Romatomaten zijn een bron van vitamine C en rijk aan vezels. Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijk functie als antioxidant, waardoor het je cellen en weefsels helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook draagt vitamine C bij aan de stevigheid van je bindweefsels en helpt het je weerstand goed te houden.
Bijna twee keer zoveel vitamine C
Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bètacaroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Het wordt namelijk niet aangeraden om onbeperkt tomaten te eten. De tomatenplant behoort tot plantenfamilie nachtschade. Ook de aardappel, paprika en aubergine horen bij deze familie. De tomatenplant bevat lectines.
De snoeptomaatjes zijn een bron van kalium. Kalium zorgt er samen met natrium voor dat je spieren goed werken. Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft. Vitamine C zorgt voor een betere weerstand en het verminderen van vermoeidheid.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Tomaten: lekker, veelzijdig en supergezond
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer lycopeen vrij. Lycopeen werkt als antioxidant en beschermt je tegen ziektes, waaronder prostaatkanker bij mannen.
Hoeveel calorieën zitten er in snoeptomaatjes? Snoeptomaatjes bevatten maar 30 kilocalorieën per 100 gram. Als je een handje vol snacktomaatjes eet heb je de helft van je benodigde hoeveelheid groenten per dag al binnen, met slechts 30 Kcal van de totaal benodigde hoeveelheid.
Snoeptomaatjes zijn vergelijkbaar met de cherrytomaten. Al zijn de snoeptomaatjes echt bedoeld om lekker van te snoepen. Zet ze als gezonde snack op tafel bij een verjaardag, neem mee naar school of naar het werk of snoep ze 's avonds nog lekker op. Ook nieuw in het assortiment: Tommies mini-toppers!
Romatomaten hebben een volle smaak en zijn heerlijk als basis in tomatensoep en pastasauzen. Maar door de stevigheid kun je ze ook prima verwerken in salades. Waar komt de romatomaat vandaan: Vroeger uit Frankrijk, maar nu worden ze overal geteeld.
gezond. De cherrytomaat is dan wel twee keer zo klein als de gewone tomaat, maar hij bevat bijna twee keer zoveel lycopeen, dit is een bètacaroteen. Bèta-caroteen (pro vitamine A) wordt in het lichaam omgezet in vitamine A en daarvan is bewezen dat het helpt om de huid gezond te houden.
Verse tomaten en tomaten uit blik zijn even gezond. De voedingswaarden van beiden blijven hetzelfde. Echter kunnen fabrikanten (ongezonde) toevoegingen doen bij het product. Je kunt hierbij denken aan zout, suiker of conserveermiddelen voor de houdbaarheid.
Romaatjes zijn kleine ovale tomaatjes die net iets groter zijn dan cherrytomaatjes. Ze zijn kruidiger van smaak dan cherrytomaatjes.
Kinderen zijn er dol op, zelfs lastige groente-etertjes laten zich verleiden. Snoeptomaatjes zijn de kleine variant van pomodori-tomaten. Waar komen de snoep cherrytomaten vandaan: Van oorsprong komen alle tomaten uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika.
In onrijpe tomaten zit tomatine, een stof die in grote hoeveelheden giftig is voor de mens. Tomatine kan koorts, zwakheid, slaperigheid, lusteloosheid, depressie, buikpijn en diarree veroorzaken. Tomatine verdwijnt tijdens het rijpen van de tomaat, dus eet alleen rijpe tomaten. Tomaten rotten relatief snel.
De belangrijkste alkaloïden zijn solanine (in groene aardappelen en als 'tomatine' in tomaten), nicotine (kleine hoeveelheden die niet verslavend zijn) en capsaïcine (waardoor pepers pittig zijn) vormen een natuurlijke afweer tegen insecten waardoor ze simpel gezegd giftig zijn.
Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc.
Waar wordt je lever nog meer blij van? Ontbijt met iets dat niet zoet is, het liefst iets hartigs met eiwitten zoals zaden, noten, pitten, eieren of wilde zalm. Een mix van rood fruit met bijvoorbeeld kokosroom is ook prima. Eet een grote variatie aan verse producten in alle kleuren van de regenboog, vooral groenten.