De minimale hoogte van een kruipruimte is 80 cm, waarbij onder balken en andere obstakels een vrije doorgang van 60 cm mogelijk is. De maximale afstanden van een werkplek in een kruipruimte tot een kruipruimtegat zijn: 7,5 meter bij een hoogte kleiner dan 80 cm. 18 meter bij een hoogte van 80 cm of meer.
De kruipruimte, ook wel kruipkelder genoemd, wordt gevormd door de ruimte tussen de grond/bodem en de onderkant van de begane vloer van de woning. De kruipruimte is gemiddeld 70 à 80 cm hoog. Het vormt een natuurlijke barrière van lucht tussen de vochtige grond en de vloer van de woning.
De makkelijkste manier om je vloer heel goed te isoleren is met isolatiemateriaal tegen de onderkant van je vloer. Dat betekent wel dat je een kruipruimte moet hebben die minimaal 35 cm hoog is én een ingang heeft. Anders kun je niet onder de vloer 'kruipen' om het isolatiemateriaal vast te maken.
Om bijvoorbeeld rioleringswerkzaamheden of isolatiewerkzaamheden uit te kunnen voeren, moet de kruipruimte minimaal circa 40 – 45 centimeter diep zijn. Wanneer u een te ondiepe of helemaal geen kruipruimte heeft, kunt u deze uit (laten) diepen door middel van bijvoorbeeld zuigtechniek.
Het TONZON vloerisolatiesysteem kan worden toegepast bij alle typen vloeren. MAISON MAISON kan vloerisolatie plaatsen wanneer er een minimale kruipruimte aanwezig is (min. hoogte 35 cm) of als de vloer reeds geïsoleerd is met ander isolatiemateriaal.
Verschil TONZON en purschuim. Een belangrijkste verschil is dat men bij het aanbrengen van TONZON isolatie veilig in huis kan blijven terwijl dat bij purschuim niet het geval is omdat er bij pur gebruik wordt gemaakt van zeer giftige chemicaliën. Een ander belangrijk verschil is de isolerende werking in de praktijk.
Het uitdiepen van een kruipruimte is gewoon een methode om de kruipruimte onder jouw huis in een grote kelder te veranderen. Professionals graven tot een diepte van vloer tot plafond en vervangen het vuil door betonnen muren, vloeren en een plafond. Deuren en ramen worden indien nodig toegevoegd.
De kruipruimte is de ruimte tussen de bodem (of bodemafsluiting) en de onderkant van de begane grondvloer. De hoogte van deze ruimte dient minimaal 500-600 mm te bedragen. Een kruipruimte hoort altijd goed geventileerd te zijn; maak nooit de muuropeningen dicht.
Een kruipruimte uitgraven wordt voornamelijk gedaan om meer ruimte te creëren, zodat er bijvoorbeeld reparaties uitgevoerd kunnen worden of om isolatie aan te brengen. Wij verwijderen zand, grond, puin en water uit ruim 2000 kruipruimtes per jaar.
Het isoleren van de kruipruimte is dan een slimme oplossing. Het zorgt voor een flinke besparing op uw stookkosten en het comfort in huis neemt flink toe. U kunt de kruipruimte isoleren door de onderkant van de begane grondvloer (bovenkant van de kruipruimte) te isoleren of de bodem van de kruipruimte.
De vierkante meter prijs van vloerisolatie varieert tussen 30 euro en 60 euro (afhankelijk van het materiaal en de dikte). Vloerisolatie is maatwerk. Zo bestaat er een heel aantal soort vloeren, zoals een beton vloer, houten vloer.
Er zijn verschillende manieren om een kruipruimte te isoleren: vloerisolatie of bodemisolatie bijvoorbeeld. En dan is er ook nog een enorme keuze in isolatiemateriaal! U kunt bijvoorbeeld kiezen voor EPS, PIR, steenwol, glaswol of minerale wol (zoals Knauf MW35).
Kosten voor de kruipruimte uitdiepen
Als je extra ruimte onder je woning of bedrijfspand wilt creëren is het dus mogelijk om de kruipruimte uit te diepen. In de meeste gevallen is het mogelijk om gemiddeld zoveel zand weg te zuigen dat de gemiddelde hoogte 40 tot 80 centimeter wordt behaald.
Isolatie heeft veel voordelen: je huis is prettiger warm en je verbruikt minder energie. Vloerisolatie geeft bijna altijd meer comfort en een lagere energierekening dan bodemisolatie . Daarom kun je – als het in jouw huis kan - beter voor vloerisolatie kiezen dan voor bodemisolatie.
Kostprijs van kruipruimte-isolatie
De prijs van kruipruimte-isolatie hangt samen met de gebruikte methodiek, de toegankelijkheid van de kruipruimte en de locatie van de woning. Houd rekening met een gemiddelde kostprijs van €25 per vierkante meter.
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Vaak is dit geen probleem. Kruipruimtes hoeven niet waterdicht te zijn en er kan water in staan zonder dat de bewoners dit door hebben. Bij een normale ventilatie heeft vocht onder je woning weinig invloed.
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Meestal is dit geen groot probleem. Kruipruimtes hoeven namelijk niet waterdicht te zijn, er kan water in staan zonder dat je het door hebt. Bij een gewone ventilatie heeft vocht onder je woning niet veel invloed.
Volgens het bouwbesluit is het tegenwoordig niet meer verplicht om een kruipruimte te ventileren. Wel zijn er regels opgesteld rondom het luchtdicht en waterdicht uitvoeren van de begane grond vloer.
Kelder bouwen prijs berekenen
Wat kosten betreft kunt u rekenen op 10.000 euro startkosten en daarna 1.000 euro per m2.
Een zeeman, die het huis liet bouwen, zou op de gedachte van de varende kelder zijn gekomen, doch dit is niet meer dan een legende. In werkelijkheid is het een inventieve bouwtechnische oplossing: de kelder beweegt mee met de sterk wisselde grondwaterstand.
"Standaard is een kelder 2,20 of 2,30 m hoog. Als je er een leefruimte van wil maken, ga dan zeker voor een nettohoogte van 2,50 m. Hogere kamers hebben immers een betere natuurlijke luchtcirculatie.
Wat kost bodemfolie voor de kruipruimte? Voor het laten leggen van bodemfolie betaal je gemiddeld €24 per m². Dit is inclusief btw, arbeidskosten en de prijs voor de bodemfolie.
Bodemisolatie is in de regel de goedkoopste methode van vloerisolatie. Maar deze vorm van vloerisolatie is ook het minst energiebesparend. Hierdoor is de terugverdientijd een stuk langer. Bodemisolatie wordt eigenlijk alleen gedaan als de kruipruimte te laag is om te isoleren.
Voor het isoleren van de bodem wordt gebruik gemaakt van dampremmende folie, zoals bijvoorbeeld de dampremmende Miofol folie of een stevige PE folie. De daadwerkelijke isolatie dient direct onder de vloer te worden aangebracht.