Uit de oven zullen ze nog heel iets zacht aanvoelen maar ze worden vanzelf krokant als ze afkoelen. Als de kaasstengels volledig zijn afgekoeld kun je ze bewaren in een diepvrieszak of luchtdichte trommel om ze vers te houden.
Gebakken bladerdeeg mag gewoon weer in de vriezer.
Bladerdeeghapjes zijn in de vriezer ongeveer 3 maanden houdbaar. Heb je bladerdeeg ontdooit om mee te werken en heb je plakjes over? Dan kan je dit bladerdeeg niet opnieuw invriezen.
Gedecoreerde taarten kun je goed invriezen, let wel op de vulling. Taarten met een slagroomvulling kun je niet invriezen. Verpak de taart goed als je deze invriest en doe er ook een plastic zak omheen.
Wil je ze voor het serveren weer knapperig, dan kun je ze nog even oppiepen in een oven van zo'n 180 °C. Let er op dat je bladerdeeg dat je gaat vullen na het bakken, bijvoorbeeld met banketbakkersroom of slagroom, zo kort mogelijk van tevoren vult. Door het vocht uit de vulling wordt het gebakken deeg minder krokant.
Pastechi, Johnny Cakes, bitterballen en kaasballetjes kun je prima van tevoren maken en invriezen. Op de dag van het feest kun je ze dan uit de vriezer halen en afbakken. Johnny Cakes en bitterballen kun je het beste rauw (dus als deeg) invriezen.
Vleeswaren in een gesloten verpakking van de supermarkt kun je direct invriezen. Andere vleeswaren verpak je het beste in een diepvrieszak of een diepvriesbak. Lichtdicht verpakken en voorzien van etiket met invriesdatum en natuurlijk naam. In de vriezer leggen en minimaal 24 uur laten invriezen.
Bladerdeeghapjes invriezen
Bewaar ze luchtdicht, dan blijven ze zo'n 2 maanden goed. Na ontdooien warm je ze weer even op in de oven. Ongebakken bladerdeeghapjes kun je niet invriezen. Plakjes bladerdeeg die zijn ontdooid kun je niet voor een tweede keer invriezen, dan moet je ze dus eerst bakken.
Je moet eventjes wachten totdat het bladerdeeg op temperatuur is (zeker als het uit de vriezer komt), maar wacht daarna ook niet te lang. Bladerdeeg wordt op kamertemperatuur ontzettend plakkerig en lastig om mee te werken. Beter bewaar je het bladerdeeg in de koelkast totdat je het direct gaat gebruiken.
In combinatie met een gezond voedingspatroon kan het natuurlijk geen kwaad om af en toe bladerdeeg te eten, maar het is - door de hoeveelheid (verzadigde) vetten - niet erg goed voor je hart en bloedvaten en verhoogt je cholesterol.
Ik zelf zou het niet aanraden om een verse slagroomtaart in te vriezen. De slagroom droogt uit in de vriezer en je taart wordt er niet lekkerder van. Slagroomtaarten kun je dus het best in de koelkast bewaren, maar eet deze wel binnen 2-3 dagen op.
Kun je slagroomtaart invriezen? Het is mogelijk om slagroomtaart onder een temperatuur van -18°C (of lager) goed verpakt te bewaren. Echter, wij adviseren om het gebak niet in te vriezen maar voor enkele dagen in de koelkast te bewaren. Slagroom is een gevoelig product en zal in de diepvries snel uitdrogen.
Je kunt cheesecake ook erg goed invriezen. Vries een no-bake cheesecake in als één geheel en snijd gebakken cheesecakes juist in stukken voor je ze invriest. Verpak ieder stuk in een diepvrieszakje en haal een taartpunt uit de vriezer als je zin hebt in iets lekkers.
Het bladerdeeg is maximaal 2 dagen houdbaar als het in de koelkast wordt bewaard en goed is verpakt. Als je het deeg invriest, kun je het minimaal vier weken bewaren. Het is aan te raden om het bladerdeeg de nacht voor gebruik in de koelkast te leggen.
Omdat het Tante Fanny deeg gist en dus ook na de productie nog blijft werken, is het niet geschikt om in de vriezer te bewaren. Daarom is het verstandig ons Tante Fanny deeg in de koelkast te leggen om het vers te houden.
Leg ieder vel bladerdeeg op zijn eigen bord en zet de borden op het aanrecht in je keuken. Leg de vellen bladerdeeg niet op elkaar, want dan zullen ze niet gelijkmatig en goed ontdooien. Laat de vellen 40 minuten ontdooien. Na 40 minuten zouden de vellen bladerdeeg volledig ontdooid moeten zijn.
Soms staat in een recept: prik gaatjes in het deeg om ervoor te zorgen dat het tijdens het bakken lekker luchtig wordt. Natuurlijk kun je hier een vork voor gebruiken of desnoods een satéprikker.
Opnieuw invriezen
Tijdens het ontdooien verliest het voedsel vocht en is er dus een hoge kans dat er bacteriën ontstaan, zeker als je het op kamertemperatuur laat ontdooien. Als je het vervolgens opnieuw invriest en ontdooit, laat je een reeds aangetast product opnieuw hetzelfde proces doorlopen.
Beleg je vorm eerst met bakpapier. Rond voorgemaakt bladerdeeg zit meestal al een vel bakpapier, dat kan je perfect gebruiken. Leg daarop je bladerdeeg, als je teveel deeg hebt, duw je dat terug naar binnen, tegen de rechtopstaande rand. Prik gaatjes in je bladerdeeg met een vork.
Brood kan simpelweg worden ontdooid door het uit de vriezer te halen en in de verpakking neer te leggen. Eventueel kun je ook het benodigde aantal sneetjes uit de verpakking halen en die op een bord leggen. Brood kan nog sneller worden ontdooid in de magnetron.
Sandwich kun je ongeveer 6 weken tot 3 maanden in de vriezer bewaren. In de koelkast kun je een sandwich ongeveer 2 dagen goed houden, mits wel goed afgedekt zodat het brood niet uitdroogd.
Je kunt de kaas-uienbroden heel goed invriezen na het bakken. Laat ze goed ontdooien voordat je ze gaat serveren en bak ze nog zo'n 5-8 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.
Zachte kazen zoals camembert of brie veranderen ook van structuur als je ze invriest. Niet doen dus. Rauwe salades, komkommers, sla en tomaten kan je niet invriezen, dit wordt een kleffe bedoeling als je het weer gaat ontdooien. Niet geschikt om in te vriezen dus.
Verstandig invriezen
In de diepvriezer ( -18º tot -20ºC) kunt U zelf ingevroren vlees en vleeswaren, gemiddeld 1 tot 6 maanden gemakkelijk bewaren. Daarna loopt de kwaliteit terug. Omdat vet ranzig kan worden, zijn de vette soorten vlees minder lang te bewaren.
Ook de vorm van invriezen is niet van belang, Je kunt plakjes, blokjes, schijven, of een hele ham invriezen. Bij dit laatste moet je er wel op toezien dat de ham volledig invriest, en dit duurt langer als bij plakjes of blokjes.