een kruidige, milde smaak door de toevoeging van ui en knoflook. Deze sambal geeft een heerlijke smaak aan Aziatische gerechten maar is ook lekker in sauzen, vleesgerechten en in jus. Deze sambal is gemaakt met duurzaam geteelde chilipepers, volgens authentiek recept.
Conimex sambal manis is een gebakken sambal met een mild pittige smaak. Op de lokale markten kiezen de indonesiers hun verschillende soorten verse sambals. Uitgestald in grote bakken, worden ze in porties verkocht. Sambal manis is een gebakken sambal met een zoete smaak en net wat milder dan de sambal oelek en brandal.
Een lepeltje sambal is niet alleen goed voor de smaak, maar ook voor je gezondheid. Rode pepers bevatten onder andere vitamine C en de mineralen kalium en magnesium. Maar een rood pepertje wordt meer gezonde eigenschappen toegekend.
Deze wordt gemaakt met de droge variant of de pasta en smaakt niet alleen ziltig door de smaak van gefermenteerde garnalen, maar is ook nog eens behoorlijk pittig.
Bij de roti hoort een sambal van Madame Jeanette pepers. Deze sambal is erg heet, maar de smaak is heerlijk en een roti zonder sambal is niet compleet. Koop de pepers op de markt of in een Surinaamse toko, dan zijn ze goedkoper dan bij de supermarkt.
Een gesloten potje is tot wel negen maanden houdbaar, maar geopend wordt dit natuurlijk wat korter. Dit moet je dan ook in de koelkast bewaren. Zelf gemaakte sambal kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren. In de vriezer kun je overigens zelf gemaakte en gekocht sambal ongeveer drie maanden bewaren.
Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000, Tabasco iets hoger met 5000. Jalapeño's variëren tussen de 2500 en 30000, en habanero's kunnen een heetheid van 300.000 eenheden op de schaal van Scoville bereiken.
Sambal Oelek bewaren
Een ongeopende pot kan je lange tijd buiten de koeling bewaren. Is de pot eenmaal geopend, dan is het nodig deze in de koelkast te bewaren. Let er bij gebruik altijd op, dat je gebruik maakt van een schone lepel zodat er geen andere voedingsresten in de pot komen.
Chilipeper 89%, zout, voedingszuur E270, conserveermiddel E202.
Flowerbrand sambal tjampoer (tjampoer betekent gemengd) is de bekende sambal oelek, gemengd met gedroogde groenten. Hierdoor krijgt de sambal een frisse milde smaak.
sambal zelfst. naamw. (de) Verbuigingen: sambals 1) een op hete pepers gebaseerd gerecht of saus Voorbeeld: `Ik had er wat veel sambal op gedaan.
Sambal setan is vernoemd naar de duivel. Deze sambal is snikheet en als je er te veel van eet zit je de volgende dag huilend op de wc. Hak de rawit, de lombokpepers en de gedroogde pepers fijn en zet even apart. Hak de knoflook heel fijn en verwarm wat olie in een wok.
Bij Indisch-Indonesische gerechten en maaltijden wordt doorgaans 'gebakken' sambal gebruikt als bijgerecht, zoals sambal badjak en sambal baloujak.
Pittige sambal, een smaakmaker op basis van rode pepers op smaak gebracht met gember, knoflook en ketjap. Lekker bij de Indonesische recepten zoals nasi. Schil de gember en verwijder de schil van de knoflook en sjalotjes. Verwijder als je de sambal iets milder wil hebben de zaadjes uit de pepers.