Duik- en zee eenden zoals bijv. de middelste zaagbek, hebben een vijver van minimaal 60 cm diep nodig. Voor overige eenden en ganzen wordt aangeraden om een vijver van minimaal 35 cm te creëren.
De grootte van een eendenvijver
Het liefst 5m2 gras erbij. Als je van plan bent om duikeenden, of zee-eenden te gaan houden, heb je een vijver van minimaal 3 x 3 meter nodig met een diepte van minimaal 60 cm. Voor ganzen heb je echter al genoeg aan een vijver van ongeveer 5 m2.
Reken per dier op zo'n twintig vierkante meter. Zorg ook voor een paar schaduw gevende bomen, een kleine stal en veel vers water zodat deze ijdele dieren zich schoon kunnen houden.
Vijver. Water is zeer belangrijk voor eenden om te drinken, te zwemmen en zich te wassen. Je kan een vijver aankopen of zelf aanleggen.
Hoeveel eenden? Eenden zijn groepsdieren en om die reden is het absoluut niet aan te raden en verantwoord om één eend zijn of haar hele leven alleen te houden. Omdat het groepsdieren zijn hebben ze graag het gezelschap van soortgenoten.
Maar belangrijk is dat de vogels ander voedsel krijgen, zoals haver, granen, maïs, doperwtjes, sla, eendenkorrel of een restje rijst, en juist geen brood of ander ongezond voedsel als crackers en biscuits. De boodschap is daarnaast: niet overvoeren.
Meestal ziet men in een bijt veelvoorkomende watervogels – zoals bijvoorbeeld wilde eenden, ganzen en meerkoet – maar soms treft men er ook exoten in aan.
Ook eenden verschrikkers, zoals vogelverjagende vliegers, zijn effectief. Al bij het lichtste briesje verjagen vliegers eenden. Een goed voorbeeld hiervan is de Ketrop Black Hawk kite.
Jaarlijks brengen in Nederland acht miljoen eenden hun leven door zonder ooit water te zien. Ze kunnen niet zwemmen, zich nauwelijks wassen en hun hele leven gaat voorbij zonder dat ze zelfs maar een keer kopje onder kunnen gaan. Hun zwemvliezen blijven ongebruikt.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Eenden kunnen ook lek raken. Wanneer hun vetlaag is aangetast, bijvoorbeeld doordat ze een tijdje geen water tot hun beschikking hadden, zullen de eenden nat worden, zinken en verdrinken.
Vers water dient natuurlijk altijd klaar te staan. Een woerd leeft van nature met vier of vijf eenden. In principe heeft hij met zijn vrouwtjes aan 75 vierkante meter begroeid terrein genoeg. De woerd zal geen ander mannetje op zijn gebied dulden, ook niet als dat familie is.
Ze kunnen heel goed met kippen leven mits de haan niet agressief is. Eén woerd kan heel goed met een paar eenden gehouden worden. Let wel op dat de woerd apart gezet wordt als de eenden jongen hebben uitgebroed.
De grootte van je vijver
Zorg er dan voor dat je vijver minimaal 80cm diep is. Duik- en zee eenden zoals bijv. de middelste zaagbek, hebben een vijver van minimaal 60 cm diep nodig. Voor overige eenden en ganzen wordt aangeraden om een vijver van minimaal 35 cm te creëren.
Het hoofdvoedsel van eenden is waterplanten
Als u een eend met zijn achterste omhoog onder water ziet duiken dan is hij aan het grazen van de planten. Uw vijverplanten gaan er binnen de kortste keren allemaal aan, niet in de laatste plaats doordat de eend ze ook gewoon in hun geheel uit de bodem trekt of woelt.
Eenden eten alles op, waardoor struiken met bessen het beste vermeden kunnen worden. Planten als vingerhoedskruid, taxus en buxus of gouden regen zijn evenmin goede keuzes, want delen hiervan zijn giftig. Gras en inheemse gewassen daarentegen zijn wel aan te bevelen.
Kwakers die kwaken echt bijna altijd. Ook als er geen onrust is of schrik. Bij schrik veranderd de toonhoogte en de intensiteit van het geluid. Een wilde eend kwaakt niet snel in het donker omdat zij zich dan verraad.
Maar vast staat dat veel brood eten niet gezond is voor eenden. Het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen en dat is slecht voor hun immuunsysteem: ze worden dus eerder ziek. Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze. Daarbij is het niet nodig.
Eenden eten 's winters vooral gras en waterplanten en dat kunnen ze hartstikke goed zelf vinden. Maar het kan geen kwaad om, zeker tijdens koude dagen, in het park of in de tuin een beetje bij te voeren. Mais, granen en broodkruimels zijn prima voer voor vogels en eenden.
Meestal worden er zes tot soms zelfs vijftien eieren gelegd door de wilde eend, en zijn er twee à drie legsels per seizoen. Omdat het vrouwtje maar één ei per dag legt, kan ze hier een hele tijd mee bezig zijn.
Eenden zijn agressief
Uit een Australische studie blijkt dat eenden een stuk agressiever worden als ze geregeld gevoerd worden. Let op je handen dus.
De vagina van de vrouwtjeseend is spiraalvormig en lijkt op een telefoonsnoer. Deze spiraal is tegengesteld gevormd aan de penis van de woerd. Hierdoor gaat de gedwongen bevruchting moeizaam. Pas als ze zich overgeeft aan de woerd en zich ontspant kan hij het zaad succesvol bij haar naar binnen spuiten.