Is het vaccineren tegen hepatitis B effectief? Ja, als je na een complete serie hepatitis B-vaccinaties voldoende antistoffen in je bloed hebt dan ben je voor de rest van je leven beschermd tegen hepatitis B. Je kan het dan niet meer krijgen.
Twee prikken zorgen er voor dat je levenslang beschermd bent, maar de eerste prik zorgt al direct voor bescherming van minimaal 1 jaar. De tweede prik haal je 6-12 maanden na de eerste prik. De vaccinatie kost in totaal €90 of €45 per prik.
Bij de eerste vaccinatie wordt bloed afgenomen. In het bloed is te zien of je ooit besmet bent geweest en of de infectie chronisch is. Je kunt namelijk ongemerkt besmet zijn. Bij de de tweede vaccinatie krijg je de uitslag van het bloedonderzoek.
Het risico op het ontwikkelen van een chronische HBV-infectie varieert van 90% bij de pasgeborenen, 25% tot 30% bij kinderen onder de 5 jaar tot minder dan 5% bij volwassenen (Lok 2007).
Besmet bloed, sperma of vocht kan dan in aanraking komen met een wondje in de huid of met de slijmvliezen van mond, neus, ogen, anus of geslachtsorganen. Baby's kunnen bij hun geboorte hepatitis B krijgen als hun moeder het heeft. Veel mensen die hepatitis B hebben zijn op deze manier besmet geraakt.
De verschijnselen van acute hepatitis B zijn moeheid, gebrekkige eetlust, spier- en gewrichtspijnen, koorts (grieperig gevoel), geelzucht (verkleuren van huid, oogwit, ontlasting en urine) en soms jeuk. De meeste mensen krijgen helemaal geen ziekteverschijnselen.
De meeste volwassenen zijn na een aantal maanden weer genezen. Een klein deel van de volwassenen houdt het virus het hele leven in het bloed. Dit wordt chronische hepatitis B infectie genoemd. Een infectie met hepatitis B kan op den duur leiden tot ernstige leverziekte.
Besmetting hepatitis B door bloed-bloed contact
Het virus kan dus niet worden overgebracht door normaal sociaal contact, zoals handen geven en knuffelen. Deeltjes van het virus zijn aangetoond in speeksel van geïnfecteerde mensen, maar voor zover bekend speelt speeksel geen belangrijke rol in de besmettingsroute.
Als u hepatitis heeft, is uw lever ontstoken. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door een virus en is besmettelijk. Er zijn verschillende soorten virale hepatitis. Welke symptomen u heeft en hoe ernstig de ziekte is, hangt af van de soort hepatitis die u heeft.
hepatitis A-virus (HAV), de minst ernstige vorm. hepatitis B-virus (HBV), de meest voorkomende en meest besmettelijke vorm. hepatitis C-virus (HCV), de verraderlijkste vorm.
Na afloop van de serie bent u in ieder geval 30 jaar beschermd tegen hepatitis A* en levenslang voor hepatitis B*. Voor kinderen tot en met 15.5 jaar geldt dat zij met 2 vaccinaties deze langdurige bescherming bereiken. Tussen de eerste en tweede vaccinatie moet minimaal 6 maanden zitten.
Hepatitis A is een besmettelijke leverontsteking door een virus. De ziekte gaat vanzelf over. Iedereen kan hepatitis A krijgen. In Nederland komt de ziekte vooral voor bij schoolkinderen en mensen die op reis zijn geweest in een land waar hepatitis A veel voorkomt, zoals Turkije en Marokko en tropische gebieden.
Een volledige vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit drie prikken in maand 0,1 en 6 en geeft i.p. levenslange bescherming. Om dit zeker te weten moet één tot drie maanden na de laatste hepatitis B vaccinatie bloed geprikt worden. Hierbij wordt de antistof waarde bepaald (titer).
Voor hepatitis B is vastgesteld dat een antistoftiter (anti-HBs) > 10 IE/l na een volledige serie vaccinaties langdurige (waarschijnlijk levenslange) bescherming garandeert. Na een volledige serie hepatitis B-vaccinaties heeft meer dan 95% van de jonge kinderen bescherming tegen het hepatitis B-virus [8].
Klachten zijn onder andere vermoeidheid, geen zin in eten, misselijkheid en soms geelzucht. De vergrote lever veroorzaakt buikpijn. De tijd dat je je ziek voelt varieert tussen enkele weken en 3 maanden of langer.
Als hepatitis B chronisch is, kan het leiden tot een toename van het bindweefsel in de lever (leverfibrose) die verlittekening van de lever (levercirrose) tot gevolg kan hebben. Het hepatitis B-virus is zeer besmettelijk en wordt overgedragen door seksueel contact, door bloed-bloed contact of bij de geboorte.
De kans dat je als man die seks heeft met mannen met het hepatitis B-virus in aanraking komt, is in Amsterdam ongeveer 20%. Hoe meer mannen zich laten vaccineren, des te kleiner de kans dat hepatitis B zich verder verspreidt.
De klachten duren meestal een paar weken. Het kan ook langer duren tot wel 3 maanden. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 2 tot 7 weken. Hoe kunt u hepatitis A krijgen?
Behandeling van hepatitis B gebeurt met geneesmiddelen die het afweersysteem versterken (PEG-interferon alfa-2a of PEG-interferon alfa-2b, maximale duur 48 weken) of medicijnen die het virus langdurig onderdrukken, zoals entecavir of tenofovir. De behandelduur van deze laatste groep middelen is in principe levenslang.
Vaccineren voorkomt besmetting
Vaccinatie is de beste bescherming tegen hepatitis B. In België worden alle pasgeborenen gevaccineerd. Vaccin wordt zeker aanbevolen voor mensen met verhoogd risico op besmetting: Baby's van een besmette moeder.
Een test op “hepatitis B surface antigeen”. Het is een deel van het oppervlak van het virus. Als dit aanwezig is (HBsAg positief), betekent dit dat iemand besmet is met het hepatitis B-virus. Het virus kan dan ook op anderen worden overgedragen.
Hepatitis B is een soa (seksueel overdraagbare aandoening) die vooral voorkomt bij mannen die seks hebben met mannen. Het hepatitis B virus veroorzaakt een ontsteking van de lever. Je kunt het oplopen door onveilig te vrijen of via bloedcontact.