Cfb: gematigd zeeklimaat; de warmste maand van het jaar heeft een gemiddelde maandtemperatuur van minder dan 22 °C. Voorbeelden zijn Groot-Brittannië, Nederland en België.
Het landklimaat komt alleen maar voor op de op het noordelijk halfrond gelegen Euraziatische landmassa en Noord-Amerika. Voorbeelden van landen met een landklimaat zijn: Rusland, Oekraïne, Kazachstan, Mongolië, de Verenigde Staten, Canada en Armenië.
Het klimaat van Nederland is een gematigd zeeklimaat in het Europese deel van Nederland. Tot Nederland behoren ook drie eilanden in het Caribisch gebied. Op de eilanden Saba en Sint Eustatius heerst een tropisch savanneklimaat tot moessonklimaat, terwijl op Bonaire een steppeklimaat heerst.
Om de verschillende klimaten op de wereld in te delen, zijn er een aantal klimaatzones bedacht. Een gebied met min of meer hetzelfde klimaat wordt een klimaatzone genoemd.
Onder andere West- en Centraal-Europa, het Middellandse Zeegebied, Oost-Azië, het oosten en zuidoosten van de Verenigde Staten, grote delen van zuidelijk Zuid-Amerika, delen van Zuidelijk Afrika, de zuid- en oostkust van Australië en in Nieuw-Zeeland hebben een gematigd klimaat.
Nederland kent volgens het Köppensysteem een gematigd zeeklimaat (type Cfb), met relatief milde winters, milde zomers en neerslag gedurende het hele jaar. Dit klimaat heeft Nederland te danken aan de invloed van de Noordzee. Een andere benaming voor een gematigd zeeklimaat is een gematigd maritiem klimaat.
In Turkije zijn twee klimaattypen te onderscheiden. De kustgebieden hebben een gematigd klimaat, met zachte winters en warme zomers. Het binnenland van Turkije heeft een landklimaat, waardoor de verschillen tussen de seizoen een stuk groter zijn.
Het zomerse weer dat we de afgelopen weken hebben gehad in ons land is in de toekomst normaal. De statistieken van Weerplaza laten zien dat het hier steeds warmer zal worden. Als de trend doorzet, hebben we aan het einde van deze eeuw een mediterraans klimaat, verwacht het weerbureau.
De astronomische seizoensindeling is gebaseerd op de positie van de aarde ten opzichte van de zon. Hierdoor ontstaan de seizoensverschillen. De seizoensverschillen komen voort uit de schuine stand van de as waar de aarde om draait.
Als je puur naar de gemiddelde jaartemperatuur kijkt is Zeeland met gemiddeld 10,5 graden de warmste provincie van Nederland. In grote delen van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg ligt de gemiddelde jaar temperatuur op 10,2 graden. In het noorden is het duidelijk kouder dan in het zuiden en zuidwesten.
Record hoogste temperatuur
De hoogste temperatuur in Nederland sinds het begin van de metingen is 40.7°C op 25 juli 2019 in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen.
Dat was met een maximumtemperatuur van 25,7 graden de 'koudste' plek van Nederland. De provincie Groningen kent twee meetstations, namelijk Lauwersoog en Nieuw-Beerta. Op laatstgenoemde plek werd het tropisch warm met 30,3 graden.
Noord-Europa: subarctisch klimaat met koude winters en milde zomers. Centraal- en Oost-Europa: continentaal klimaat met koele winters en warme zomers. West-Europa: gematigd zeeklimaat met milde winters en zomers. Zuid-Europa: mediterraans klimaat met warme, droge zomers en natte winters.
3: Death Valley (Verenigde Staten): 56,7 graden
Als je El Azizia niet meerekent, dan is Death Valley in Californië de warmste plek ter wereld. Daar werd op 10 juli 1913 een temperatuur gemeten van 56,7 graden Celsius. Om precies te zijn gebeurde dat in een plaatsje met de toepasselijke naam Furnace Creek.
Nederland maakt zich op voor tropisch weer, grote kans op nationaal hitteplan. met videoNederland kan zich opmaken voor enkele tropische dagen. Diverse weersinstanties houden er rekening mee dat de temperaturen vanaf maandag boven de dertig graden uitkomen.
Als grote beleidswijzigingen uitblijven, gaan we een gedaantewisseling tegemoet. Tot 2050 groeit de bevolking met twee miljoen inwoners, voornamelijk door immigratie. En we vergrijzen enorm. Bijna de voltallige Tweede Kamer liet de demografische ontwikkelingen onderzoeken door demografisch instituut NIDI.
39 graden is al uniek
Op 24 juli werd het 75(!) jaar oude hitterecord van Warnsveld gebroken toen het in Eindhoven39,3 graden werd. Ook dat was een barrière want nooit eerder werd er in ons land 39 graden gemeten.
Marokko kent een subtropisch klimaat. De seizoenen lopen ongeveer gelijk aan die in Nederland, maar het weer in Marokko kent hogere en lagere uitersten. In de zomer lopen de temperaturen in Marokko gemakkelijk op tot 40 graden. Het kwik schommelt in de Marokkaanse winter rond de 21 graden.
Spanje heeft overwegend een Mediterraans klimaat: warme en soms hete zomers en milde winters. Een aantal dagen per jaar valt er aanzienlijke neerslag. Dankzij het Mediterrane klimaat is de gemiddelde temperatuur overdag zo'n 22 graden en 's nachts 13 graden Celsius.
Klimaat Griekenland
Griekenland heeft een mediterraan klimaat. De zomers zijn droog en heet en de winters hebben zachte temperaturen. Vaak zijn de zomers droog en heet en wordt de winter gekenmerkt door milde en regenachtige dagen.
Rusland kent, op het tropisch klimaat na, alle klimaten, varierend van het arctisch klimaat in het noorden tot het subtropisch klimaat in het zuiden. Het meest voorkomend is het landklimaat. In het uiterste noorden van Rusland heerst een pool- en toendraklimaat. De winter duurt daar van november tot april.
China is een immens land met verscheidene klimaatzones. In het noorden, noordwesten en midden van China heerst een landklimaat met lange, koude winters en korte warme zomers. In de winter kan de temperatuur in China dalen tot min 20º C, in de zomer ligt de temperatuur rond 30ºC met uitschieters tot boven 40ºC.