Naast dat het melkgebit wisselt, breken er achter het melkgebit ook 8 nieuwe grote kiezen en 4 verstandskiezen door. Het wisselen is meestal voltooid op 13 – 14 jarige leeftijd. Het blijvende gebit is echter pas compleet na doorbraak van de verstandskiezen (meestal tussen de 18 – 24 jaar).
De eerste melktand verschijnt rond de leeftijd van 6 maanden. Rond de leeftijd van 30 maanden is het melkgebit volledig gevormd . De melktanden worden gewisseld rond de leeftijd van 6 jaar en het blijvend gebit wordt gevormd. Goed verzorgde melktanden zijn de beste waarborg voor een stevig en gezond gebit .
Nadat je je melktanden hebt gewisseld, krijg je een blijvend gebit. Als dit blijvende gebit is volgroeid dan stoppen je tanden met groeien. Breekt er een stukje tand af? Dan moet je dus echt naar de tandarts, want je tanden groeien niet meer aan.
Sommige baby's krijgen al tandjes vanaf 3 maanden oud, terwijl anderen hun eerste tandje pas krijgen als ze een jaar of zelfs ouder zijn. De twee onderste voortanden komen meestal als eerste door, gevolgd door de bovenste voortanden. De rest van de melktanden volgt dan in de loop van de volgende maanden.
Wanneer een tand of kies niet doorkomt gaat u met uw kind als eerste langs bij de tandarts. Deze kan zien of een tand of kies nog in het kaakbot aanwezig is. Is dit het geval? Dan verwijst de tandarts uw kind door naar de orthodontist.
De tandjes komen door in een vaste volgorde. De onderste twee snijtanden zijn de eerste baby tandjes die doorkomen. Vaak begint dat met een harde bobbel in het tandvlees, gevolgd door twee witte puntjes in de onderkaak. Als het eerste babytandje is doorgekomen komt er daarna gemiddeld iedere maand een tandje bij.
Naast dat het melkgebit wisselt, breken er achter het melkgebit ook 8 nieuwe grote kiezen en 4 verstandskiezen door. Het wisselen is meestal voltooid op 13 – 14 jarige leeftijd. Het blijvende gebit is echter pas compleet na doorbraak van de verstandskiezen (meestal tussen de 18 – 24 jaar).
Een goede leeftijd om te starten met een beugel is tussen de 10 en 12 jaar oud. De meeste kinderen hebben dan al hun tanden en kiezen gewisseld (je krijgt geen beugel voor een melkgebit). Heel soms wordt er eerder gestart, bijvoorbeeld als een kind een heel grote overbeet heeft of bij scheefgroei van de kaken.
Op latere leeftijd kunnen aan de tandwortel gaatjes ontstaan: de zogeheten wortelcariës. Het tandvlees trekt zich terug, waardoor de tandwortel gedeeltelijk bloot komt te liggen. Op deze plaats ontbreekt het beschermende glazuurlaagje. Tanden en kiezen zijn hier extra kwetsbaar voor gaatjes.
Om het uiterlijk te verbeteren, hebben tanden soms meer tandmateriaal nodig dan beschikbaar is onder de tandvleesrand. In deze situaties kan uw tandarts een procedure aanbevelen die de kroon verlengt, waarbij het omringende weefsel wordt gewijzigd om extra gezond tandmateriaal bloot te stellen.
Jaimin Patel, een tandarts uit India, heeft de tot nu toe langste menselijke tand ter wereld getrokken. De vorige lengte van 3,2 centimeter werd overschreven met 5 millimeter.
Naast dat het melkgebit wisselt, breken er achter het melkgebit ook 8 nieuwe grote kiezen en 4 verstandskiezen door. Het wisselen is meestal voltooid op 13-14 jarige leeftijd. Het blijvende gebit is echter pas compleet na doorbraak van de verstandskiezen (meestal tussen de 18-24 jaar).
Rond de leeftijd van 14 jaar is het melkgebit gewisseld en heeft je kind 28 blijvende kiezen en tanden. Na het achttiende jaar komen er soms nog vier verstandskiezen bij. Tussen de 10 en 13 jaar groeien meisjes sneller dan jongens. Ze wisselen daarom ook iets vlugger.
Hoe snel groeit een gaatje? Dat verschilt per persoon, maar bij volwassenen duurt het vaak enkele jaren voordat een gaatje zo is gegroeid dat deze behandeld moet worden. Soms lukt het om het cariësproces te stoppen, door bijvoorbeeld extra goed te poetsen of extra fluoride te gebruiken.
Een orthodontische behandeling met blokjes voor tieners of volwassenen kan 3.000 tot 4.000 euro kosten. Kies je voor een behandeling met een onzichtbare beugel, dan mag je rekenen op een prijs van 4.000 tot 5.000 euro.
Kosten van een beugel bij je kind
Hoeveel de beugelbehandeling van je kind gaat kosten, kan de orthodontist je vertellen als het behandelplan vaststaat. Volgens de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten betaal je voor een traject gemiddeld tussen de 2000 en 3000 euro.
Gemiddeld komen de kosten uit op €1.500,- per jaar. Orthodontie wordt, voor zowel mensen tot 18 jaar als mensen vanaf achttien jaar, bijna nooit vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen bij ernstige ontwikkelings- of groeistoornissen van de mond, kaak of het gebit wordt het vanuit de basisverzekering vergoed.
Op de leeftijd van 17 à 18 jaar verschijnt een derde molaar op het toneel, namelijk de 'verstandskies' of 'wijsheidstand'. Met de wijsheidstanden meegerekend bestaat het volledig volwassen gebit dus uit 32 tanden.
Aantal tanden blijvend gebit
Als alle tanden gewisseld en doorgekomen zijn, heeft het blijvende gebit 28 tanden en kiezen. Twaalf tanden en zestien kiezen. Ter vergelijking: het melkgebit bevat 20 tanden en kiezen. Tussen de 18 en 24 jaar kunnen er bovendien nog vier verstandskiezen bijkomen.
Tussen de 5 en 8 maanden: het doorkomen van twee snijtanden aan de onderzijde. Rond de 8 maanden: het doorkomen van twee snijtanden aan de bovenzijde. Tussen de 8 en 12 maanden: het doorkomen van twee hoeksnijtanden aan de bovenzijde. Tussen de 10 en 12 maanden: het doorkomen van twee hoeksnijtanden aan de onderzijde.
Uw bovenste voortanden moeten naar beneden komen, zodat de onderste voortanden comfortabel achter hen zitten met zo min mogelijk contact. Net als de voortanden liggen uw bovenmolaren iets buiten uw lagere, zodat de knobbels op de ondertanden contact maken binnen de nok van de boventanden.
Tandvlees wordt gingiva genoemd. Gezonde gingiva heeft een roze kleur, ligt stevig om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het poetsen of het eten. Een gezond teken zijn ook de kleine putjes in de gingiva, dit wordt het sinaasappel aspect genoemd.
Met behulp van een zogenoemde facing kan de tandarts het uiterlijk van uw gebit verfraaien. Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. De tandarts plakt het vulmateriaal op de tand. Zo kan hij de vorm of de kleur van een tand veranderen.
Soms groeit een blijvende tand achter een melktand - niet op zijn plaats. Dit staat bekend als "haaientanden", omdat deze vis meerdere rijen tanden heeft. Het is niet ongewoon dat een kind niet al zijn tanden verliest en naar de tandarts moet om voor de blijvende tand plaats te maken.