1 keer per jaar vervangt een kip het pak met veren (de rui). Tijdens de rui groeien er weer nieuwe slagpennen. Deze kippen zal je dus opnieuw moeten kortwieken. Dit doe je dus 1 keer per jaar.
Kortwieken moet je één keer per jaar doen, na de rui.
Kortwieken doet men altijd aan één vleugel, de kip raakt dan tijdens het vliegen uit balans. Je ontneemt hiermee het dier wel de mogelijkheid om in geval van gevaar weg te vluchten. Om die reden zijn er voorstanders van kortwieken aan beide vleugels: door volgels symmetrisch te kortwieken worden balansproblemen.
Jonge kippen mag je vanaf 8 weken laten kortwieken. Waarschijnlijk moet je dit bij jonge kippen wel een paar keer herhalen, omdat tijdens de rui nieuwe slagpennen groeien. Kortwiek de nieuwe pennen als ze volgroeid zijn. Let op want kippen springen vrij hoog, ook als ze gekortwiekt zijn.
De kip kan niet meer wegvluchten of opvliegen als er gevaar dreigt in de ren, maar dat los je gemakkelijk op door het kippenhok te beschermen tegen indringers. Als je de 2 vleugels knipt, wordt het oppervlak kleiner en is vliegen moeilijker.
De vleugels van kippen moeten elke keer dat ze in de rui zijn geweest opnieuw worden gekortwiekt.
Kortwieken doet geen pijn, maar het kan wel nadelen hebben. Vogels kunnen onzekerder worden, kunnen niet meer vluchten en in sommige gevallen leidt kortwieken tot veer-beschadigend gedrag en plukken. Het besluit om wel of niet te kortwieken moet dus weloverwogen genomen worden.
Houd het hoofd van de kip vast.Zorg ervoor dat u het hoofd goed vasthoudt om een plotselinge beweging te voorkomen.Gebruik een nagelklipper. Een nagelklipper voor honden is het meest geschikt maar elke scherpe klipper kan de klus klaren.
Kortwieken kan op ieder moment in het vogelleven plaatsvinden en kan gemakkelijk thuis worden gedaan met behulp van een schone, scherpe schaar. Bij het kortwieken worden de slagpennen afgeknipt ten hoogte van de kleinere veren dichter bij het lichaam. Dit afknippen is volledig pijnloos voor de kippen.
Veel mensen schijnen te denken dat geknipte veren in een paar maanden weer aangroeien, terwijl dat bij de meeste soorten minstens een half jaar kan duren.Bij de grotere soorten kan het zelfs meer dan een jaar duren. Het is ook niet alleen een kwestie van wachten tot de veren weer aangroeien.
Gezonde kippen voelen zich gelukkig en zijn daardoor constant bezig in de kippenren.Ze scharrelen erop los en kakelen tegen elkaar. Het is hun instinct om constant in de weer te zijn. Dat gaat over zowel springen en pikken als rustig op hun eieren broeden.
Kippen hebben wel oren maar geen oorschelpen. Hierdoor kunnen ze niet verder horen dan 50 meter. op hun poten hebben ze schubben net als reptielen.
De belangrijkste oorzaken van pesterijen zijn stress, verveling, ziekte en overbevolking. De pikorde is een sociale structuur binnen de toom. Welke kip bovenaan staat, hangt af van haar leeftijd en persoonlijkheid.
Volwassen vogels ruien 1 tot 2 maal per jaar. Hoelang het effect van het kortwieken aanhoudt is daarom ook sterk afhankelijk van het tijdstip waarop de vogel gaat ruien. De frequentie van kortwieken is daardoor 1 tot 4x per jaar. De eigenaar kan het beste zelf in de gaten houden wanneer een behandeling weer gewenst is.
Voordien zijn ze 'geleewiekt', wat wil zeggen dat een stuk vleugelbot, het middenhandsbeen, zonder verdoving is afgeknipt, waardoor de dieren niet meer kunnen vliegen en makkelijk te vangen zijn. Een Middeleeuwse praktijk waar zo snel mogelijk een einde aan moet komen.
Legkippen zijn doorgaans lichtgebouwd en actief. Door hun lichaamsbouw kunnen ze bovendien vrij goed vliegen. Maak je omheining of kippenren dus hoog genoeg! Ze hebben ook hun eigen karakter: legkippenrassen zijn vaak iets schuwer dan andere rassen.
Rustige kippetjes die niet zo hoog kunnen fladderen zitten veilig binnen een omheining van minder dan 1,5 meter. Voor meer atletische kippen heb je een omheining van twee meter hoog nodig.
Bij ZOO&ZO kun je veilig en voordelig de vleugels van jouw vogel (kromsnavel) laten knippen. Dit wordt ook wel kortwieken genoemd en voorkomt dat jouw vogel weg kan vliegen. Dit is een pijnloze behandeling en kun je vergelijken met het knippen van nagels.
Bij veel leghennen wordt het puntje van de snavel verwijderd. Dit heet 'snavelkappen'. Dit wordt gedaan om verenpikken en kannibalisme tegen te gaan. In het puntje van de snavel zitten gevoelige zenuwuiteinden.
Kippen drinken vrij veel, tot wel 250 ml per dag, en moeten altijd water ter beschikking hebben. Een dag zonder water kan ervoor zorgen dat de kip een tijd stopt met leggen. Ververs het water in de zomer dagelijks en plaats het in de schaduw om algengroei te voorkomen.
Het belangrijkste knipadvies is: knip de nagels nooit te kort. Hierdoor voorkomt u dat uw nagelwand ontstoken raakt en eventueel inscheuren van de nagels. Voor het knippen van de nagels kunt u een nagelschaartje of nagelknipper gebruiken.
Barnevelder
De Barnevelder kun je net als de Maran en de Welsumer herkennen aan zijn donkerbruine eieren. Net als de Australorp kan de Barnevelder niet vliegen. Dit maakt de kip ideaal om los te laten lopen in een kleine tuin met omheining.
Re: Kortwieken helpt niet
je kunt tijdelijk een net over de ren spannen zodat ze er niet uit kan. dit hoeft meestal maar voor een paar weken en dan verliezen ze meestal de wil om uit te breken.
De ander persoon kan de vleugel spreiden en knippen. Gebruik altijd een scherpe schaar, ander duurt het kortwieken alleen maar langer en dit is erg stressvol voor je vogel. Er zijn verschillende manier van kortwieken en daarnaast zijn er ook verschillende niveaus van hoe ver of hoeveel veren er geknipt worden.