Koud en warm Als je net gesport hebt is het slim om onder een koude douche te stappen of even in een koud bad te gaan zitten. Even afzien misschien, maar door de kou vernauwen de bloedvaten tijdelijk, wat een positief effect heeft op het herstel. Heb je al spierpijn, dan is het juist beter om de spieren warm te houden.
Allereerst zorgt het drinken van een glas warm water voor een betere bloedsomloop, wat ook een positieve invloed heeft op je spieren en zenuwen. Je spieren krijgen zo immers meer bloed en kunnen zich daardoor beter ontspannen. Met als bijkomend voordeel dat je minder snel spierpijn krijgt.
Warm bad is goed voor je spieren, het verlicht spierpijn
Een warm bad stimuleert de bloedsomloop, waardoor je spieren even kunnen ontspannen en dankzij de versnelde stofwisseling worden beschadigingen vlotter hersteld.
De spieren ontspannen zich in het warme badwater en de verhoogde stofwisseling zorgt ervoor dat beschadigingen, zoals pijnlijke spieren, sneller worden hersteld.
Vermindert spierpijn en verbetert het herstel
Koud afdouchen kan helpen om spierpijn te verminderen en het herstel te verbeteren na een workout. Dit komt doordat koud water de bloedvaten vernauwt, waardoor de doorbloeding naar de spieren wordt verminderd.
"Onderdompeling in koud water kan de eiwitsynthese van spieren belemmeren, dus als spiergroei een prioriteit is, kun je de koudestress het beste vóór de work-out of minimaal vier uur na de work-out toepassen", zegt hij.
Grote hoeveelheden koude drank zorgen ervoor dat je bloed minder snel stroomt, waardoor je lichaam meer moeite krijgt met hitte afvoeren. Daarnaast hebben soft drinks, vanwege hun hoge aantal calorieën, hetzelfde effect op je lichaam als een ijsje eten – je krijgt het er alleen maar warmer van.
Waarom koude therapie na het sporten? De bloedcirculatie in je lichaam wordt gestimuleerd door kou. Tijdens het nemen van een ijsbad gaat je bloed sneller stromen, wat een positief effect heeft op je hart.Daarnaast helpt het bij het herstel van de spieren en heb je minder spierpijn.
Het verbetert je immuunsysteem
'Zodra je lichaam in aanraking komt met koud water, wordt je bloed effectiever naar belangrijke organen gepompt -een oerinstinct van het menselijk lichaam', aldus gezondheidsexpert Dr. Josheph Mercola. 'Ook gaat je bloeddruk naar beneden en je stofwisseling omhoog.
Verbetering van de bloedsomploop door dompelbad en sauna
Een wisselwerking tussen in de sauna zitten en je onderdompelen in een ijsbad is gezond en goed voor de bloedsomloop. Waar de sauna zorgt dat bloedvaten gaan verruimen, zorgt een dompelbad juist voor een vernauwing van de bloedvaten.
Een extra glas water drinken kan sowieso geen kwaad, maar als je spierpijn hebt is dit al helemaal een goed idee. Als je voldoende drinkt is je bloed dun genoeg om goed te kunnen stromen. Daardoor is je lichaam beter in staat voedingsstoffen en afvalstoffen te transporteren.
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren.
Water drinken op de nuchtere maag, direct na het opstaan, zorgt ervoor dat deze gifstoffen uitgescheiden worden via zweet en urine. De meest voorkomende oorzaak van slecht werkende darmen en/of constipatie is het te weinig drinken van water. Water op de nuchtere maag geeft je spijsvertering een boost.
Het is interessant om op te merken dat uit een klinisch onderzoek uit 2017 bleek dat een ijsbad of koude douche net zo effectief werkt als actief herstel na een intensieve training.
Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zullen gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten…
Start de dag met een koude douche. Zo heb je de hele dag profijt van de positieve effecten. Bouw de duur van de tijd onder de koude straal op. Begin met 20 seconden, de dag erna 30 seconden en bouw het langzaam op naar 2 á 3 minuten.
Nadelen van koud douchen
Het nemen van een koude douche kan stress op het lichaam veroorzaken. Het lichaam moet zich namelijk aanpassen aan de veranderende temperatuur, wat de stresshormonen verhoogt. Dit kan leiden tot vermoeidheid en een verhoogde kans op ziekte.
Een bibberkoude douche van 10 minuten heeft hetzelfde effect als een fiets-workout van 1 uur. Blootstelling aan kou bevordert bovendien de aanmaak van 'bruin vetweefsel', het 'goede' vet dat energie en 'slecht' wit vet snel verbrandt en helpt ons warm te houden. Het is beter voor je huid en haar.
Koud douchen helpt tegen spataderen
Door het koude water neemt de elasticiteit van je bloedvaten toe. Dit helpt bij het verbeteren van de bloedsomloop en vermindert (de kans op) spataderen.
Voor het herstel van een krachttraining is het echter niet raadzaam om gebruik te maken van een ijsbad/koudwaterbad. Het herstel van de spieren is minder waardoor de ontwikkeling ervan wordt geremd. Deze techniek kan dus beter worden vermeden.
Water van circa 10 graden celcius is al voldoende. Te lang in een ijskoud bad gaan zitten is ook echt geen goed idee. Je huid te lang blootstellen aan ijskoud water kan je huid zelfs beschadigen, ga daarom maximaal 10 tot 15 minuten in een ijsbad zitten.
Stap 1: Zorg dat je lichaam warm is
Het is belangrijk om niet koud een ijsbad in te gaan. Je lichaam moet eerst opgewarmd worden. Dit kun je doen door een rondje te wandelen of oefeningen te doen. Daarom is een ijsbad ideaal na het sporten.
Voordelen van zwemmen in koud water
Het is bewezen goed voor voor het hart en het stimuleert de bloedsomloop. Je lichaam wordt sterker, je immuunsysteem wordt versterkt en het werkt zelfs ontstekingsremmend. Een dagelijkse bad in koud water houdt je kortom langer gezond en kan mogelijk zelfs ziektes voorkomen.
Het drinken van warm water kan de lichaamstemperatuur verhogen, wat helpt om de stofwisseling te verbeteren.Het helpt ook de nieren en het maagdarmkanaal hun werk beter te doen. Dit is goed nieuws voor iedereen die hoopt zijn metabolisme op te krikken of af te vallen.
Blijf op je ademhaling letten. Bij de blootstelling aan koud water krijg je vaak een koude-water-reflex (of 'gasp reflex') en ook dan wil je rustig blijven ademen. Negeer de 1-minuut-per-graad mythe die zegt dat als het water bijvoorbeeld 2 graden is, je 2 minuten in het water kan blijven.