Gemiddeld zul je per jaar zo'n zes maanden moeten stoken (herfst en winter). Als je woning goed geïsoleerd is, heb je aan 7.5 kuub genoeg.
Bij slecht geïsoleerde woningen gaat er soms wel 15 kuub per jaar doorheen, terwijl een goed geïsoleerde woning voldoende heeft aan 7,5 kuub. Daarbij komt ook kijken of de gaskachel voor recreatief vermaak wordt gebruikt of dagelijks opgestookt wordt.
In tegenstelling tot het stoken van gas kan een houtkachel 100% besparen, aangezien deze CO2-neutraal kunnen zijn. Op jouw energierekening is een besparing van wel 50% mogelijk. Jaarlijks begint men vaak met dezelfde missie, namelijk het besparen op de gaskosten.
Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur. Uiteraard afhankelijk van de grootte van het houtblok ð .
Kies voor droog stookhout
Een kuub droog, losgestort hout kost ongeveer 90 euro. Een kuub droog gestapeld hout, wat ongeveer twee keer zoveel is, kost circa 200 euro.
Het is iets wat lastig te verkrijgen is, maar vaak kan een hovenier u voorzien van gratis openhaardhout. Zij zagen dagelijks bomen om, zijn met het opruimen lang bezig en zijn hierdoor erg blij om het aan anderen te geven. Een andere mogelijkheid is eventueel om een goedkope partij op te kopen bij een lokale houtboer.
Hoe komt het dat de transportkosten zo hoog zijn? Dat komt mede door corona. Veel houtzagerijen zijn een poos dicht geweest en kampen met personeelstekorten waardoor ze de vraag naar haardhout nauwelijks aankunnen. Daarnaast is er weinig retourvracht naar Oost-Europa.
Verwarmen met een houtkachel
Een houtkachel is goedkoper dan een gashaard en heeft een hoger rendement dan een open haard. De houtblokken klieven en stockeren is een heuse onderneming, maar door de houtblokken kant-en-klaar aan te kopen, spaar je al de helft van die moeite uit.
Berkenhout – extra schoon, veel warmte. Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel. Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen. Elzenhout – brandt sneller, maar geeft snel warmte af.
Berkenhout /Elzenhout
Dit type hout is uitermate geschikt voor speksteenhaarden, Finovens, openhaarden, buitenhaarden en haarden met weinig trek. Deze houtsoorten zijn zeer gemakkelijk aan te steken en blijven “zonder veel omkijken” met veel vlam branden en geven daardoor veel sfeer.
Dat is de theoretische warmte want een stère hout is ongeveer 0.65 kubieke meter vol hout. Dat komt dus overeen met zo'n 5720 MJ per kubieke meter haardhout. Als je op gas gaat verwarmen, met 100% rendement, dan levert één kubieke meter gas je 39 MJ aan warmte op.
Nee, een houtkachel is niet verboden en op dit moment zijn er geen plannen om het stoken van hout te verbieden. Echter worden de eisen van houtkachels wel steeds strenger. De hoofdreden hiervoor is dat uit onderzoek blijkt dat de uitstoot van schadelijke stoffen vanuit deze kachels en haarden nog te hoog ligt.
Hout van fruitbomen geeft het mooiste vuur met de minste rook. Eik en beuk branden lang, geven mooie vlammen, en de kooltjes gloeien lang na. Zachtere houtsoorten (populier of wilg) branden minder lang maar geven sneller warmte, en je vuur laait hoger op.
De gemiddelde prijs voor een 1m3 (kuub) gas lag lang rond de 81 cent. Nu stoken we niet het hele jaar door, want het stookseizoen begint in oktober en eindigt meestal in maart. Dat betekent dat we zo'n 6 maanden stoken: 180 dagen.
Een houtkachel kan al snel voordelig zijn. Voor een kubieke meter beukenhout betaal je ongeveer honderd euro. Wil je dezelfde warmte uit gas halen, dan heb je zo'n 220 kuub aardgas nodig. En met de actuele gasprijzen kan dat oplopen tot ruim 270 euro.
De calorische waarde van gronings aardgas is ongeveer 8.8 kWh/m3 (http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardgas). Als je rekent dat 1 kg hout al tussen de 4.0 en 4.5 kWh oplevert, is 2 kg (droog) hout evenveel waard als 1 kuub gas.
In een open haard moet je geen hout branden dat veel hars bevat, dit geeft vonken die brandplekken kunnen geven. Je kunt het beste loofhout in de open haard stoken, dit hout bevat weinig hars. In het algemeen kan je stellen dat hout van loofbomen hard hout is. Let daar dus op bij openhaardhout kopen.
Brandhout te lang opslaan is geen goed idee.
Hierdoor stijgt de kans op houtworm en boktorren. Bovendien verliest het jaarlijks 3% van haar energiewaarde. Wij raden een houtvoorraad van 3 jaar aan.
Vurenhout is een houtsoort die erg veel voorkomt en vooral als timmer- en pallethout gebruikt wordt. Is een zachte houtsoort, die alleen geschikt is om in een kachel gestookt te worden. Er willen bij het stoken nogal eens vonken afspringen en het brandt snel op.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
In huizen met goede isolatie is het vaak ook niet nodig om de hele dag de verwarming aan te hebben. 's Ochtends 1 uurtje stoken doet vaak al wonderen, waardoor het meestal pas in de middag weer nodig is om de thermostaat wat hoger te zetten.
De kachel wordt gebruikt als hoofdverwarming van de ruimte en je hebt een goed geïsoleerd huis. Bij een oudere kachel zonder hoog rendement zal je ongeveer 10/11 m3 per jaar gebruiken. Heb je een hoog rendement kachel dan vermindert het verbruik met 25 tot 30% en zul je 7/8 m3 per jaar verbruiken.
De levensduur van een houtkachel is 20 jaar. Het is belangrijk om de verpakkingen te vervangen, eens in de 3 tot 5 jaar. Daarnaast is het van belang om de houtkachel niet boven zijn maximumvermogen te stoken. Je kunt hierbij de richtlijn van 1 kg hout bij 3 kW vermogen per uur aanhouden.
Hout is droog en geeft een optimaal rendement vanaf 18% vochtigheid. Hout met een hogere vochtigheid (+/- 25%) zal ook branden, maar zal niet het optimale rendement geven. Sla steeds uw voorraad op in de zomermaanden. Zo geniet u steeds van de zomerprijzen die altijd goedkoper zijn dan de winterprijzen.