Leven vanuit je hart betekent dat je respect hebt voor jezelf en anderen, en dat dat in balans is met elkaar. De meeste hooggevoelige mensen hebben wel respect voor anderen maar weinig respect voor zichzelf. Dat in balans brengen zorgt er voor dat er ook een stevigere balans in jezelf ontstaat.
Werken vanuit je hart betekent dat je de signalen die je lichaam je geeft niet negeert, maar ze juist oppikt en er iets mee doet. Dat je een connectie maakt met jezelf. Je hart is briljant als geluksindicator: voel je beklemming, dan is dat een boodschap aan jezelf, en als je hart een sprongetje maakt van vreugde ook.
Een van de krachtigste manieren om je hart te voelen, is in ieder geval door gebruik te maken van je gevoelens. De taal van het hart is gevoelens. Je luistert dus niet naar je hoofd maar naar datgene wat goed voelt. Het hart is dan ook het centrum van je gevoelens.
Emoties verwerken
Veel emoties sla je op je het hartgebied. Om je hart open te stellen, is het dan ook fijn om de emoties die je daar hebt opgeslagen, te verwerken. Emoties willen graag gevoeld worden. Wanneer je ze niet uit de weg gaat, maar er echt met je aandacht naar toe gaat en ze voelt, lossen ze vanzelf op.
Liefde bloeit in rust en kalmte. Hoe meer tijd en energie je besteedt aan onproductieve piekergedachten, des te moeilijker het is om liefdevol in het leven te staan. Beoefen mindfulness en koester je vertrouwen in de toekomst. Piekeren lost niets op en brengt je niet veel goeds, dus weg ermee.
Je hart openen
Wil je je hartchakra helen, dan is het belangrijk om inzicht te krijgen in de balans tussen jouw mannelijke en vrouwelijke kant en deze te balanceren. Alleen dan zul je onbevangen kunnen liefhebben en jezelf en anderen kunnen accepteren.
Breng de aandacht naar je lichaam. Eerst het hele lichaam, daarna het midden: keel, borstkas, maag, onderbuik. Misschien voel je meteen al iets, zoals een spanning in de buik die er eigenlijk al de hele dag zit. Je kunt ook een gevoel oproepen door jezelf te vragen: hoe gaat het met mijn leven?
De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek. Je voelt je beroerd en de pijn kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken.
Luisteren, ontvangen, muren van aandacht vormen om wat er zich in je afspeelt. Echt voelen betekent alles, alles wat er in je aanwezig is aandachtig waarnemen. Dan kun je vervolgens ook voelen wat je nodig hebt, wat je van jezelf verlangt.
Het hart ligt iets links van het midden in uw borstkas, achter uw ribben. Het hart is een spier, ongeveer zo groot als een vuist. Het hart is een zeer sterke pomp, hij pompt 4 tot 5 liter bloed rond per minuut. Per dag is dit ongeveer 7.000 liter, dat is een tankwagen vol.
De thymus is een orgaan in de borstkas. Hij ligt vlak achter het borstbeen en dicht bij het hart. Een andere naam voor thymus is zwezerik. De thymus is vooral actief bij kinderen, tot de puberteit.
Het hart klopt door het samentrekken van de boezems en de kamers, samen pompen ze het bloed rond. Dit samentrekken gaat volgens een vast patroon, waarbij de boezems en kamers samenwerken.
We noemen niets voelen of geen plezier meer beleven ook wel anhedonie. Iedereen heeft dit weleens en het gaat vaak gewoon weer over. Als het lang duurt en erg is, kan het ook onderdeel zijn van bijvoorbeeld depressie, trauma, psychose, persoonlijkheidsproblemen.
Een laag zelfvertrouwen is een heel snelle manier om je ongelukkig te voelen. Je hebt het gevoel dat je eigenlijk niet verdient wat je hebt, of dat je niet goed genoeg bent voor wat je doet. Dat zorgt natuurlijk voor constante spanning. Herken je dit, ga dan bij jezelf na waar die onzekerheid vandaan komt.
Wanneer is een hart gezond? "Het is belangrijk om bewust te zijn van je hartgezondheid: niet roken, BMI onder de 25, bloeddruk 120/80, bloedsuiker onder de 5 en de 5-3-1-regel voor cholesterol." "De 5-3-1-regel voor cholesterol werkt als volgt: als je je cholesterol meet in het bloed, dan krijg je vaak drie waarden.
Hevige of langdurige stress is een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen.
pijn in de bovenbuik, kaak, nek of tussen de schouderbladen, zonder pijn op de borst. kortademigheid. extreme moeheid. duizeligheid.
Sporten, wandelen, fietsen en yoga zijn geweldige manieren om uit je hoofd te komen. Maar ook actief spelen – zoals stoeien, tikkertje doen, voetballen of overgooien – helpt je uit je hoofd te komen.
Het Hartchakra in balans
Je voelt je veilig en anderen voelen en ervaren dit ook bij jou. Je bent een evenwichtig en rustig persoon en zult je niet gauw gekwetst voelen, bent tevreden met dat wat er is, en je kunt 'luchtig', beweeglijk en zacht zijn naar jezelf en naar anderen. Hulp vragen is voor jou niet lastig.
Spirituele functie van het derde oog chakra
Ajna vertegenwoordigd een hoger niveau van bewustzijn. Het wordt soms ook wel het 'oog van intuïtie' genoemd. Het is hier waar we een visie voor ons leven vormen. Het is het zien zonder het gebruiken van zintuigelijke waarnemingen.
4. Hartchakra (Anahata) Stenen die de kleuren groen en/of roze bevatten, werken in op dit chakra. Bijvoorbeeld: jade, groene aventurijn, kunziet, malachiet, peridoot, prehniet, rhodochrosiet, rhodoniet, rozenkwarts, serpentijn en smaragd.