Voor een overkapping moet u stevige en duurzame balken gebruiken die jarenlang mee gaan. De balken moeten ook goed bestand zijn tegen de verschillende weersomstandigheden. Veel mensen kiezen voor een douglas overkapping. Ons douglas hout is van goede kwaliteit, omdat het kernvrij gezaagd en splintervrij is.
Een vuistregel is: 5 cm dikte per 100 cm overspanning. Bij een overspanning van 300 cm heb je dus een balk van 15 cm dik (breed) nodig. Hier worden vaak balken van 50x150 voor gebruikt.
Om het juiste formaat balk voor jouw dakconstructie te kiezen neem je de overspanning als uitgangspunt. Voor elke 100cm overspanning is 5cm aan dikte nodig. Bij een overspanning van 3 meter gebruik je een balk van 15cm. Gaat het om een overspanning van 4 meter, dan gebruik je een balk van 20cm.
Er zijn verschillende houtsoorten die het meest gebruikt worden. Vuren, maar dan goed geïmpregneerd, kan tegen een stootje en is sterk.Douglas het liefst gebeitst is ook zeker een goede optie. Houdt er rekening mee dat Douglas redelijk blijft "werken".
Dakdwarsbalken. Wanneer u het dakbeschot of de dakplaten van uw overkapping wil ondersteunen kunt u kiezen voor dakdwarsbalken. Plaats de balken om de 40 à 50 cm voor een optimaal resultaat. Kies bijvoorbeeld voor 4.5 x 14.5 cm glad geschaafde of 5 x 15 cm fijnbezaagde dwarsbalken.
Basis dakbalken (bij plat dak)
Stel u wilt een overspanning van 3 meter maken, dan heeft u balken van 15 cm dik nodig. Voor een overspanning van 4 meter heeft u dus balken van 20 cm nodig. Het is ook mogelijk om 5 meter te overbruggen met 25 cm dikke balken.
Welk hout is geschikt? In principe wordt voor dakbeschot Douglas- en vurenhout gebruikt, uiteraard voorzien van een FSC of een PEFC kenmerk. Beide houtsoorten komen uit Europese aanbouw. Je kunt planken gebruiken, die als schroten in elkaar geleid worden of grote OSB of Undelayment platen.
Het juiste materiaal voor je afdak kiezen
Behalve de polycarbonaat platen bestaat een afdak ook uit een stevige constructie. Onbehandeld lariks hout of douglas hout wordt heel vaak gebruikt voor overkappingen. Teak of ander hardhout wordt zelden toegepast. Deze houtsoorten zijn erg duur en moeilijk te bewerken.
Plaats je de terrasoverkapping aan huis (binnen 4 meter), dan geldt een maximale hoogte van de eerste verdieping + 30 centimeter. Een vrijstaande terrasoverkapping mag, vergunningvrij, maximaal 3 meter hoog zijn. Een overkapping mag in Nederland en Duitsland niet groter zijn dan 30 m² om vergunningsvrij te bouwen.
De bitumen golfplaat is het beste bestand tegen fikse hagelbuien. Houd bij je berekening van het aantal platen rekening met een overlap in de breedte van ten minste een complete golf en een overlap in de lengte van minimaal 15 cm.
Vuistregel is dat voor een ringbalk, voor de overspanning 5 cm dikte nodig is per meter overspanning. Nu is de overspanning : 600 cm - 2 x de paaldikte van 15 cm maakt 570 cm. Theoretische balkdikte voor de ringbalk voor is dus: 5,7 x 5 cm maakt: 28,50 cm balkdikte.
Het is ook van belang of de uiteinden van de balken op de muur of in de muur liggen, want gefixeerde balken zijn sterker. De hart op hart afstand (HOH) tussen de balken is een andere factor. Deze afstand ligt vaak tussen de 30 cm en de 40 cm.
Hout voor buiten
Kies buiten voor onbehandeld (Europees) hardhout of verduurzaamd gemodificeerd hout. Voor gevelbekleding kun je ook kiezen voor een zachtere houtsoort, zoals Western red Cedar, lariks of Douglas.
Wij adviseren bij grote overkappingen van circa 6 bij 4 vierkante palen van 14 of 15 centimeter dikte te kiezen. Bovenop kunt u eventueel ook voor 20 bij 20 cm dikte kiezen. Bij kleine terrasoverkappingen van bijvoorbeeld 3 bij 2 meter kunt u ook voor de kopmaat 12 bij 12 centimeter kiezen.
Standaard hebben alle plat dak modellen een dak overstek van ca.30 cm aan de voorzijde (bij een zwaluwstaart model, is er aan de 2 zijkanten ook een overstek van 30 cm gemaakt).
Vergunningsvrije hoogte overkapping aan huis
Aan huis heb je te maken met de zogenaamde '2,5 meter zone' vanaf de achtergevel. Binnen deze zone mag een overkapping maximaal 0,3 meter boven de eerste verdiepingsvloer uitkomen, met een maximale hoogte van 4,0 meter.
Zorg voor een afschot van minimaal 5 cm per meter. Afschot wil zeggen dat de platen in de lengte diagonaal worden gemonteerd. Per meter moet een kanaalplaat 5 centimeter schuin naar beneden worden geplaatst. Als u dus 3 meter lange kanaalplaten heeft, dan moet het afschot 15 cm zijn.
Buiten de zone geldt doorgaans een toegestane hoogte van maximaal 3 meter. Een vrijstaande overkapping staat meestal achter in de tuin en valt dus volledig buiten de 2,5 meter zone. In dit geval geldt dan ook de maximale hoogte van 3 meter.
Snelbeton is als fundering bij een terrasoverkapping handig omdat je flexibel bent. Heb je bijvoorbeeld een staander tegen een muur staan, dan is snelbeton de ideale oplossing. Kies dus voor snelbeton als er obstakels in de grond zitten.
U heeft altijd een vergunning voor een overkapping nodig in de volgende gevallen: De overkapping is groter dan 30 vierkante meter. De overkapping beslaat meer dan 50% van de tuinoppervlakte. De overkapping is bedoeld als hoofdwoning.
Een tuin overkappen mag alleen zonder vergunning gebouwd worden, als deze op het achtererf geplaatst wordt. Met andere woorden: een vergunning voor een overkapping in de achtertuin is niet nodig. Voor een overkapping aan huis vast, zoals een carport, is wel een vergunning vereist.
Underlayment platen bestaan uit watervast verlijmde fineren, wat resulteert in betere constructieve eigenschappen en maakt ze geschikter voor toepassingen zoals daken en vloeren. OSB daarentegen bestaat uit houtsnippers die watervast zijn verlijmd, waardoor deze platen goedkoper zijn.
Gordingen zijn horizontale houten of stalen constructie balk. Deze balk wordt gebruik bij platte daken, zoals een houten overkapping met een plat dak. Daarbij worden gordingen ook gebruikt bij een hellend dak in combinatie met een spant, zoals een kapschuur.
Hoeveel afstand je juist behoudt tussen de gordingen onderling hangt af van de sterkte van de houtsoort en de hellingsgraad van het dak. Gemiddeld wordt een afstand van zo'n 1,5 meter gehanteerd.