Voor klussen binnenshuis zal een laser met een bereik van 10 meter in de meeste gevallen voldoende zijn. Voor grotere bouwprojecten of buitenwerk kom je al gauw aan een benodigd bereik van boven de 15 meter en zal een roterende laser de beste keus zijn.
De MAKA MK 115-PG is de eerste op onze lijst voor de beste kruislijnlaser. Dit instrument kan tot een reikwijdte van 23 m zowel horizontaal als verticaal zijn groene lasers projecteren. De accu van deze kruislijnlaser gaat maar liefst 5 uur lang mee en kan opgeladen worden met de oplaadkabel die meegeleverd wordt.
Het belangrijkste verschil is dat de groene laser beter zichtbaar is voor de mens. Vooral voor buitengebruik is dit handig. De rode laser zal buiten slecht zichtbaar zijn, waardoor het resultaat minder goed kan zijn. Het materiaal dat nodig is om de laser groen te maken, KTP-kristallen, is echter wel iets duurder.
Groene laser: groot bereik of veel omgevingslicht
Een groene laser is 4 tot 6 keer beter zichtbaar dan een rode laser. Hierdoor gebruik je deze kleur als je werkt met lange afstanden of bij zeer helder omgevingslicht. Voor buitenshuis gebruik raden wij altijd een laserontvanger aan.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een kruislijnlaser? Met kruislijnlasers weet je zeker dat je waterpas en/of haaks werkt. Erg handig voor het maken van tussenwanden, voor het betegelen van wanden of om schilderijen loodrecht op te hangen.
De kwaliteit van Laserliner
Laserliner-apparatuur is voorzien van een certificaat dat u verzekert van een kwaliteitscontrole, waarbij zij altijd met vlag en wimpel slagen. Zij nemen hun positie op de markt niet voor lief, maar blijven innoveren door hun apparatuur te vernieuwen en te verduurzamen.
Dan raden we je aan om voor het beste toestel op de markt te gaan, namelijk de Makita SKR200Z. Dit is een rotatielaser die heel soepel werkt en waarmee je snel en efficiënt je ding doet. De laserdiode draait soepel rond in het toestel, zodat je snel een straal over 360° ziet.
Gevoeligheid voor groen
Dit verklaart waarom een groene laserpen bij hetzelfde vermogen een stuk feller lijkt dan een rode, blauwe of violette laserpen. De kleur groen wordt door het menselijk oog 800% feller gezien dan de kleur rood, 2000% feller dan de kleur blauw en 19000% feller dan de kleur violet.
Voor klussen binnenshuis zal een laser met een bereik van 10 meter in de meeste gevallen voldoende zijn. Voor grotere bouwprojecten of buitenwerk kom je al gauw aan een benodigd bereik van boven de 15 meter en zal een roterende laser de beste keus zijn.
Zelfnivellerende lijnlasers
Alle lijnlasers zijn zelfnivellerend, wat inhoudt dat de laser zijn laser automatisch waterpas zet. Deze automatische waterpas/correctie zorgt ervoor dat de ondergrond waar de laser op staat niet 100% waterpas hoeft te zijn.
Tegellasers. Tegellasers zijn de perfecte tools voor alle tegelleggers, aangezien ze lasers op vloeren en muren projecteren met een hoek van 90° en soms 45°.
Afhankelijk van het omgevingslicht zijn groene lasers veel beter zichtbaar dan rode. Groen lijkt 6x lichter dan rood. Hierdoor wordt het gebruik op donkere oppervlakken, op langere afstanden en het werken bij zeer helder omgevingslicht mogelijk.
Maar hoe werkt een bouwlaser nu eigenlijk? De bouwlaser buigt licht om door de straal van een laserdiode door een haaks prisma te leiden. Hierdoor breekt het licht precies op 90 graden en is de lijn dus altijd recht. Dit wordt daarnaast nog eens gecontroleerd door de “zelfnivellerende” functie.
De laser waterpassen projecteren een lichtstraal die kan worden gebruikt als een visuele krijtlijn wanneer een recht en horizontaal referentiepunt nodig is. De grootte van de lichtstraal hangt af van de grootte van de diode. In dit geval is kleiner beter – een kleinere lichtstraal is nauwkeuriger.
De 200mW groene laserpointer
Deze krachtige laserpen kan verre afstanden bereiken, en dankzij het gebruik van de kleur groen is de laserpen tien keer krachtiger in vergelijking met rode laserpennen. Het bereik kan oplopen tot wel 9 kilometer!
Wetenschappers van de Osaka universiteit hebben de krachtigste laserbundel ter wereld geproduceerd. De onderzoekers slaagden erin om een korte puls met een piekvermogen van twee petawatt te creëren. In 2012 haalde de BELLA laser voor het eerst een piekvermogen van één petawatt.
Een bouwlaser werkt volgens een simpel principe. Laserlijnen worden omgebogen door een laserdiode om op deze manier loodrechte lijnen te projecteren. Deze lijnen vormen samen een waterpasvlak. Aan de hand hiervan kunnen meetpunten worden uitgezet of kan het gehele vlak een aantal graden in afschot te zetten.
Je kunt een lange waterpas maken -of zelfs een die om een hoek gaat- met behulp van een tuinslang. Zorg ervoor dat beide uiteinden open zijn en vul de slang vervolgens met water. Het waterniveau is nu automatisch waterpas.
3 / zelfnivellerend:
Bij zelfnivellering werkt de kruislijnlaser volgens een specifieke methode. Net als bij een waterpas wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een slinger met een geïntegreerde laserdiode. Het lijnt zich vrij uit op basis van de zwaartekracht en kan zich dus nooit vergissen.
Een laserwaterpas is een toestel dat aan de hand van de positie van een laserstraal bepaalt wat de horizontale of verticale paslijn is. Naast laserwaterpassen bestaan er ook puntlasers, die enkel een punt projecteren met een laserstraal.
Klasse 2 laser. Laser die zichtbaar licht uitstraalt in het golflengtegebied van 400 nm tot 700 nm waarbij oogletsel wordt voorkomen door het in een reactie afwenden van het hoofd en/of in een reflex sluiten van het oog (binnen 0,25 seconden).
Een rotatielaser is een bouwlaser met een roterende straal. Zo wordt over een volledige breedte van 360 graden een referentievlak uitgezonden. Zo kun je met behulp van een ontvanger altijd vaststellen of alles volledig vlakstaat.
Zelfnivellerend houdt in dat de laserlijn zichzelf waterpas stelt. De laserlijnen van een zelfnivellerende bouwlaser zijn dus waterpas, zowel horizontaal als verticaal. Het zelfnivelleren van de bouwlaser kan op verschillende manieren. De meest voorkomende manier bij bouwlasers is door middel van een servomotoren.