Phacelia zaaien is mogelijk van maart tot half augustus, op rijen met een afstand van 30 cm, in augustus verminderen tot 20 cm, omdat de plant dan minder uitgroeit. Hoogte ongeveer 70 cm. Vriest 's winters dood. Zaaidichtheid: 10 kg/ha.
De kiemtijd is 2 weken, de periode tot bloei is 8 weken. Zaaien na 20 augustus is niet aan te raden, omdat het weer dan al slechter wordt en de plant misschien niet meer tot bloei komt. De bloei kan doorlopen tot oktober. Zorg ervoor dat de grond waarop gezaaid wordt gefreesd of geploegd is.
De plant kan twee maanden na het zaaien al gaan bloeien. Phacelia wordt ongeveer 70 cm hoog. Als je de bloei wilt verlengen, zaai dan meerdere keren met telkens een paar weken ertussen.
Phacelia wordt gebruikt met allerlei redenen: als groenbemester. om onkruid te weren op braakliggende grond. om bijen en andere bestuivers te lokken.
De meeste groenbemesters zaai je vanaf het voorjaar tot eind september. Vooral kruisbloemige groenbemesters kun je nog laat zaaien, deze kiemen namelijk erg snel (en ook bij lage temperaturen). Mosterd is zo'n kruisbloemige groenbemester die je het best in augustus of september zaait.
Voor kleigronden dat de groenbemester uiterlijk 1 september is ingezaaid en minimaal 8 weken (56 dagen) moet blijven staan. Een uitzondering is er voor groene braak en als de groenbemester minimaal tien weken in het groeiseizoen op het land staat als aansluitend daarop een volggewas wordt geteeld.
Phacelia zaaien als snijbloem
Dan zaai je de zaden zo'n 10 cm uit elkaar en 1 cm diep. Houd ongeveer 30 cm afstand tussen rijen. Na een paar weken is het aan te raden om de jonge plantjes uit te dunnen op 30 cm afstand. Je kunt de bloemen plukken wanneer je wil.
Phacelia is een uitstekende bijenplant en ook een goede groenbemester. De plant wordt ongeveer 70cm hoog en vriest in de winter dood. Eén zakje is voor circa 50m2, en de plantafstand bedraagt 30x5 cm.
Die groei is zelfs zo snel, dat onkruid amper de kans krijgt en net als andere planten wordt onderdrukt. Phacelia is een meer dan uitstekende onkruidbestrijder.
Level 1: Goudsbloem zaaien
prik 4 gaatjes in het vak (niet dieper dan 1 cm.)
Inkarnaatklaver als tuinplant
Vanaf maart kun je op een zonnige plaats de inkarnaatklaver zaaien in vochtige tuinaarde. Zorg ervoor dat er ongeveer 10 cm ruimte tussen de zaden zit. De zaden kun je voorzichtig aandrukken. Zorg er wederom voor dat je de grond vochtig en onkruidvrij houd.
Waar zaai ik dropplant? Je zaait een dropplant het best binnen voor in potjes, omdat de kieming bij kamertemperatuur sneller gaat, en je dan niet bang hoeft te zijn voor slakken, want zij vinden de jonge zaailingen erg lekker. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 1 tot 3 weken.
Groenbemesters activeren het bodemleven en helpen zo mee om de bodem gezond te houden. De toplaag van de bouwvoor zit vol met nuttige bacteriën, schimmels, protozoa, bodeminsecten en wormen. Groenbemesters helpen het bodemleven in stand te houden en dragen daardoor bij aan bodemweerbaarheid en gezondheid.
Groenbemester. Zaai in oktober een groenbemester zoals Rogge of Fenegriek. Deze zal je bodem volgend jaar heel wat beter maken.
Phacelia kun je zaaien tot en met augustus. Gele mosterd, inkarnaatklaver en Japanse haver kun je zaaien tot en met september. Winterrogge zaai je van augustus tot en met oktober.
Voor het eerste teeltdoel zijn Japanse haver en gele mosterd de aangewezen groenbemesters. Engels- en Italiaans raaigras kunnen ook als groenbemester worden toegepast voor het vastleggen van organische stof. Houd bij deze grassen wel rekening met de volgvrucht.
Wikke (Vicia sativa). Bedekt de grond niet helemaal goed (wieden), bevriest gemakkelijk en levert een goede hoeveelheid stikstof. Ze kan tot eind augustus worden gezaaid en is dus wel heel interessant na de oogst van bijvoorbeeld aardappelen, uien, etc.
Enkele soorten maken een goede kans: Raapstelen Bladkool: Tsoisam, Amsoi, Kailan Spinazie (Amsterdams Reuzenblad) Rucola (niet de wilde) Barbarakruid Saladini Groenbemesters: wintertarwe, winterrogge, bladrammenas, gele mosterd, winterkoolzaad, nootzoetraapzaad.
Blad- & stengelgewassen. Voorzaaien: Andijvie, Bleekselderij, Groenselderij, Radicchio Rosso en Sla. Rechtstreeks zaaien: Bosui, Bladmosterd, Kardoen, Mesclun, Raapsteel, Rucola, Snijbiet, Tatsoi, Stengelui, Tuinkers, Tuinmelde en Zomerpostelein.
Oregano is een redelijk winterharde vaste plant (mits je zorgt voor de juiste omstandigheden zoals niet te natte grond en een zonnige standplaats).
Plant voor groenbemester
De Phacelia (bijenplant) groeit snel en zorgt voor goede bodembedekking zodat onkruid geen kans krijgt. De wortels maken de bodem goed los en de plant geeft veel organische stof aan de grond. Witte of Gele Mosterd kun je ook goed gebruiken tegen onkruid.
niet-vlinderbloemigen zoals grassen, rogge, bladrammenas, gele mosterd en phacelia worden gebruikt als groenbemester omdat ze het organische stofgehalte in de bodem sterk verhogen. grassen hebben een sterk ontwikkeld wortelstelsel.
Je kunt de groenbemesters inwerken in de grond wanneer ze hun werk gedaan hebben. Maar je kunt ze ook het ook terug maaien en gebruiken als mulch om je bodem te bedekken.