Tijdens een antecedentenonderzoek kijk je dus naar incidenten uit het verleden. Vaak gaat het om een onderzoek naar het verleden van een persoon, bijvoorbeeld een sollicitant. Je kunt als ondernemer zelf een antecedentenonderzoek doen of laten uitvoeren.
Wie voert een antecedentenonderzoek uit? Rechercheurs in dienst bij zowel de overheid als bij particuliere bedrijven, kunnen ingeschakeld worden voor een antecedentenonderzoek. Sommigen zijn gespecialiseerd in bijvoorbeeld krediet- of huurdersinformatie of onderzoeken iemands cv, anderen onderzoeken breder.
Screening houdt in dat een werkgever informatie opvraagt over een sollicitant of werknemer om zo een inschatting te maken van zijn integriteit. Bijvoorbeeld door de referenties van een sollicitant te bellen of op te zoeken of diegene op een zwarte lijst voorkomt.
Een antecedentenonderzoek is meestal een onderzoek naar justitiële gegevens die nodig zijn voor bijvoorbeeld een VOG. Een veiligheidsonderzoek is veel breder.
Met pre-employment screening (PES) leg je een sollicitant onder de loep. Je controleert zijn of haar achtergrond. Het doel van deze screening is om zeker te weten dat een potentiële werknemer betrouwbaar is. Je checkt of hij geen achtergrond heeft die mogelijk gevaarlijk is voor je bedrijf.
Antecedent is het Latijnse woord voor incident. Tijdens een antecedentenonderzoek kijk je dus naar incidenten uit het verleden. Vaak gaat het om een onderzoek naar het verleden van een persoon, bijvoorbeeld een sollicitant.
Hoe lang duurt de screening? Je screeningsperiode gaat lopen zodra de onderzoeker het complete dossier heeft ontvangen en goedgekeurd heeft. Dan duurt het onderzoek nog maximaal zes weken.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Een strafblad heet officieel 'uittreksel justitiële documentatie'. U kunt uw strafblad inzien. Daarvoor dient u een verzoek in bij de Justitiële Informatiedienst. Dit kan schriftelijk of per e-mail.
In Nederland worden vonnissen in het openbaar uitgesproken in de rechtbank, dus iedereen kan er daar kennis van nemen. Maar de afschriften worden niet aan iedereen verstrekt, in verband met de privacy. Ook is niet op te vragen of iemand een strafblad heeft.
Het eerste gesprek wordt ook wel screeningsgesprek genoemd. In het gesprek maakt u samen met een medewerker een overzicht van uw problemen en wensen. Het doel is dat duidelijk wordt wat de belangrijkste reden is van uw problemen.
Iedereen die regelmatig op opvanglocatie van kinderen komt of hier woont, moet ingeschreven staan in het Personenregister Kinderopvang. Voor de inschrijving in het Personenregister Kinderopvang is een VOG nodig. Deze Verklaring Omtrent het Gedrag mag niet ouder zijn dan twee maanden.
Als je in aanraking komt met justitie, dan betekent dit over het algemeen dat je de wet hebt overtreden. Je dient hier dan ook een passende straf voor te krijgen. Deze aanraking met justitie kan vergaande gevolgen hebben.
Steeds meer bedrijven doen het: social media accounts van potentiële kandidaten checken als onderdeel van het screeningsproces. Een indicatie van een persoon in zijn of haar privéleven is immers een indicatie van een persoon in zijn of haar bedrijfsleven.
Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete staat. Of een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar. Bijvoorbeeld belediging van de Koning of stroperij.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
30 jaar na de einduitspraak of 30 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking tenzij de duur van de gevangenisstraf of vrijheidsbenemende maatregel (bijvoorbeeld TBS) langer is dan 20 jaar, dan wordt de termijn van 30 jaar verlengd met 20 jaar (dus verwijdering na 50 jaar).
Denk daarbij bijvoorbeeld aan baldadigheid, openbare dronkenschap, onverzekerd rijden, rijden zonder rijbewijs, gevaar op de weg veroorzaken en vele andere overtredingen komen altijd op het strafblad.
Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen. Zoals advocaat, leraar of deurwaarder. Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig. Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt.
De doelstelling van een bgo is om te beoordelen of er voldoende waarborgen zijn voor uw betrouwbaarheid en geschiktheid in relatie tot de (beoogde) werkzaamheden.
Screening voor vertrouwensfunctie bij de politie
Dit wordt door of namens de AIVD uitgevoerd. De onderzoeken richten zich op de vraag of de kandidaat voldoende betrouwbaar is en of verwacht wordt dat hij zijn werk op een professionele, integere manier zal vervullen.
Een veiligheidsonderzoek voor een baan bij de AIVD is de zwaarste in zijn soort (A-onderzoek) en neemt gemiddeld zo'n acht weken in beslag. Hierdoor duurt de totale sollicitatie- en selectieprocedure bij ons doorgaans aanzienlijk langer dan bij een andere (overheids)organisatie.