Snelle buiging en blaffen: “Speel nou met me!” Rond jou of een andere hond springen: “Laten we elkaar achterna rennen!” Nekhaar, oren en staart overeind: “Ik ben een en al hond!” Als boven, met langzaam kwispelende staart en grommen: “En vergeet het niet!”
Wat blijkt? Honden kunnen gedachten lezen. Nou ja, soort van. Sowieso hebben ze al snel door of de persoon die hun baasje benadert een goed of een slecht iemand is, zo wijst onderzoek aan de universiteit van Marseille uit.
Wanneer jouw hond enorm hard begint te trekken aan de lijn en stil staan geen optie meer is, haal de hond dan uit de situatie. Dit kan je doen door de hond mee te trekken zonder iets te zeggen en een andere kant op te lopen. Wanneer de hond weer netjes met jou meeloopt, beloon je hem direct voor het goede gedrag.
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Honden praten met hun lijf
Hoe hij zich voelt, of wat hij wil gaan doen. Je kunt zien hoe hij staat of zit, hoe hij beweegt, en of hij kleine tekens geeft met zijn bek, oren of ogen. Maar je moet wel goed opletten om alles te zien. Soms is het niet makkelijk.
Met name het gapen, het wegkijken en het uitschudden zijn manieren om sorry te zeggen en aan te geven dat ze niets kwaads in de zin hebben.
Geef hem geen interactie, zeg niets tegen hem, kijk hem zelfs niet aan tot hij stopt met het gedrag. Als je het gedrag negeert, zal het stoppen (maar het kan wel eerst erger worden), want je hond krijgt er niet mee wat hij wil, zijnde jouw aandacht. Zodra het gedrag stopt, moet je heel snel belonen.
Een gelukkige hond, is vooral ontspannen. Hij laat weinig stresssignalen zien, hij eet goed en beweegt graag. Als je hond gelukkig is, dan is hij ook vrij in zijn gedrag. Hij benadert jou vrolijk, met een zacht en beweeglijk lichaam.
Dan kan de hond mogelijk uitvallen naar die persoon en bijten. Het grommen heeft namelijk niet gewerkt. De hond ervaart dat zijn signalen (het grommen en alles wat daar aan vooraf ging) niet begrepen worden en de kans is groot dat hij dus zwaardere agressie in zal zetten in de hoop dat het dan wel duidelijk is.
Leer je hond een markeergeluid aan.
Als hij geen signaal kent om het speelgoed te pakken, bestaat de kans dat hij het gewoon pakt wanneer hij er zin in heeft. De beste manier om hem zo'n signaal te leren, is door te klikken of een herkenbaar woord te zeggen wanneer je het speeltje aanbiedt.
Honden corrigeren elkaar namelijk niet door in de nekvel elkaar op de grond te duwen.Ze zullen alleen een prooi in de nek pakken om te doden. Wanneer je je hond in de nekvel pakt of op de grond duwt, geef jij het signaal dat jij je puppy kwaad wil doen.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan.Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Hij lijkt te weten wat u voelt en u zelfs te willen troosten. Of beelden we ons dat maar in? Nieuw onderzoek wijst erop dat honden wel degelijk weten wanneer we verdrietig zijn. En dat ze vervolgens ook de behoefte voelen om hun medeleven te tonen.
Wederzijds staren
Staren heeft bij dieren meestal als betekenis om gezag en dominantie te tonen. Bij een hond heeft het staren een vriendelijke bedoeling. Wanneer een hond en mens naar elkaar staren geeft het een gelukkig gevoel voor beide. Honden stammen af van wolven, maar deze dieren zien staren als bedreiging.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Ja, honden kunnen zeker hun baasje missen.
Daarnaast is het bij honden die elkaar kennen een teken van genegenheid. Zo likken bijvoorbeeld vooral honden die elkaar goed kennen en het samen goed kunnen vinden elkaars oren. Ook zijn er honden die je tijdens een knuffel-beurt terug likken en soms zelfs voorzichtig nippen (met hun tandjes je velletje pakken).
Wat blijkt nu? Hij kan misschien niet terug praten. Maar volgens wetenschappers van de Amerikaanse Emory University snapt hij wél wat je zegt. De onderzoekers concluderen dat honden het gesproken woord op dezelfde manier verwerken als wij mensen.
Veel hondeneigenaars denken zeker te weten dat hun hond zich schuldig voelt na een stoute actie: staart tussen de poten, ineengedoken lijf, een afgewende blik. Precies zoals we onszelf gedragen als we ons schuldig voelen (en een staart zouden hebben). 'Een hond kan zich niet schuldig voelen.
Negeren maakt het erger
De hond kan als het ware niet geloven dat zijn gedrag niet meer de gewenste beloning oplevert. De eerste uren, dagen of keren zal het probleemgedrag in de uitdovingsweerstand juist toenemen in plaats van afnemen. Hier moet je als eigenaar op bedacht zijn.
Hoewel deze houding er een beetje vreemd uitziet is het niets om bezorgd over te zijn - dit betekent dat ze heel zelfverzekerd zijn en zich veilig voelen in hun woonomgeving. Dit is logisch omdat slapen op de rug de meest kwetsbare positie is voor een hond.
Tegen je aanleunen
Dit betekent dat je hond met je aan het knuffelen is. Honden willen je affectie en aandacht als ze tegen je aan leunen. Het helpt ze ook om zich veiliger te voelen.
Dat honden het verschil weten tussen woorden als 'zit', 'loop' en 'blijf' wisten we al. Maar onze huisdieren herkennen ook accenten, het blaffen van verschillende honden en kunnen zelfs klinkers onderscheiden. Uit onderzoek van de Universiteit van Sussex blijkt dat honden veel intelligenter zijn dan we dachten.