Een groene thee laat je 1 tot 5 minuten trekken. Voor een witte thee wordt tussen de 4 en 15 minuten aangehouden. Het trekken van thee is afhankelijk van je eigen smaak. Je zult moeten experimenteren om uit te vinden wat je het lekkerst vindt.
Groene thee hoeft helemaal niet zo lang te trekken. Wanneer je de thee te lang laat trekken in het water, wordt de thee zelfs een beetje bitter. De ideale tijd om de groene thee te laten trekken is 2 tot 3 minuten. Je kunt hiervoor een timer zetten, of goed de kleur van de thee in de gaten houden.
Gemiddeld moet thee ongeveer drie minuten trekken. Als je de pot niet helemaal leegschenkt, verwijder dan de theebladeren om te voorkomen dat het laatste kopje te sterk smaakt.
Een lekker kopje zwarte thee zet u met goed gekookt water dat een temperatuur heeft van ongeveer 90 graden. Doe u thee in een theepotje of een theezeefje en laat het vervolgens 2-4 minuten trekken. Gebruik per kopje 1 schepje met het doseerlepel, dat is ongeveer 2 gram.
Wij adviseren de volgende methoden: Giet het water uit de ketel in een glas en laat het afkoelen tot het gewenste temperatuur: 60 seconden voor 90 graden, 1,5 minute voor 85 graden, 2 minuten voor 80 graden. Giet vervolgens het water in je theepot en zet je groene thee voor de gewenste trektijd.
– Wanneer je het water kookt is het 95-100 graden. – Wanneer je het warme water in een glazen theepot schenkt dan koelt het ongeveer 10 graden af. – Wanneer je vervolgens de glazen theepot zonder deksel 5 minuten laat afkoelen, daalt het water weer ongeveer 10 graden.
Schenk je kokend water direct in je theeglas of -kop, dan is het nog zo'n 6 minuten wachten totdat de temperatuur gedaald is tot 75 graden Celsius. Pas dan mag je groene thee-zakje erin. Laat het theezakje gedurende twee minuten trekken in het water en klaar is je thee.
Losse thee is duurzamer, omdat het niet verpakt is in een theezakje. De theezakjes uit de supermarkt zijn maar voor ongeveer 70% biologisch afbreekbaar. De andere stoffen in het theezakje zijn dat niet en er zit ook plastic in verstopt. Niet zo lekker als het in je thee terecht kan komen.
Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak. Verwarm je theekopje voor door er wat kokend water in te gieten en te laten staan tot wanneer je je kopje gaat vullen.
Wanneer je de thee te lang laat trekken, bestaat de kans dat deze bitter wordt. Na een tijdje komen er looistoffen of tannine vrij en die zorgen ervoor dat jouw kopje thee minder lekker smaakt. De perfecte trektijd geeft je het beste van de thee.
2 gram thee is grofweg 1 theelepel.
Voor witte thee is dit anders, gebruik hiervoor 1 eetlepel dan heb je ook ongeveer 2 gram thee. Zet je jouw thee altijd in een pot van (laten we zeggen) 1 liter? Gebruik dan 5 theelepels thee.
Bewaar je thee op kamertemperatuur en droog. Stop het in een theeblik of een glazen potje en bewaar het in een kast of op een andere donkere plek. Op deze manier zorg je ervoor dat er een lange tijd niks gebeurt met de geur, kleur of smaak van je losse thee.
Groene thee:70-80 graden. Witte thee: 80-90 graden. Pu-Erh: 95 graden. Oolong: 85 graden.
Wanneer je groene thee laat trekken in een te hoge temperatuur, krijgt het een bittere smaak. Hiermee komt de echte smaak niet tot haar recht. Groene thee bereid je met een temperatuur van 70 – 80 graden.
Natte theebladeren zijn een nest voor schimmels en leidt tot gisting en/of rotting. Je thee droog bewaren is daarom heel erg belangrijk. Misschien bewaar je de thee wel in een doosje vlakbij de wasbak of in de kast onder de gootsteen.
Water blijft veilig, ook als je het vaker kookt
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde.
Gekookt water dat is afgekoeld moet je niet opnieuw aan de kook brengen voor consumptie.
Als je kopje thee koud is geworden kun je het dus best in de microgolfoven opwarmen voor 15-20 seconden. Dit beïnvloedt de smaak niet en laat je zonder extra schadelijke stoffen verder genieten van je thee.
Het lijkt vaak dat zakjes thee veel goedkoper is dan losse thee. Maar zodra je kijkt naar de hoeveelheid die in de zakjes/doosje zit veel minder dan als je een zakje losse thee koopt. Meestal zit er 100 gram in een zak losse thee, hier kun je 50 kopjes mee zetten.
Losse thee wordt met de hand geplukt en dat betekent dat oude en rotte blaadjes niet meegenomen worden. Het selectieproces van hand geplukte theeblaadjes is dus veel nauwkeuriger en op deze manier bereiken alleen de beste theeblaadjes jouw kopje thee.
Welke thee in ieder geval volledig suikervrij zegt te zijn is Celestial Seasonings. Er zitten enkel kruiden, vruchten en specerijen in. Géén suiker dus. Celestial Seasonings heeft verschillende varianten thee en is te koop bij onder meer AH, Jumbo en de Tuinen.
Elke dag een kop groene thee drinken, zorgt ervoor dat je minder risico loopt op hart- en vaatziekten. Mensen die regelmatig thee drinken zouden 26 procent minder kans hebben op een hartaanval. Groene thee zorgt voor een gezonde portie energie. Laat dus je kopje koffie achterwege en drink bij het ontbijt groene thee.
Hoge doses groene thee, of gebruik van groene thee extract (equivalent van 5 liter per dag), kunnen buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, winderigheid, slapeloosheid en verwarring geven (6). Groene thee kan de absorptie van ijzer en andere vitamines en mineralen verlagen.
Bijwerkingen van kruidenproducten met groene thee die via de mond (oraal) gebruikt worden die gemeld zijn, zijn onder andere: maag-darm problemen. misselijkheid. spierpijn.