Met private lease rij je als particulier een nieuwe auto tegen een vast maandbedrag zonder dat deze van jou is. De kosten die je aan een auto kunt hebben, zijn inbegrepen behalve de brandstof, verkeersboetes en niet verhaalbare schades.
Je betaalt elke maand namelijk een vast bedrag. Je hebt dus geen onverwachte onderhoudskosten. In je maandbedrag zitten namelijk alle kosten voor afschrijving, wegenbelasting, verzekering, reparatie, onderhoud en banden verwerkt. Je weet precies waar je aan toe bent.
Wanneer je kiest voor een maatschappij welke is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease, dan weet je zeker dat de volgende zaken zijn inbegrepen: kosten rijklaar maken, afschrijving, btw, wegenbelasting, WA/Casco verzekering, onderhoud, reparatie, vervanging van versleten banden, pechhulp en vervangend vervoer.
De maandelijkse leaseprijs, ofwel uw leaseautobudget, is het bedrag dat u maandelijks betaalt voor het gebruiken van de leaseauto. Daarbij gaan we uit van operationele autolease. Daarbij zijn onder andere afschrijvingskosten, rente en kosten voor onderhoud en allrisk verzekering inbegrepen.
De kosten die je aan een auto kunt hebben, zijn inbegrepen behalve de brandstof, verkeersboetes en niet verhaalbare schades.
Naast wegenbelasting zijn ook zaken als onderhoud, reparaties en verzekeringen in jouw maandelijkse leasekosten inbegrepen.
Al met al ben je met private lease in vergelijking met het kopen van een nieuwe auto in vaak goedkoper uit. Dit geldt in veel gevallen ook voor occasion lease. En ja, een leasemaatschappij verdient geld aan leasecontracten, maar het gaat er uiteindelijk om of je als automobilist goedkoper uit bent.
Voordelen leasen
Altijd een vast bedrag per maand, zo weet u altijd waar u aan toe bent. U weet vooraf welke kosten bij dit bedrag inbegrepen zijn, dus u komt niet voor onverwachte kosten te staan; Rij altijd de nieuwste auto zonder uw spaargeld aan te breken.
Leasen is maandelijks betalen
Hiervoor wordt een vaste rente en een vast termijnbedrag vastgesteld, zodat je exact weet hoeveel en hoe lang je maandelijks moet betalen. Je kunt ook kiezen voor een kortere looptijd dan de verwachte levensduur, bijvoorbeeld om sneller van de kosten af te zijn.
Je moet in het bezit zijn van een in Nederland geldig rijbewijs; Je moet in staat zijn om je financiële gegevens af te geven, zowel jouw inkomsten als jouw vaste lasten. Daarbij moet je het minimum inkomen hebben. Op basis hiervan wordt bepaald of je voldoet aan de draagkrachtnorm.
U betaalt geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) als u een auto privé leaset. Dit doet de leasemaatschappij. De motorrijtuigenbelasting is verwerkt in het maandbedrag van het leasecontract.
Wanneer de auto voornamelijk voor privégebruik is bedoeld en je weinig zakelijke kilometers hoeft te maken, is Private Lease de beste optie. Wanneer je niet aan een langdurig contract wilt vastzitten, kan je voor Short Lease kiezen. Het contract is hierbij maandelijks opzegbaar.
Jouw persoonlijke leaseprijs is op basis van jouw gekozen auto, met jouw gekozen uitvoering, transmissie en extra opties. Dit maandtarief is opgebouwd uit rente, afschrijving, onderhoud, reparaties, vervangend vervoer na 72 uur en verzekeringen.
De minpunten van lease
En: leasecontracten zijn vaak niet flexibel. Dus verandert er tussentijds iets aan je persoonlijke omstandigheden – raak je bijvoorbeeld werkloos of ga je failliet – dan zit je nog wel voor een bepaalde periode aan je auto vast, of je betaalt een hoge afkoopsom voor je leasecontract.
Een auto leasen lijkt misschien duur en decadent. Maar dat is een misverstand. Als je privé leaset, ben je namelijk vaak voordeliger uit dan wanneer je een auto koopt. En dat is niet het enige voordeel van private lease.
Je moet bij financial lease altijd het openstaande bedrag (de schuld) aflossen. Kun je het contract niet meer betalen? Dan moet je het voertuig verkopen. Als het dan nog niet genoeg is zul je ergens het verschil moeten betalen.
Jazeker! Iedereen met een in Nederland geldig rijbewijs mag in de privé leaseauto rijden als u daarvoor toestemming geeft. Uiteraard bent u nog steeds aansprakelijk voor eventuele pech, schade of boetes die er met uw auto worden gereden.
Bij de meeste leasebedrijven is de private leaseauto allrisk verzekerd. De leaseauto heeft in ieder geval altijd minimaal een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid). Je kunt de private leaseauto aanvullend laten verzekeren als je dat wil.
Een normleasebedrag is een leasebudget dat is gebaseerd op een vast aantal kilometers en looptijd van een leasecontract. Een norm die veel bedrijven gebruiken is 30.000 kilometer/jaar met een looptijd van 60 maanden. Een leasebudget is een vast bedrag.