Plofkip is de 'gewone' kip in de supermarkt. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie gaat het om een kuiken dat in zes weken tijd wordt 'vetgemest tot vleeshomp van ruim twee kilo'.Ze zitten volgens Wakker Dier met 19 anderen op een vierkante meter in een 'donkere stal'.
De laatste maanden gaven steeds meer ketens, waaronder AH en Jumbo, aan over te stappen naar vlees van kippen die een beter leven hebben gehad. “Zeker sinds marktleider Albert Heijn afgelopen maart bekendmaakte om vanaf 2023 alleen nog kip in de schappen te leggen met minimaal één ster, is het snel gegaan.
Alle supermarkten stopten met plofkip. De kippen die sindsdien in het schap liggen groeien minder snel, maar de omstandigheden waarin deze nieuwe kippen leven, verschillen niet veel met die van een plofkip. Ze krijgen nog altijd te weinig ruimte en komen nooit in aanraking met frisse buitenlucht.
In 2023 is de plofkip definitief uit de versschappen van de supermarkt verbannen; Boni heeft vandaag als laatste grote supermarktketen gezegd te stoppen met de verkoop van de keurmerkloze kip.
Supermarktketen Jumbo heeft vanaf maandag kippenvlees in de schappen van kippen die meer ruimte hebben, langer leven en langzamer groeien dan plofkippen. Het plan is dat er eind 2015 geen plofkip meer te koop is bij Jumbo en dat die dan vervangen is door deze 'Nieuwe Standaard Kip'.
Gangbare vleeskippen (plofkippen) in de bio-industrie daarentegen leven maar een fractie van hun natuurlijke levensverwachting; zo'n 42 dagen. Dan worden ze geslacht. Eigenlijk is de kip dan nog maar een kuiken. Na 42 dagen zijn ze al 2 kilo zwaar, door hun bouw en de hoeveelheid voeding.
Kippen die zo snel groeien noemt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier 'plofkippen', de onderzoekers spreken van 'reguliere kippen'. Zo'n 70 procent van de vleeskippen in pluimveehouderijen in Nederland is zo'n plofkip. Over die plofkip valt nu goed én slecht nieuws te vertellen.
Plofkip/gangbare kip: Groeit ca. 60 gram per dag; 20 kippen per m2; geen daglicht in de stal.
Wakker Dier doopt KFC om tot KFP – Kentucky Fried Plofkip. De fastfoodketen gebruikt namelijk nog steeds plofkip.
Wat voor soort kip verkoopt Kippie? De producten die Kippie in zijn winkels verkoopt zijn van de gangbare vleeskip. Dit is een reguliere soort.
KFC verkoopt plofkip. Eerder gaf de fastfoodketen aan zich niet te herkennen in die term omdat hun kip uit Nederland komt en aan de minimale Europese regelgeving voldoet. Deze regels omschrijven inderdaad precies hoe plofkippen standaard gehouden worden: met maximaal 21 dieren op een vierkante meter in dichte stallen.
Wat is een plofkip? Een plofkip, of 'regulier vleeskuiken', is een kuiken dat extreem snel groeit. In zes weken heeft zij een gewicht van 2,2 kilo. Ze groeit vier keer zo snel als een kip deed in 1950 en heeft daarvoor maar eenderde van het voer nodig.
Het ontbreekt de consument niet aan kennis: die weet donders goed dat plofkippen groeihormonen, antibiotica, vochtvasthoudende middelen en andere ongezonde stoffen krijgen toegediend.
Een plofkip is een dier dat geproduceerd wordt voor de consumptie. Omdat dit zo snel en goedkoop mogelijk moet gebeuren, is de zogenoemde plofkip ontwikkeld. Dit is een dier dat totaal geen ruimte heeft en krijgt en het daglicht nooit zal zien. Zo'n plofkip heeft een enorm korte levensduur, namelijk maximaal 42 dagen.
Wakker Dier werd 15 december 1997 als stichting opgericht door Wim de Kok, Jan van der Lee, Jan IJzerman en Jan Bonjer, mede op initiatief van Niko Koffeman die niet in het bestuur ging zitten. De oprichters vonden dat er onveranderd behoefte was aan een actiegroep tegen de intensieve veehouderij.
Plofkippen zijn vleeskuikens die in grote hoeveelheden in stallen opeengepakt zitten. Ze zijn zodanig doorgefokt, dat ze zo snel groeien dat ze na gemiddeld 42 dagen 'slachtrijp' zijn. Deze snelle manier van groeien veroorzaakt vaak hartproblemen: vleeskuikens lopen het risico letterlijk dood te groeien.
In 2015 kwam het aantal pluimveebedrijven hier nog uit op 483 en in 2016 waren er in Gelderland 459 pluimveebedrijven. Het gemiddelde aantal kippen per bedrijf kwam uit op 39.359 stuks.
Kuikens waarvan de voeding voor 20% bestaat uit proteïne zodat zeer grote borstfilets ontstaan en die na zes weken geslacht worden noemt men ook wel plofkippen. Een leghen doet ruim 18 weken over hetzelfde groeitraject.
Wanneer een hen net is begonnen met leggen zijn de kammen en lellen het levendigst van kleur. Naarmate een kip ouder wordt, verliest ze langzaam de rode kleur. Naarmate hennen ouder worden neemt hun lichaamsmassa toe. De meeste kippen hebben hun maximale pluimage bereikt als ze negen maanden oud zijn.
Laat deze dieren oud worden op de kinderboerderij. Haal de eieren iedere dag weg en verkoop ze als echte vrijekippeneieren. Als er plek is voor nieuwe kippen op de kinderboerderij, red ze dan uit de industrie of haal een gedumpte kip of haan uit een opvang.
Welke supermarkt heeft de lekkerste kip? Zo komt Albert Heijn het beste uit de steekproef, met 9% plofkip. De meeste kipvleeswaren van Albert Heijn zijn van de zogeheten tussenkip, en 12% is kip met een ander keurmerk.
Zo krijgt prijzenvechter Lidl kipfilet aangeleverd van een Nederlandse en een Duitse slachterij, waarbij in de monsters van de Duitse kipfilet veel minder bacteriën zaten dan in die van de Nederlandse. De bond vraagt zich af wat Duitse slachterijen beter doen dan Nederlandse.
Het beste is om kip te kopen bij een ecologische slager of bij een poelier waarvan je zeker weet in welke omstandigheden de kip heeft geleefd. Zo niet, koop dan biologische kip met een officieel bio-label.