Nederlanders hebben gemiddeld 53 vierkante meter woonoppervlakte. Nederlanders hadden in 2021 gemiddeld 53 vierkante meter woonoppervlakte per persoon. Ouderen hebben gemiddeld meer woonruimte dan jongeren. Onder 70-plussers wonen vooral alleenstaande vrouwen groter dan gemiddeld.
Gemiddeld heeft een Nederlander 53 vierkante meter woonoppervlakte. Er zijn grote verschillen tussen regio's en ook tussen het beschikbare woonoppervlakte naar type huishoudens. In de Randstad is het gemiddelde woonoppervlak per persoon doorgaans kleiner dan daarbuiten.
Toevoeging van 7 december 2022: het cijfer van 65 vierkante meter woonruimte per persoon in Nederland is afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS rectificeerde het cijfer in oktober van dit jaar: gemiddeld hebben inwoners van Nederland 53 vierkante meter huis per persoon.
Bij controle aan de hand van de tabel is aangegeven dat het ten minste aan te houden aantal personen per m² verblijfsgebied 0,05 is. Dit betekent dat bij de aanvraag om vergunning voor het bouwen in dat geval moet worden uitgegaan van ten minste vijf personen en dat de voorzieningen daarop moeten zijn afgestemd.
De gemiddelde vloeroppervlakte van woningen, zonder ander gebruiksdoel als winkel of kantoor, bedraagt 120 vierkante meter. Eengezinswoningen zijn gemiddeld 1,6 keer zo groot als appartementen.
Het gemiddelde nieuwbouw rijtjeshuis is met 128 vierkante meter woonoppervlakte groter dan ooit, de bijbehorende achtertuin daarentegen is sinds de jaren vijftig gekrompen tot 80 vierkante meter. Dat schrijft vastgoedadviseur Colliers International in hun recentste woningmarktonderzoek.
Een gemiddeld 1-persoonshuishouden heeft een woonoppervlakte van 88 m2. Maar in de grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en Groningen is de oppervlakte van de woning van alleenstaanden gemiddeld minder dan 70 m2. Drie kwart van de stellen met kinderen heeft een woning met minimaal 100 m2.
'In Nederland wordt in veel gevallen gesteld dat de maximale publieksdichtheid op evenementlocaties moet worden gesteld op gemiddeld twee tot tweeënhalve personen per vierkante meter.
Bij een klein huisfeest waar iedereen elkaar goed kent is een knusse opstelling geen probleem. Volgens de NEN (certificeringsinstituut) verklaring mag je per vierkante meter vier mensen laten feesten. NEN 8020141:2012 | Er mogen niet meer dan vier mensen per m2 netto oppervlakte worden toegelaten.
Gemiddeld wonen er 2,12 mensen in een Nederlands huishouden, in 1963 was de gemiddelde huishoudensgrootte nog 3,52. Door deze zogenaamde 'huishoudensverdunning' is het aantal huishoudens veel sneller gegroeid dan de bevolking.
Hoeveel m2 per werkplek volgens de officiële NEN-norm? Volgens NEN 1824:2010 nl heeft elke werkplek, in een administratieve ruimte en op een kantoor, een vloeroppervlakte van tenminste 4 vierkante meter kantoorruimte per persoon nodig.
De woonkamer: het ruimtegevoel van je woonkamer wordt bepaald door verschillende factoren. Maakt je woonkamer deel uit van een groter geheel met de keuken en/of de eetkamer? Is er sprake van een verhoogd plafond of vide? De gemiddelde woonkamer is tussen de 20 à 30 m2 groot.
De gemiddelde woonoppervlakte per Nederlander is met 53 vierkante meter veel lager dan jarenlang gedacht. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ontdekte vorige maand dat het in een eerder onderzoek 12 vierkante meters te veel had berekend.
Waar de gemiddelde perceelsoppervlakte in de jaren '50 nog 187,3m² was, is dit in 2010 tot en met 2019 nog gemiddeld 131,7m². De oppervlakte is daarmee tegenwoordig 29,7% kleiner. Gemiddeld daalt de perceeloppervlakte per decennium met 5,6%.
De bedombouw in 160 x 200 voorkomt aan de andere kant dat je te veel ruimte nodig hebt in de slaapkamer om het lekker comfortabel in te richten. Je hebt in principe voldoende aan 6 tot 7 vierkante meter, als je geen kast in de slaapkamer zou plaatsen.
De gemeente moet de oppervlakte berekenen conform een landelijke meetmethodiek, de NEN2580. De oppervlakte wordt berekend door de lengte en de breedte van de woonruimte met elkaar te vermenigvuldigen, opgemeten aan de binnenkant van de buitenmuren (dus de lengte en breedte van binnenmuur naar binnenmuur).
Gemiddeld moesten Nederlanders het in 2021 doen met 53 vierkante meter woonoppervlak. De grootste oorzaak van het verschil in het aantal vierkante meters per persoon, is terug te vinden in de levensfase waarin iemand zich bevindt.
– Receptie: 1 m2 per persoon. – Feest met buffet: 1,5 m2 per persoon. – Zittend diner: 1,5 tot 2 m2 per persoon.
Pagodetenten en partytenten
De vuistregel voor aluminium-, pagode- en partytenten is dat het oppervlak (in m2) kan worden gedeeld door 1,5 om uit te rekenen hoeveel personen in de tent kunnen staan. Zo heeft iedereen comfortabele bewegingsruimte en voorkom je dat iedereen als sardientjes in een blik staat.
Die 65 vierkante meter woonruimte per persoon is natuurlijk een gemiddelde. Er zijn hele gezinnen die op 50 m2 wonen, maar ook alleenstaanden die een groot huis 'bezetten'. Voor veel mensen is zoveel ruimte hebben een bewuste keuze.
Zoals de naam eigenlijk al zegt is een Tiny House een klein huis, hierbij gaat men uit van een maximaal vloeroppervlak tot 50 vierkante meter. Het gaat om een volwaardige en vrijstaande woning waarbij de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk is.
De gemiddelde grootte van een vrijstaande villa is ongeveer 8 x 12 meter. Dit is een veelvoorkomende maat voor het echte 'villagevoel'.
Groot, groter, grootst
Meer dan een derde van de huizen heeft een oppervlakte van minstens 250 en maximaal 500 vierkante meter. In Renkum is een huis ruim 3,5 keer zo groot als een woning in Amsterdam. De allergrootste woningen staan vooral in dunbevolkte plattelandsgemeenten in het noorden en het oosten van het land.