Voor je laadpaal heb je een aparte stroomgroep in je meterkast nodig. Zo blijft je laadpaal altijd werken. Ook als je in huis een stroomstoring hebt. Daarnaast voorkom je dat je laadpaal andere apparaten op dezelfde groep in de weg zit.
3-fase aansluiting
In woningen van na 2011 zit vaak een 3-fase (3x25A) aansluiting. Een 3-fase aansluiting is zeer geschikt voor een laadpaal met meer vermogen.
Laadpaal voor thuis meestal 3,7 of 11 kW
Hoewel de aansluiting vaak een hogere stroomsterkte aankan, is de maximale stroomsterkte van een enkele groep eigenlijk altijd 16 A. In de praktijk zijn de meeste laadpalen voor thuis daarom geschikt voor 1 x 16 A (3,6 kW) of 3 x 16 A (11 kW).
Bij een laadpaal aansluiten in de meterkast zijn een aantal zaken belangrijk om te weten: Ten eerste kijkt u of uw auto een 1-fase lader of een 3-fase lader nodig heeft. Een 3-fase laadt aanmerkelijk sneller. In dat geval dient u dus wel een 3-fasen aansluiting in de meterkast te hebben.
Wil je een snellere laadpaal installeren, dan heb je een 3-fase laadstation nodig. Houd er dan ook rekening mee dat je een 3-fase netaansluiting in je groepenkast moet hebben. Kies je voor een wallbox met een hoger vermogen dan heb je ook een aardlekautomaat nodig met een grotere capaciteit.
Voor je laadpaal heb je een aparte stroomgroep in je meterkast nodig.
Typische aansluitingen zijn 20A, 40A of 63A. Indien u wil kunnen laden aan 7,4kW of 22kW hebt u minimaal 32A nodig. Voor 3,7kW of 11kW volstaat 16A. Aangezien u ook nog uw licht wil kunnen aandoen en elektrisch wil koken of verwarmen dient er boven het vermogen van uw laadpaal nog marge te zijn voor deze apparaten.
De 1-fase laadpaal zonder krachtstroom
Iedere meterkast beschikt over een 1-fase aansluiting die kan worden gebruikt voor een 1-fase laadpaal. Er wordt dan standaard gebruik gemaakt van 230 volt en 16 ampère. Hierdoor ontstaat er een maximaal laad vermogen van 3,7 kW.
De YMvK kabel is een grijze voedingskabel die geschikt is om een laadpaal mee aan te sluiten. Deze vijf-aderige kabel is geschikt voor zowel 1-fase als 3-fase aansluitingen en heeft een aderdikte van 2,5mm, wat geschikt is voor aansluitingen tot 20A.
Meterkast. Om een laadpaal te kunnen aansluiten, moet je een aparte groep aanmaken in jouw meterkast. Deze groep moet lager afgezekerd zijn dan de hoofdaansluiting. Daarnaast is voor sommige laadpalen een slimme meter nodig.
Een lader van 22 kW is de snelste lader die je voor thuis kunt krijgen, maar om dat te realiseren, moet het laadpunt geschikt zijn voor driefasig laden en gebruikmaken van een driefasige stroomvoorziening met een hoog ampèrage . Bovendien moet de auto zelf ook 22 kW aankunnen.
Auto laden via stopcontact gebeurt veel
De elektrische of hybride auto thuis via het reguliere stopcontact opladen is zeer gebruikelijk. De snelheid van laden is zeker voor auto's met een kleinere accu en dito range vaak voldoende: een avond/nachtje aan het 230V stopcontact met de mobiele lader, volstaat.
Een laadpaal zelf installeren
De installatie van een laadstation mag in principe door iedereen worden uitgevoerd, of het nu gaat om de eigenaar van de laadpaal of een professionele installateur. Om dus kort antwoord te kunnen geven op de vraag of u de laadpaal zelf mag installeren: ja dat mag.
Een 1 fase laadpaal werkt op een 1 fase aansluiting, deze vind je terug in de meterkast. Een standaardaansluiting welke gebruikt wordt voor een 1 fase laadpaal is 230V. Een veel voorkomende 1 fase aansluiting is 1 x 16A, wat resulteert in een laadsnelheid van 3,7 kW.
De kleinste capaciteit, die voldoende is voor een normaal huishouden, is 3x25A. Dit betekent dat er drie zekeringen zijn van 25 ampère.
Met een maximale stroom van 16A levert een 3-fase laadpunt een laadvermogen van 11 kW, dit is drie keer sneller dan een 1-fase laadpaal. Een accu met een capaciteit van 60 kW is dan in minder dan 6 uur opgeladen (i.p.v. 16 uur).
Dus als je een laadpaal wilt aansluiten van 11kW, dan heb je een automaat nodig van 20A.
Vanuit de NEN wordt geadviseerd om een aardlekschakelaar type B te gebruiken in combinatie met een laadstation. Een aardlekschakelaar voor laadstations moet je apart kopen, deze zit niet al standaard in je groepenkast.
Wanneer u bijvoorbeeld uw tuinverlichting gaat aansluiten waarbij een grondkabel nodig is, is het van belang dat u weet hoe diep u uw grondkabel legt. Een grondkabel moet op een diepte van ongeveer 60 cm worden gelegd. Op die manier legt u uw verbinding veilig weg.
Een 1-fase laadpaal werkt op een 1-fase aansluiting. Bij deze aansluiting gaat de elektriciteit door twee draden: de nuldraad en de fasedraad. Deze laadpaal maakt gebruik van de standaard 230V aansluiting in uw huis. De maximale stroom voor deze aansluiting is 16 ampère (A).
Een 3-fase aansluiting kan op hetzelfde moment meer vraag van elektriciteit aan. Deze aansluiting levert drie keer meer vermogen dan een 1-fase aansluiting. Deze aansluiting is dan ook bijna noodzakelijk als je meerdere elektrische apparaten hebt die veel stroom nodig hebben.
Je hebt een 1-fase aansluiting en je hebt een 3-fasen aansluiting, dus je vraagt je misschien af: waar is de 2-fasen aansluiting? Een 2-fasen aansluiting in huizen bestaat wel, maar dit is niet relevant voor elektrische auto's. Voor vrijwel alle elektrische auto's geldt dat je óf met 1-fase kunt laden óf met 3-fasen.
Om je elektrische auto sneller op te laden dan met een reguliere mobiele lader, heb je een speciaal soort laadkabel nodig. Dit wordt ook wel een krachtstroom laadkabel genoemd. Deze kabels zijn speciaal ontworpen om een hogere lading stroom van de mobiele lader naar de auto te transporteren.
Op de website van jouw netbeheerder kun je met het meternummer en jouw postcode vervolgens achterhalen welk type aansluiting je hebt.