E150d: Sulfiet-ammoniakkaramel als kleurstof; dit geeft de frisdrank zijn karakteristieke bruine kleur. Mensen die allergisch zijn voor sulfiet kunnen dan ook lichamelijke klachten ondervinden na het drinken van Coca-Cola. cafeïne, 0,1 gram per liter.
Het recept van cola is door de jaren heen veel veranderd, maar de kleur van cola is nog nooit veranderd. Vroeger was cola ook bruin. Wel zat dit drankje in een groene fles. Dit verklaart misschien waarom mensen dachten dat cola vroeger groen was.
Maar waarom rood? Het begon in het midden van de jaren 1890 toen onze siroop in vaten door de hele VS werd vervoerd. In die tijd werd alcohol in de VS zwaar belast en onze oprichters besloten hun vaten rood te maken, zodat de douanebeambten ze gemakkelijk konden onderscheiden van de vaten met alcohol.
Weinig extra informatie nodig, want het feitje zegt al genoeg. Vroeger toen de eerste cola werd gemaakt was deze nog groen van kleur. Coca-Cola is uitgevonden door de apotheker John Pemberton, die het drankje als een medicijn ontwikkelde tegen onder andere hoofdpijn en vermoeidheid.
Ja, de producten van Coca‑Cola bevatten verschillende soorten natuurlijke én kunstmatige additieven om tot de bijzondere smaakbeleving te komen, zoals kleurstof en/of citroenzuur, fosforzuur en koolzuur – de prik in onze dranken. Fosforzuur komt in vrijwel alle voedingsmiddelen voor, waaronder kaas en melk.
De cola kon ontkleurd worden door het proces van adsorptie: door het mengen van cola met actieve kool (= het adsorptiemiddel), en door het opwarmen van de vloeistof, werd de kleurstof uit de cola gefilterd.
Uit onderzoek is gebleken dat er in dit stofje '4-methylimidazool' (4-MEI of 4-MI), dat tijdens de productie van karamel vrijkomt, kankerverwekkende stoffen zitten. Het onderzoek is uitgevoerd bij ratten, er is dus nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat dit ook voor mensen geldt.
E150d: Sulfiet-ammoniakkaramel als kleurstof; dit geeft de frisdrank zijn karakteristieke bruine kleur. Mensen die allergisch zijn voor sulfiet kunnen dan ook lichamelijke klachten ondervinden na het drinken van Coca-Cola.
Suiker in vloeibare vorm
Dat zoveel cola niet goed is voor je lichaam, is geen verrassing. "In principe is alle frisdrank gewoon suikerwater: suikers in vloeibare vorm. Teveel daarvan is nooit goed", zegt voedingswetenschapper Jaap Seidell. "Je krijgt calorieën binnen, maar je eetlust wordt er niet minder van."
De naam Coca Cola komt van zijn zakenpartner Frank Robinson. De naam komt van twee 'medische' ingrediënten: een extract van cocabladeren en kolanoten. Maar in die cocabladeren zit dus, jawel, cocaïne. Hoeveel cocaïne er vroeger precies in cola zat is onduidelijk, maar dat het erin zat, is zeker.
De oorspronkelijk kleur van cola was groen. Dit werd ook een tijdje in deze kleur verkocht maar in 1887 werd er karamel aan toegevoegd om de bruine kleur te creëren. Dank voor de vraag weer een grappig feitje geleerd :-) Toegevoegd na 1 minuut: Kortom het antwoord is groen.
Het bevat echter geen suikers die bacterien (of je eigen lichaam) kunnen gebruiken. Hierdoor is cola-light wel relatief gezonder voor je gebit dan gewone cola. Fanta en sinas zijn beide iets minder zoet en zuur dan cola. Maar nog steeds redelijk schadelijk voor je tanden en kiezen.
Door de toevoeging van veel suiker wordt dit voor de menselijke smaak gemaskeerd. Wat tandbederf kan veroorzaken, slechte tanden en kiezen kan schade veroorzaken aan je gehele gezondheid. Slecht genoeg dus, om je zoon aan te zetten tot het minder drinken van cola. Hou het op maximaal 1 glas per dag.
Hoewel er nauwelijks calorieën in Coca Cola Zero zit, zitten er wel zoetstoffen in die door overmatig gebruik minder goed zijn voor de gezondheid. Je wordt dus niet dik van Coca Cola Zero, maar je zult wel aan de zoetstoffen moeten denken. Door niet overmatig Zero dranken te drinken is het in ieder geval niet ongezond.
Coca Cola werd aanvankelijk uitgevonden als medicijn tegen morfineverslaving, indigestie, zenuwaandoening, hoofdpijn en impotentie. Da's een hele waslijst!
In cola, van welk merk dan ook, zit ontzettend veel suiker. Suiker heeft een verslavende werking op mensen doordat het ons een gelukkig gevoel geeft en zelfs een korte energie uitbarsting. Per liter cola zit er vaak 106 gram suiker in. Dat is 26,5 gram suiker per glas, van 250 ml.
Cola verdiend namelijk alles behalve lof als het gaat om het leveren van essentiële voedingsstoffen. Het levert louter calorieën door de suiker en een stoot cafeïne. Melk daarentegen levert eiwitten en is een bron van de vitamines B2, B12 en calcium.
AMSTERDAM - Het drinken van grote hoeveelheden cola leidt tot verzwakking van het spiergestel en in extreme gevallen zelfs tot verlamming. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Het drinken van bovenmatig veel cola kan het kaliumgehalte in het bloed drastisch doen dalen, waardoor de kans op spierklachten groot wordt.
Drink je elke dag een of meerdere glazen cola, dan zou dat de volgende consequenties kunnen hebben voor je gezondheid: Grotere kans op diabetes. Reële kans op overgewicht. Meer kans op hart- en vaatziekten dan gemiddeld.
Door geen frisdrank meer te drinken krijg je veel minder suiker binnen en kun je dat dus voorkomen. Je voelt je fitter en helderder. Je hersenen kunnen beter functioneren zonder overdosis suiker, zoals je in het verband tussen voeding en dementie kunt lezen.
Cola bij buikpijn of misselijkheid
Er zijn theorieën die de samenstelling van cola in verband brengen met een antibacteriële werking of medicatie tegen misselijkheid. Maar er is geen wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat cola werkelijk helpt als je misselijk bent of buikpijn hebt.
Mensen die wekelijks twee of meer glazen frisdrank drinken, met name koolzuurhoudende cola, verdubbelen wellicht hun risico op alvleesklierkanker. Door deze koolzuur- en suikerhoudende drankjes wordt het insulinegehalte verhoogd. Dat is een bekende oorzaak van deze vorm van kanker.
Zeezout-karamel begon naar verluidt met Henri Le Doux, een Franse patissier die eind jaren 70 al experimenteerde met een klontje zoute boter in zijn bekende karamel. Zijn caramel au beurre salé werd een Bretoens streekproduct.
De beste man heet Henri Le Roux, een chocolatier uit Bretagne. Hij probeerde iets origineels te bedenken en kwam op het idee voor Caramel au Beurre Salé, oftewel karamel met gezouten boter. Dat hij zo'n beetje de meest ultieme smaakcombinatie ter wereld had bedacht, dat wist hij toen nog niet.