Wist jij dit over suiker? In totaal eet de gemiddelde Nederlander zo'n 110 gram suiker per dag. Dit zijn alle suikers samen: toegevoegde én de van nature aanwezige. 110 gram suiker is bijna 28 suikerklontjes per dag.
Volgens het advies van WHO mag je in vrije suikers 10 procent van je dagelijkse calorie-inname nuttigen. Dat betekent dat een vrouw ongeveer 50 gram suiker per dag mag en een man 60 gram suiker per dag. Volgens het Voedingscentrum mag je in totaal (vrije suikers en natuurlijke suikers) ongeveer 90 gram suiker per dag.
Dagelijks eten volwassen Nederlanders gemiddeld 57 gram aan toegevoegde suikers (14 suikerklontjes), dat zijn 99 suikerklontjes per week en ruim 20 kilo suiker per jaar!
Suiker zit van nature in fruit, groente en melk. Maar suiker wordt ook aan veel producten toegevoegd, zoals frisdrank, limonade, zuivelproducten, cake, koek, gebak, chocolade, conserven en sauzen. In 1 jaar eten we 26 kilo van die toegevoegde suiker per persoon .
Bronnen van suiker
De belangrijkste bronnen voor toegevoegd suiker zijn suiker en snoepgoed (28,1%) en de niet-alcoholische dranken (23,6%). Deze leveren samen dus ruim de helft. Ook de consumptie van koek en gebak (19%), zuivel (13,6%) en sauzen en smaakmakers (6,8%) draagt bij aan de inname van toegevoegd suiker.
Helemaal suikervrij leven is niet mogelijk, want je lichaam heeft suiker nodig om te kunnen leven. Daarnaast zit het ook in voedingsmiddelen die je nog hebt om gezond te blijven. Denk hierbij aan groenten, fruit en zuivel die ook vezels en vitaminen bevatten.
Daarom werd de suikertaks een jaar geleden met 80 procent verhoogd voor snoep en met 40 procent voor frisdrank. Dat was hard nodig, vindt hoogleraar voedingskunde Knut-Inge Klepp. "Noorwegen hoort bij de landen in Europa waar het meeste snoep en frisdrank wordt geconsumeerd.
Ruim 60 procent van volwassenen krijgt te veel toegevoegde suikers binnen.
Er wordt wel gezegd dat voor iedere Amerikaan die jaarlijks maar 2,5 kilo suiker eet, een ander er 125 kilo suiker eet. Deze cijfers zijn moeilijk te staven, maar feit is dat 60% van de Amerikaanse bevolking overgewicht of zelfs aan obesitas lijdt (Bron: Chek 2004, p. 75).
Een glas cola van 250 ml bevat ongeveer 26 gram suiker. Dat is bijna 7 suikerklontjes. Als je cola drinkt, dan krijg je al snel ongemerkt veel suiker binnen.
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Als je écht suikervrij zou eten, eet je geen producten met toegevoegd suiker, zoals koek, snoep en frisdrank. Maar je zou dan bijvoorbeeld ook geen fruit, melk en groenten die van nature suiker bevatten eten, zoals tomaat, wortel, paprika, rode biet en zoete mais.
Coca‑Cola regular: een glas van 250 ml bevat 27 gram suiker. Coca‑Cola light bevat geen suiker. Een glas van 250 ml bevat minder dan 1 calorie.
Volgens het Voedingscentrum mag je in totaal ongeveer 90 gram suiker per dag binnenkrijgen. Hieronder vallen zowel vrije suikers als natuurlijke suikers, dus ook de suikers uit fruit bijvoorbeeld.
Het is nog gezonder om maximaal 5% van de totale energie-inname aan suikers te consumeren. Zoals we al eerder aangaven bevatten gezonde voedingsmiddelen, zoals groente en fruit, ook suiker. Minder dan 5% consumeren heeft dan ook geen zin. In onderstaande tabellen lees je hoeveel suiker je per dag mag eten.
Teveel suiker consumeren kan er wel voor zorgen dat je sneller diabetes krijt. Daarnaast kan structureel te veel suiker eten andere nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid, zoals tandbederf, darmproblemen en vermoeidheid.
Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Van nature aanwezige suikers in fruit, groente en zuivel vallen niet onder vrije suikers.
Het bloedsuikergehalte reageert vrij snel op het eten van koolhydraten. De bloedglucosewaarde begint dan meteen te stijgen. Bij gezonde mensen blijft de bloedsuikerwaarde stijgen tot zo'n één of twee uur na de maaltijd. Daarna neemt het bloedglucoseniveau langzaam weer af.
Eet zo weinig mogelijk snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten laten uw bloedsuiker snel stijgen. Snelle koolhydraten zijn zetmeel en suikers. Ze zitten bijvoorbeeld in witbrood, witte pasta, witte rijst, cornflakes, koekjes, gebak, vruchtensap, frisdrank en snacks.
Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees. Minder suiker wordt aangetroffen in bramen, aardbeien, frambozen, rode bessen en zwarte bessen.
Wist jij dit over suiker? In totaal eet de gemiddelde Nederlander zo'n 110 gram suiker per dag. Dit zijn alle suikers samen: toegevoegde én de van nature aanwezige.
Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.
Je hebt meer energie
Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen. Het verwerken van alle suikers kost je lichaam een hoop energie. Als je producten als snoep, koek en frisdrank laat staan, is je bloedsuikerspiegel een stuk stabieler. Hierdoor voel je je een stuk fitter en vrolijker.