Tips bij een verkouden kindStomen kan door badkamer met stoom te vullen door de hete kraan open te zetten. U kunt de borst van uw baby of kind ook insmeren met een verkoudheidsbalsem zoals Luuf. (Let op de minimale leeftijd van de verschillende producten. De babybalsem mag vanaf zes maanden.)
Doe het stomen nooit boven kokend water, maar lekker samen in de douchecabine met warm, maar niet kokend heet water. Genoeg drinken: je baby verliest nu meer vocht dan normaal, dus zorg dat hij evenveel drinkt als normaal, of iets meer. Hiermee voorkom je uitdroging.
Door 'm eerst plat te drukken, in de neus van je baby te stoppen en er vervolgens langzaam weer lucht in te laten, zuigt ie slijm mee. Je kunt ook zelf via een slangetje het snot uit je baby's neus zuigen of een automatische neuszuiger kopen die dat voor je doet.
Een van de meest voorkomende klachten bij baby's is een verstopte neus. In eerste instantie is een verstopte neus natuurlijk vervelend voor de baby zelf. Een baby ademt de eerste levensmaanden slechts door zijn neus.Als zijn neus dan verstopt raakt, gaat hij niet vanzelf door zijn mond ademen.
Leg je baby bijvoorbeeld op zijn buik en help hem/haar lichtjes door de rug te wrijven, of til de borstkas op tijdens het hoesten. Gebruik een vernevelaar: Een vernevelaar kan ook helpen bij het oplossen van het vastzittende slijm. Vul de vernevelaar met warm water en laat de dampen voor enige tijd bij de baby.
Laat je baby iets schuin slapen waardoor het hoofd wat hoger ligt. Snot hoopt zich op als je baby plat op de rug ligt bij verkoudheid. Leg een kussen onder het hoofdeinde van het matras, maar niet direct in het bed van je kind. Dit in verband met verstikkingsgevaar.
Dat komt doordat de neusholtes van een baby nog klein zijn en daardoor eerder verstopt raken. Baby's moeten die neusholtes dus vaker leeg niezen dan wij. Als je baby veel niest, betekent dat niet direct dat hij verkouden is. Sterker nog: het betekent dat hij probeert een verkoudheid of ander virus te voorkomen.
Kijk en luister naar uw kind
Benauwde kinderen zitten meestal in elkaar gedoken of leunen juist rechtop op hun armen. Signalen van ernstige benauwdheid zijn: intrekken van de borstkas tussen de ribben of in de hals bij inademing;als uw kind slechts één of twee woorden kan zeggen tussen twee ademteugen.
De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: kuchen, hoesten en/of piepen, toenemend snel ademen (soms ook een snelle hartslag). Het kind is humeurig, onrustig en/of moe (wil niet spelen/slapen). Wordt 's nachts wakker door astmaklachten. Eten en drinken gaat vaak moeizaam.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
De meest voorkomende klachten zijn een neusverkoudheid en hoesten. Een eerste infectie op baby- en peuterleeftijd kan ernstig verlopen en gepaard gaan met koorts, benauwdheid door ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of longontsteking.
Don'ts: Je baby te veel frisse lucht geven. Het is verleidelijk om er toch met je kind op uit te trekken, maar onderschat een verkoudheid niet. Te veel naar buiten gaan, kan ervoor zorgen dat de verkoudheid langer aanhoudt.
Geef je baby iets voor z'n verstopte neus. Gebruik een neusspray bedoeld voor baby's (de huisarts kan je adviseren) met zoutoplossing of probeer de neus van je baby met een neuspompje leeg te maken. Je kunt ook z'n matrasje iets verhogen bij het hoofdeinde, zo kan je baby vrijer ademhalen.
Dat is vaak in de bus, tram of trein, maar het kan ook op kantoor, op school of op een kinderdagverblijf zijn. Stomen laat je verkoudheid sneller overgaan. Fabel. Stomen kan de klachten van verkoudheid verminderen, maar versnelt de genezing niet.
Heeft je kindje het vaak benauwd, dan kan een vernevelaar je kindje waarschijnlijk goed helpen. Je kindje haalt dan een paar keer per dag adem via een vernevelaar met fysiologisch zout.
Wanneer dokter bellen voor RS-virus
Heeft je baby het erg benauwd, dan zal hij zijn neusvleugels wijd sperren. Dit heet neusvleugelen. Vaak gaat dit gepaard met slecht eten en drinken. Soms ademt je kind piepend of zagend.
Als je vaak een piepende of brommende ademhaling hebt, is het goed om te kijken of daar een reden voor is. Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt:Je moet naast een piepende ademhaling ook veel hoesten.
Alle kleine kinderen krijgen het RS-virus, meestal al als baby. Uw kind is dan verkouden, hoest en heeft soms koorts of oorpijn. Geef uw kind vaker iets te drinken.
Vaak direct, maar soms ook na enkele weken kan de baby verschillende symptomen laten zien zoals: een voorkeurshouding, overstrekken, veelvuldig huilen/krijsen, buikkrampjes/koliek, onrustig, de vuistjes frequent ballen, niet goed kunnen ontspannen, moeite met slikken, veel spugen, etc.
Een piepende of luidruchtige ademhaling is een hoog piepend geluid dat ontstaat door een vernauwing van de kleine luchtwegen, waardoor de baby moeite krijgt met ademen.
In de meeste gevallen: ja.De luchtwegen van je pasgeboren baby zijn nog niet volgroeid, waardoor het kan klinken alsof hij snurkt.
Kind tot 6 maanden: 0,5-1 ml in elk neusgat spuiten. Bij voorkeur doet u dit voor iedere voeding tot maximaal 8x per dag. Kind 6 maanden tot 1 jaar: 1 ml in elk neusgat voor de voeding/maaltijd en voor het slapengaan tot maximaal 8x per dag.
Wist je dat baby's tot ze zes maanden oud zijn, niet door hun mond kunnen ademen? Dit komt omdat hun ademhalingssysteem nog niet is ontwikkeld.
Een keelontsteking is besmettelijk, dus probeer afstand te houden van andere kinderen die een keelontsteking hebben.