Baby wakker maken voor laatste voeding Voor de laatste voeding van de dag is ons advies anders dan bij de nachtvoeding. Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30. Veel ouders kiezen ervoor om deze voeding niet te geven en te wachten tot hun baby zelf komt.
Gemiddeld kunnen kindjes vanaf de leeftijd van ongeveer vier à vijf maanden doorslapen na de laatste avondvoeding van 22:30 uur. Vanaf zes à zeven maanden kunnen veel kinderen de hele nacht (tussen 19:00 – 7:00) doorslapen zonder voeding, maar sommige kindjes hebben tot zeker 10 maanden nog een nachtvoeding nodig.
Vanaf vier maanden kan uw baby zonder de nachtelijke voeding van 03.00 uur. U geeft dan voordat u zelf gaat slapen de laatste voeding. Dit kan betekenen dat uw baby doorslaapt.
Tips voor de nachtvoeding:
De meeste baby's hebben een dag-nachtpatroon waarbij ze rond 22.00 uur diep in slaap vallen. Probeer de laatste avondvoeding voor 22.00 uur te geven.
Meestal start je met een droomvoeding als het dag- en nachtritme wat meer herkenbaar wordt en je kindje rond 18:00/19:00 uur de laatste voeding krijgt voor de nacht. Dit is meestal rond de leeftijd van drie maanden.
Er zit meestal 1,5 uur tussen zijn avondeten en fles. De laatste tijd wat minder, vaak een uur. Hij krijgt om half 7 die fles en om 5 uur a half 6 eten we/hij.
Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur.Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Als je voelt dat het tijd is om de droomvoeding te laten vallen, raden we over het algemeen aan om om de paar nachten geleidelijk de voeding te verminderen met 30 milliliter of 2 minuten (borstvoeding) totdat het is afgebouwd. Uiteraard zijn er ook ouders die cold turkey stoppen met deze voeding.
Normaal gaat het vaak zo: je baby drinkt om 19.00 – 20.00 uur de laatste fles van de avond. Dan gaat je kleintje slapen en maakt hij een ruk van ongeveer 4 tot 6 uur. Hierna is het weer tijd om te voeden.
Vanaf de leeftijd van 6 maanden adviseer ik meestal om af te bouwen naar 1 nachtvoeding, op voorwaarde dat de baby verder goed zijn curve volgt. Er zijn ook al baby's die aan deze leeftijd 's nachts geen voeding meer zullen vragen, en dat is ook helemaal goed.
Een dreamfeed / droomvoeding is wanneer je jouw kleintje tussen 22:00 en 00:00 voorzichtig uit zijn bedje neemt om hem te voeden.
Een baby van 5 maanden heeft meestal voldoende aan een nachtvoeding. Het is uiteraard afhankelijk van de ontwikkeling van je baby. Slaapt je baby inmiddels 's ochtends door tot 07.00? Dan is dit een goed moment om de voeding van 22.30 af te bouwen.
Je kunt de hoeveelheid flesvoeding voor je kindje ook zelf uitrekenen met een eenvoudig rekensommetje. Voor elke kilo die je kind weegt, heeft hij ongeveer 150 ml voeding per dag nodig. Weegt je kindje bijvoorbeeld 4 kilo, dan is 4 x 150 ml = 600 ml voldoende.
Hoeveel voeding geef je in een fles? De richtlijn is als volgt. Geef je kind op een dag ongeveer 150 milliliter flesvoeding per kilo van zijn gewicht. Als je kind 5 kilo weegt, heeft het op een dag dus ongeveer 750 milliliter voeding nodig.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Na de nachtvoeding geef je de volgende fles of borst pas na 6.00 uur 's ochtends. Geef je baby rond 22.00 – 23.00 uur een droomvoeding. Hiervoor maak je jouw kindje half wakker. De volgende voeding geef je na 6.00 uur 's ochtends pas.
Waarom je baby wakker maken voor een voeding? Wakker maken is soms nodig voor de gezondheid van je baby. Jonge baby's kunnen niet te lang zonder voeding. De hersenen zijn nog in ontwikkeling en hebben na een tijdje weer brandstof nodig, glucose.
1. Doorslapen kan al vanaf 6 weken. “Een baby kan volgens het boekje pas doorslapen vanaf de leeftijd van zes weken. Dat is het moment waarop het circadiaans ritme wordt 'geïnstalleerd' en de slaap totaal verandert.
Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt.
14.30-15.00 uur: flesvoeding
(Hiertussen kun je je baby dan nog eventueel een korte powernap laten doen.)
Van te veel flesvoeding kan je kind te zwaar worden. Een voeding duurt 20-30 minuten. Geef het flesje in ieder geval niet langer dan een half uur en gooi restjes weg.