met een zwaai uit je hand loslaten zodat het ergens anders terechtkomt vb: hij smeet zijn tas in een hoek iemand iets naar het hoofd smijten [hem met harde woorden een ve... hard gooien of werpen.
Gangbaarheid. Het woord smijten staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
De verleden tijd van schenden is 'schond'. Het voltooid deelwoord is 'heeft geschonden'.
Het woord schmink staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Zelfstandig naamwoord
Dit is een woord dat in de spreektaal voorkomt dan wel voorkwam in (delen van) Limburg, Brabant en Antwerpen e.o.
Standaardtaal wordt ook wel Algemeen Nederlands of AN genoemd. Vroeger had men het over Algemeen Beschaafd Nederlands of ABN. Een dialect is een lokale vorm van het Nederlands.
Nonkel heeft de betekenis 'broer of schoonbroer van iemands vader of moeder'.Standaardtaal in het hele taalgebied is in elk geval oom. In Nederland wordt in informele gesproken taal ook ome gebruikt.
Het Nederlands is een Indo-Europese, Germaanse taal die vooral in Nederland, Vlaanderen en Suriname wordt gesproken. Het is nauw verwant met de andere West-Germaanse talen: Engels, Fries, Duits, Nedersaksisch, Luxemburgs, Jiddisch en de dochtertaal Afrikaans.
'Algemeen Beschaafd Nederlands'
De term die voor de gestandaardiseerde taal gebruikt werd was Algemeen Beschaafd Nederlands, afgekort tot ABN. De jaren vijftig en zestig kenden zogenaamde ABN-kringen, studiegroepen op scholen die zuiver taalgebruik bepleitten en welsprekendheidstoernooien organiseerden.
Met 'maar' wordt een soort tegenstelling bedoeld: 'Je zegt dat nou wel, maar ik weet niet of het wel zo is'. Of 'Je bedoelt het goed, maar ik doe het toch anders'. In veel gevallen ontkracht het woordje 'maar' het voorgaande.
Het woord schminken staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Schmink is een stof die men gebruikt om zichzelf er anders uit te laten zien dan men is.
Make-up (spreek uit: meek-up; soms ook decoratieve cosmetica genoemd) zijn verschillende middelen die worden gebruikt om het uiterlijk van een gezicht bepaalde accenten te geven.
Het meervoud van 'kaars' krijgt – ondanks dat er een r voorafgaat aan de s – ook een s in plaats van een z. Het is dus 'kaarsen' en geen 'kaarzen'.
Het type gummetje, kinnetje, gangetje, balletje
Als een woord eindigt op een nasale klank (m, n, ng) of op een l, én er gaat een korte klank (maar geen toonloze e, ook wel sjwa genoemd) aan vooraf, dan komt er -etje achter.
oorlog → oorlogen Vaak breekt een oorlog uit omdat een land meer macht wil.
De regel die hierboven in het antwoord wordt gegeven voor woorden met de klemtoon op de laatste lettergreep, geldt uiteraard ook voor woorden met maar één lettergreep: knie/knieën, spie/spieën.
Reputatie. Haarlem heeft de reputatie dat het de plaats is waar het zuiverste, het minst van de norm afwijkende Nederlands gesproken wordt.
Hollands is samen met het Brabants het meest gesproken hoofddialect van het Nederlands. Het Hollands onderscheidt zich door de woorden nou en jou.