Wit weerkaatst het licht in plaats van dat het absorbeert zoals donkere kleuren.Hierdoor worden de kozijnen minder snel warm en weren ze minder snel. In het geval van houten kozijnen zorgt dit ervoor dat je witte kozijnen minder vaak hoeft te schilderen dan kozijnen met donkere kleuren.
Off-white tinten zoals RAL 9010 voor je kozijnen laten een ruimte nog groter lijken en zorgen er daarnaast voor dat het wit op de muur nog beter tot zijn recht komt. Je kunt RAL 9010 of 9001 kiezen voor uiteenlopende producten, waaronder RAL 9001 en 9010 voor Flexa producten.
RAL 9010 is de meestgekozen binnen kleur, zowel wanden als kozijnen worden met RAL 9010 geschilderd. Uiteraard kan RAL 9010 ook buiten gebruikt worden.
Verfkleuren voor buiten – de beste buitenkleuren
Veel gebruikte combinatie is wit met groen. Bijvoorbeeld een frisse look met Ral 9010 in combinatie met 9328 Antiekgroen. Maar ook 9001 cremewit gecombineerd met 9277 Grachtengroen is een veel gebruikte en tijdloze combinatie die veel allure uitstraalt.
Ral 9016 is een modernere kleur en oogt frisser en witter dan Ral 9010. Wanneer je beide kleuren kleuren naast elkaar houdt, zie je dat direct en lijkt Ral 9010 een stuk geler of meer crème. Wil je juist een warmere wit tint die niet te wit moet zijn, dan is Ral 9010 de beste keuze.
Kies voor een neutrale, subtiele kleur: neutraal hoeft niet wit te betekenen. Grijs, zwart of een van de bruintinten is ook een vrij neutrale kleur. Kies bij voorkeur niet voor paars, rood, roze of knalgroen.
Deze trend is er al sinds begin 2022 en zet zich voort in 2023. Het gaat om zwarte kozijnen en deuren. Als er voor zwart (RAL 9005) gekozen wordt, kunt u dit integreren in veel verschillende interieurstijlen, met name als je meer van wat strakker en stoerder houdt.
Populaire kleuren buitenverf
Er zijn een aantal kleuren die vaker worden gekozen dan anderen als het gaat om de kozijnen buiten. Zo doen witte buitenkozijnen het nog altijd goed. Wittinten zoals RAL 9010 (zuiver wit), RAL 9001 (crèmewit) en RAL 9016 (verkeerswit) worden geregeld gekozen.
De meest veilige keuze is wit of een gebroken wit variant. Voorbeelden van wit zijn KEIM 100% wit of RAL 9003. Gebroken wit voorbeelden zijn KEIM 9870 en RAL 9010 of RAL 9016.
Een plafond in RAL 9016 staat in dit geval eerder wat kil en oogt naar mijn mening minder mooi. In dit voorbeeld zie je de verschillende witte RAL-kleuren, met op de muur RAL 9003, daarboven respectievelijk RAL 9016, RAL 9010 en RAL 9001.
RAL 9010 heeft een licht gelige ondertoon en is duidelijk lichter van kleur dan RAL 9001. Dit komt doordat RAL 9010 voornamelijk grijs en een beetje oxide-geel pigment bevat. RAL 9001 daarentegen bevat meer nog meer oxide-geel en daarnaast ook nog oxide-rood pigment.
De twee RAL kleuren lijken hetzelfde maar er zit een duidelijk verschil tussen beide RAL wittinten. De kleur RAL 9001 is wat geliger van kleur: ook wel crème genoemd. De kleur RAL 9010 heet officieel zuiver wit. De kleur oogt wit totdat je deze bij een spierwitte achtergrond houdt, dan zie je dat het gebroken wit is.
Zwarte kozijnen hebben een chique uitstraling en bieden een mooi contrast aan je interieur. Zwarte kozijnen creëren diepte, geborgenheid en laten de andere kleuren in je interieur nog mooier uitkomen. Je kunt je huidige kozijnen verven maar je kunt ook kiezen voor volledig nieuwe kozijnen.
De merken die worden beschouwd als de topmerken op het gebied van kunststof kozijnen zijn: Finstral, Weru, Gayko en Schüco. Het is belangrijk om kunststof kozijnen te kiezen die goede kwaliteit hebben, goed isoleren en je beschermen tegen inbraak. Je kiest Schüco wanneer je heel milieuvriendelijke kozijnen wil.
Kleuren: Kunststof kozijnen komen niet alleen in fel wit. Ook de typisch jaren '30 kozijnkleuren zoals crème wit, zwart en groen zijn mogelijk bij kunststof kozijnen. Houteffect: Ook de folie waarvoor je kunt kiezen geven je kozijnen een klassieke uitstraling.
Heb je bijvoorbeeld een oud, klassiek huis? Dan wordt nog steeds RAL 9001 gebruikt, omdat spierwit hier vaak niet mooi bij past. Crème (RAL 9001) gaat namelijk vaak goed samen met donkere kleuren. Heb je bijvoorbeeld donker meubilair of muren geschilderd met donkere tint muurverf, dan adviseren wij veelal de RAL 9001.
Beige is het nieuwe wit
Het werd gezien als een veilige, neutrale basiskleur voor de muren. Ik volg graag de nieuwste trends op interieurgebied en witte muren zijn om verschillende redenen op zijn retour. Beige is het nieuw wit en de trendkleur voor 2023. Beige is helemaal hot & happening en dat begrijp ik helemaal.
Welke tint je moet kiezen als lichtste tint wit voor jouw witte muren? Met RAL 9003 heb je een goede optie. Als je RAL 9003 en RAL 9016 vergelijkt heeft RAL 9003 geen blauwe ondertoon. Doordat er slechts een puntje grijs is zit is deze kleur witter en daarmee meer uitgesproken.
Kleurtrend 2024: Peach perfect
Want deze kleur is niet zo zoet als dat die lijkt. Combineer het met stevige contrasten en je hebt een sfeer te pakken waar je roze vermijdende partner geen nee tegen kan zeggen. Zo kan een stoere walnoot hout hier prima bij gecombineerd worden met zwarte accenten.
Flexa kleur van het jaar 2023: Wild Wonder. Voor de 20e keer is de kleur van het jaar van Flexa bekend gemaakt. De Flexa kleur van het jaar 2023 is Wild Wonder, en staat in het teken van de wonderlijkheid van de natuur. De kleur van het jaar Wild Wonder is een positieve, natuurlijke geeltint.
Naast zwart is natuurlijk een witte of gekleurde deur een prima optie! Maar net hoe deze het beste bij jouw smaak en interieur past! Kies bijvoorbeeld voor zwart of een minder diepe kleur zoals RAL 7021 of RAL 7016. Veel deuren worden daarnaast ook geschilderd in RAL 9016 of RAL 9010.
RAL 9003 kan getypeerd worden als 'bijna spierwit' en wordt steeds vaker gebruikt bij nieuwbouw. Deze kleur schurkt dicht tegen standaard wit aan. Wanneer je RAL 9003, dat we ook wel signaalwit noemen, vergelijkt met andere witvarianten vallen een aantal dingen op. Zo lijkt RAL 9003 erg veel op RAL 9010.
Over het algemeen kies je voor een acryllak als je jouw kozijnen gaat verven. Binnen ons assortiment kun je de schildersbenodigdheden hiervoor aanschaffen, zoals een acryl kwast of een acrylroller. Voordat je begint met schilderen, voer je enkele voorbereidende taken uit.