De dysthyme stoornis, dysthymie of persisterende depressieve stoornis (DSM-5), is een psychische aandoening, een chronische vorm van klinische depressie die zich kenmerkt door een gebrek aan plezier en genoegen in het leven.
Dysthymie is volgens de DSM-IV een depressieve stoornis met een chronische aard.
Gevolgen van een dysthyme stoornis
Wat deze stoornis zwaar maakt, is dat de klachten zo lang aanhouden en bijna nooit helemaal weg zijn. Dit heeft een enorme invloed op je privé- en werkleven. Je kan niet volledig genieten van het leven en ervaart veel negatieve gedachten, vaak ook over jezelf.
Een chronisch depressieve stemming gaat niet vanzelf weer over, hooguit voor een korte periode. Ook is dysthymie meestal moeilijker te behandelen dan andere depressies. Het gebruik van medicijnen (antidepressiva) leidt vaak tot vermindering van de klachten, maar neemt de depressie niet helemaal weg.
Een dysthyme stoornis heeft niet één duidelijke oorzaak, maar ontstaat door een combinatie van biologische eigenschappen, persoonlijke eigenschappen en wat iemand meemaakt in zijn leven. Een biologische factor is erfelijkheid. Mensen zijn extra kwetsbaar als er andere psychische stoornissen in de familie voorkomen.
Depressieve klachten kunnen lang duren. Als u er ten minste 2 jaar last van heeft, heet dit dysthymie. Voor jongeren is dat ten minste 1 jaar. De klachten zijn minder dan bij een 'gewone' depressie: het lukt u waarschijnlijk wel om te werken en de dagelijkse dingen te doen.
Vaak voelen mensen met dysthymie zich zeer eenzaam en ongelukkig. Ze zien zichzelf als waardeloos, oninteressant en machteloos. Hun eet- en slaappatroon is vaak verstoord, waardoor ze zich extra vermoeid en lusteloos voelen. Zowel de concentratie als het geheugen functioneren slecht.
Verschillende soorten antidepressiva ( ssri's, tca's, mao-remmers) werden gebruikt, maar ook andere psychofarmaca die bij de behandeling van depressies gebruikt worden, zoals lithium en benzodiazepinen.
Chronische depressie
Maar een depressie kan ook chronisch – langdurig – worden. We spreken van een chronische depressie wanneer de verschijnselen langer dan twee jaar duren en de klachten ernstig zijn. Periodes met zware klachten worden soms afgewisseld met periodes waarin het beter gaat.
Een depressie kan ziekteverzuim veroorzaken en uiteindelijk ook arbeidsongeschiktheid. Bij een depressie is er sprake van psychische klachten die het voor u onmogelijk kunnen maken om te werken. U kunt bij uitval wegens depressie wellicht aanspraak maken op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
Maar liefst 27 procent van de volwassenen met een depressie blijft drie jaar arbeidsongeschikt. Voor zo'n 17 procent is dat zelfs vijf jaar. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.
Een depressie is een psychische aandoening die de gevoelens, gedachten en stemming van mensen raakt. Mensen die depressief zijn, zijn langdurige tijd somber en hebben vrijwel nergens zin in.
Over het algemeen gaan de klachten binnen drie maanden vanzelf over, maar als hulp te laat komt kunnen klachten flink verergeren en kan je depressie zelfs chronisch worden. Erkennen dat je depressief bent is vaak de eerste stap naar herstel. Depressiviteit worden niet altijd tijdig herkend.
Als je minstens twee jaar bijna dagelijks neerslachtige gevoelens hebt, noemen we dat een dysthyme stoornis ofwel dysthymie. Dysthymie is een milde variant van een depressie. De klachten zijn doorgaans in mindere mate aanwezig dan bij iemand met een 'gewone' depressie. Hierdoor is de depressie moeilijk te herkennen.
Uiterlijk zien ze er misschien passief en bedrukt uit, maar van binnen is er een sterke onrust aanwezig. Soms komt deze onrust naar buiten met gejaagd gedrag, ongeduld, prikkelbaarheid, ongedurigheid en kwaadheid. Dit wordt soms 'geagiteerde depressie' genoemd.
We spreken van een chronische depressie als je twee jaar of langer last blijft houden van deze klachten. Je hebt gedurende deze periode last van een neerslachtig gevoel en gebrek aan energie en plezier. Ook is vaak je slaapritme en eetlust uit balans en ervaar je gevoelens van hopeloosheid.
Als je last hebt van een stemmingsstoornis, dan lukt het niet meer goed om te genieten en voel je je vaak de hele dag somber. Vaak word je niet meer vrolijk van dingen waar je vroeger wel blij van werd. Zo kun je net een gezond kindje hebben gekregen maar je erg verdrietig voelen.
Dysthymie is een langdurige milde depressie. Het wordt ook wel persisterende depressieve stoornis genoemd. Iemand met dysthymie voelt zich het grootste deel van de dag somber, en meer dagen wel dan niet. Het verschil met een depressie is dat de symptomen milder zijn, maar wel een chronisch beloop hebben.
Een depressie kan op alle leeftijden vóórkomen. Zowel oudere als jonge mensen kunnen er last van hebben. In sommige families komen depressies vaker voor. In die families bestaat er een grotere kwetsbaarheid voor depressies.
Uw arts kan in overleg met u medicijnen tegen depressie voorschrijven bij ernstige klachten of als behandeling zonder medicijnen te weinig helpt. Voorbeelden van medicijnen tegen depressie (antidepressiva) zijn: citalopram , fluoxetine , paroxetine , sertraline , amitriptyline , nortriptyline.
Een dysthyme stoornis oftewel dysthymie, is een depressieve stemming die minstens twee jaar duurt, maar niet altijd even sterk aanwezig is. 1,3% van de Nederlandse bevolking tot 65 jaar heeft ooit in het leven dysthymie gehad. Dysthymie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Als je depressief bent is het belangrijk dat je dit met je werkgever bespreekt. En samen met de bedrijfsarts onderzoekt hoe ernstig je klachten zijn en wat het beste is om te doen. Misschien niet doorgaan met depressief thuis werken, maar even helemaal stoppen en wat rust nemen en daarna weer rustig op gaan bouwen.