In veel gevallen moet een bitje geprepareerd worden voor gebruik, door het 10 tot 15 seconden in kokend water te dompelen, af te schudden en het vervolgens in de mond te doen. Door de tanden hard op elkaar te bijten wordt het bitje in de juiste vorm gemaakt.
Het bitje hoort strak om de (voor)tanden te zitten. Hierdoor blijft het bitje hangen als je het in hebt, maar belangrijker, het zorgt ervoor dat de druk over alle tanden wordt verdeeld wanneer je een klap tegen het gezicht krijgt. De kans op tandletsel is daardoor vele malen kleiner.
Een hockeybitje kun je nog niet direct gebruiken, je moet namelijk eerst nog het bitje naar jouw mond vormen. Door het bitje thuis ongeveer 12 tot 20 seconden in kokend water te stoppen wordt het bitje zachter.
Hoe werkt een bitje? Een gebitsbeschermer werkt als een schokdemper. Bij een klap op de kaak of tanden wordt de kracht over een groter gebied verspreid. Hiermee verklein je de kans op gebroken tanden of een gebroken kaak.
De prijs zal vergelijkbaar zijn met wat mondbeschermers bij de tandarts kosten: tussen de 50 en 90 euro.
Gemiddeld gaat een knarsbitje 6 maanden mee. Bij hevig tandenknarsen gaat een knarsbitje gemiddeld 3 tot 4 maanden mee.
' Tandenknarsen slaap, ook wel bruxisme genoemd, is het hevig over elkaar heen schuiven van tanden en kiezen wat een schurend of knarsend geluid geeft. Over het algemeen gebeurd dit tijdens het slapen.
Plaats het bitje op je bovenste tanden. Druk het bitje tegen je tanden, Ga vanaf de achterste tanden naar je voortanden toe. Bijt nu hard op het bitje en zuig vacuüm met je mond om de goede vorm erin te krijgen. Blijf ondertussen het bitje tegen je tanden drukken.
Een bitje beschermt je tanden en lippen. Daarnaast zorgt een bitje dat ervoor dat je kaken recht op elkaar blijven staan. Het is erg belangrijk dat je je kaken op elkaar houdt bij het (Kick)boksen. Als je een stoot op de kaak krijg met geopende mond, kan dat vervelende gevolgen hebben.
De Shock Doctor Gel Max is in vergelijking met de SISU Aero iets groter in je mond. Opro is een specialist op het gebied van hockeybitjes. De Opro Self-Fit Platinum is het beste bitje van het merk.
Een bitje dat goed is voor boksen is een gel bitje dat een rubberen shock frame heeft. Deze gebitsbeschermer zorgt ervoor dat je kaken extra beschermd worden.
Ze worden vervaardigd in een tandtechnisch laboratorium in de tandartspraktijk. Uw tandarts maakt een afdruk van uw gebit en construeert vervolgens een model van de gebitsbeschermer. Deze mondbeschermers bieden het meeste comfort en de bescherming omdat ze op maat gemaakt zijn.
Welk bitje je moet kiezen hangt af van het type schroef dat je wilt gaan schroeven. Je moet een bitje kiezen dat past bij de aansluiting van de schroef. Hieronder vind je de meest voorkomende types aansluitingen. Aan de hand hiervan kun je herkennen met wat voor schroef je te maken hebt.
Bij Decathlon kun je een boksbitje kopen van ons eigen boksmerk Outshock. We verkopen een gebitsbeschermer voor als je af en toe bokst (bitje 100), maar ook voor als je regelmatig bokst (bitje 500).
Tijdens hockeywedstrijden is het zelfs verplicht om een gebitsbeschermer of ook wel 'hockey bitje' genoemd te dragen. Maar ook bij andere sporten zoals ijshockey, mountainbiken, waterpolo, boksen en andere vechtsporten kan een bitje veel schade voorkomen. Tandletsels zijn altijd blijvend. Wees dus zuinig op je gebit!
Sporten waarbij het risico voor een ongeval met de tanden erg groot is, en waarbij je eigenlijk een gebitsbeschermer moet dragen, zijn: voetbal, hockey, ijshockey en rugby. Gebitsbeschermers zijn noodzakelijk bij hockey, boksen, kickboksen en andere vechtsporten.
Het goed onderhouden van je gebitsbeschermer is erg belangrijk. Een bitje is namelijk een broedplaats voor bacteriën. Het is daarom verstandig om je bitje voor en na het dragen af te spoelen met koud water. Ook is het aan te raden om het bitje tweemaal per maand grondig te reinigen.
Hoe kom ik erachter of ik tandenknars? Omdat tandenknarsen vaak gebeurt tijdens de slaap, weten de meeste mensen niet dat ze knarsen. Een zeurende, constante hoofdpijn of pijnlijke kaak wanneer je wakker wordt, is een goed merkbaar symptoom van bruxisme.
Hoe moet ik mijn knarsbitje reinigen en hoe vaak? Reinig uw knarsbitje dagelijks met een harde borstel, zeep en lauw water. Gebruik geen warm of heet water omdat het bitje dan kan omvormen.
De oorzaak van tandenknarsen
De vraag is waarom je in je slaap tanden knarst. Vaak heeft dit met oververmoeidheid of stress te maken. Daarnaast kan het een gewoonte zijn, bijvoorbeeld wanneer tandenknarsen na een periode van langdurige stress ontstaat.
De exacte oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen is moeilijk te achterhalen. Slaapstoornissen, stress, alcoholgebruik, roken, bepaalde medicijnen en drugs (bijvoorbeeld XTC) worden in verband gebracht met knarsen en klemmen.
Wanneer kinderen veel last hebben van spanning en stress zorgt dit vaak voor verergering van het tandenknarsen. Door te zorgen voor meer ontspanning over de dag en met name ook voor het slapen gaan, kan het tandenknarsen al aanzienlijk verminderen.