“In studies waarin de werkzaamheid van geneesmiddelen (d.w.z. chemotherapie en/of doelgerichte therapie) is onderzocht bij patiënten met uitgezaaide darmkanker, wordt een gemiddelde overleving gerapporteerd van wel meer dan 30 maanden.
Hoe lang duurt de behandeling? De duur en frequentie van chemotherapie hangt af van het kankertype en de gebruikte medicatie. U zal gedurende minstens drie tot zes maanden regelmatig naar het ziekenhuis moeten gaan. Afhankelijk van de gebruikte medicatie kan elke behandeling enkele uren tot enkele dagen duren.
Het doel van chemotherapie is de deling van cellen te stoppen. Bij doelgerichte therapie (Targeted Therapy) proberen we kankercellen meer doelgericht te remmen in hun groei.
Ook heeft u door de medicijnen een minder goede weerstand, waardoor u makkelijker een infectie kunt krijgen. Bij de behandeling met doelgerichte medicatie kunt u last krijgen van misselijkheid, brandend maagzuur, braken, diarree, maar ook van verstopping (obstipatie) en pijn ontstaan.
Het hangt bijvoorbeeld af van hoeveel uitzaaiingen u heeft en hoe groot ze zijn. Als u in verschillende organen uitzaaiingen heeft, kunt u meestal niet genezen. U kunt ook kiezen om geen behandeling te krijgen die kans geeft om te genezen. U kunt dan wel behandelingen krijgen tegen uw klachten.
Krijg je doelgerichte therapie als onderdeel van de genezende behandeling, dan zijn er twee opties: voorafgaand aan de borstoperatie (neo-adjuvant) of na de borstoperatie (adjuvant). Doelgerichte therapie wordt vaak gecombineerd met chemotherapie. Er zijn verschillende soorten doelgerichte medicijnen.
De doelgerichte therapie versterkt het effect van de andere behandeling.Hierdoor is de kans groter dat je geneest van de kanker. Doelgerichte therapie kan ook een behandeling zijn bij uitgezaaide kanker. Doelgerichte therapie kan de uitgezaaide kanker dan remmen en je klachten verminderen.
Doelgerichte therapie probeert de groei van de tumor te remmen. De behandeling richt zich vooral op de kankercel zelf. Bij immunotherapie wordt het immuunsysteem van de patiënt gebruikt om de kankercellen aan te vallen. Het immuunsysteem wordt door de behandeling ondersteund of extra actief gemaakt.
Gemiddelde overleving van kanker
Van alle mensen met kanker is de overleving 1 jaar na de diagnose gemiddeld bijna 80%. Dit betekent dus dat na 1 jaar 4 van de 5 mensen in leven zijn. Bij 5 jaar na de diagnose is ongeveer 65% van de mensen met de diagnose kanker nog in leven. De overleving na 10 jaar is 59%.
Kanker is een ingewikkelde ziekte die vaak niet makkelijk te genezen is. Toch overleven steeds meer mensen kanker. Sommige genezen, andere mensen leven lang met kanker zonder veel klachten. De 5-jaars overlevingscijfers van kanker zijn dankzij kankeronderzoek van de afgelopen 70 jaar gestegen van 25% naar 67%.
Na de behandeling van borstkanker kan de ziekte terugkomen. Als een tumor terugkeert, gebeurt dat in 60 procent van de gevallen binnen drie jaar na de eerste behandeling. Een recidief heeft dezelfde celbiologische eigenschappen als de eerste tumor (de primaire tumor).
Uit onderzoek zijn deze cijfers bekend: 48 van de 100 mensen met uitgezaaide darmkanker leven na 1 jaar nog.19 van de 100 mensen met uitgezaaide darmkanker leven na 3 jaar nog. Mensen die chemotherapie of doelgerichte therapie (of allebei) krijgen bij uitgezaaide darmkanker leven gemiddeld 2 jaar langer.
Eén jaar na diagnose is 48% van de mensen met uitgezaaide dikkedarmkanker en 58% van de mensen met uitgezaaide endeldarmkanker nog in leven. Na drie jaar zijn deze percentages respectievelijk 18% en 23%.
Ben je genezen van kanker na de behandeling met chemotherapie? Het zal dan zeker een aantal maanden tot jaren duren voordat je weer op het oude niveau kunt functioneren. Je lichaamscellen hebben tijd nodig om zich te herstellen.
Gevorderde tumoren kunnen uit zichzelf krimpen (maar dat gebeurt bij slechts 1% van de patiënten) Kunnen tumoren zonder behandeling stoppen met groeien of zelfs krimpen? Het wellicht enigszins verrassende antwoord op die vraag is: ja.
Hoe lang duurt deze therapie? Hoe lang iemand behandeld wordt met immunotherapie, ligt aan het type kanker en of de kanker uitgezaaid is of niet. De behandelperiode varieert van een aantal weken tot een aantal jaren.
Doelgerichte therapie, ofwel targeted therapie, is een behandeling met medicijnen die de groei en deling van kankercellen blokkeren doordat ze de werking tegengaan van specifieke moleculen die de kankercellen nodig hebben voor hun groei en overleving.
'Deze BRAF-remmers werken een tijdje goed voor een groot deel van de patiënten, maar na gemiddeld 6-8 maanden komen de melanomen bij de meeste patiënten helaas weer terug. ' Het melanoom blijkt dan ongevoelig te zijn geworden voor de behandeling.
Adjuvante chemotherapie bij HER2-positieve tumoren kan bestaan uit: 4 x AC gevolgd door 12 x q1wk paclitaxel + trastuzumab of. 4 x AC gevolgd door 4 x q3wk docetaxel + trastuzumab.
Alvleesklierkanker heeft de slechtste overlevingscijfers van alle soorten kanker in Nederland. Het is bovendien de enige kankersoort waarbij de overleving in afgelopen decennia niet of nauwelijks is verbeterd.
Alvleesklierkanker (exclusief neuro-endocriene tumoren (NET)) heeft met 5% de laagste overleving. Voor de meeste soorten kanker is er de afgelopen 25 jaar vooruitgang geboekt. Bij een aantal vormen van kanker is er echter amper vooruitgang geboekt, waaronder blaaskanker en maagkanker.
Onderzoek toont aan dat immuuntherapie, ook wel immunotherapie, bij ongeveer twintig procent van de patiënten levensverlengend is. Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar een methode om het effect van de behandeling vooraf te voorspellen.