Het normale btw-tarief van 21% geldt voor de verkoop van paarden die alleen gebruikt worden voor sport en recreatie. Verkoopt u het paard bijvoorbeeld aan een particulier die het paard enkel gebruikt om het te berijden? Dan zal u 21% in rekening moeten brengen. Voor veulens geldt in principe het tarief van 21%.
Voor dekhengsten betekent dit dat over 75% van de verkoopprijs het verlaagde tarief van 9% wordt gerekend en over de resterende kwart 21% btw wordt gerekend. Bij fokmerries wordt over de helft van het verkoopbedrag 9% gerekend en de andere helft wordt belast met 21% btw.
Een paard of pony kan in twee btw-klassen vallen. Recreatiepaarden, sportpaarden en veulens vallen in het normale btw-tarief van 21%. Slachtpaarden en dekhengsten en fokmerries die enkel voor de fokkerij worden gebruikt, vallen in het verlaagde tarief van 9%.
geregeld of is het pas vanaf 10 paarden verkopen per jaar dat mensen als handelaar moeten beschouwd worden. Mensen die beroepsmatig paarden fokken om te verkopen zijn fokkers die vallen onder het statuut van btw-belastingplichtige.
De margeregeling houdt in dat de wederverkoper (handelaar) van een 'gebruikt' goed alleen btw hoeft af te dragen over zijn winstmarge, namelijk het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs, die bij verkoop van dat gebruikt goed wordt behaald.
9% btw-tarief.
De opbrengst uit dekgelden is met ingang van 2018 onderworpen aan 21% btw. Voor de veehandelaar ontstaat recht op aftrek van btw. Dit recht geldt niet alleen voor de inkoop van de paarden, maar ook voor de btw op de aanschaf van bedrijfsmiddelen.
Bij het houden van 51 – 100 paarden/pony's moet je naast het indienen van een melding Activiteitenbesluit milieubeheer ook een omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) aanvragen. En heb je meer dan 100 paarden/pony's > 3 jaar? Dan heb je een Omgevingsvergunning Milieu nodig.
Het houden van minder dan 5 paarden wordt als hobbymatig aangemerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij woningen, binnen de woonbestemming, maximaal 4 paarden gehouden kunnen worden.
De wei moet om te beginnen groot genoeg zijn. Per paard heb je 0,5 tot 1 hectare weiland nodig als je ook de productie van het ruwvoer meerekent, anders wordt 1 hectare weiland voor vier paarden geadviseerd. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst.
Welkom op Paarden te koop.net
Paardentekoop.net is de website om paarden te kopen en te verkopen. Adverteren op onze website is geheel gratis en biedt vele extra's. Uw advertentie staat net zolang online als u wilt.
De volgende producten vallen onder het 21%-tarief: bladriet. strooisel voor in stallen zoals zaagsel, papierslib, papierpulp, houtvezel en boomschors.
OMGEVINGSRECHT. Functie. Hobbymatig houden van paarden kan worden aangemerkt als agrarisch gebruik als bedoeld in planvoorschrift en is toegestaan op gronden met de bestemming ""Agrarisch met waarden - Landschap"".
De wet voorziet nu uitdrukkelijk dat alle paardachtigen (paarden, pony's, ezels, …) die buiten worden gehouden, moeten kunnen opgestald worden of, indien dit niet het geval is, moeten beschikken over een natuurlijke beschutting of een schuilhok.
Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld een keer voor de training en een keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock. Indien er geen training plaatsvindt, dient er sprake te zijn van minimaal 2 uur weidegang of paddock.
Per paard is 0,5 – 1 hectare weiland nodig indien ook het ruwvoer voor de winter meegerekend wordt, anders biedt 1 hectare weiland ruimte aan circa vier paarden. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst, hoe groter hoe beter.
''Op basis van vaste jurisprudentie wordt het houden van minder dan 5 paarden als hobbymatig aangemerkt'', aldus de gemeente in de notitie 'Hobbymatig en bedrijfsmatig houden van paarden. ''Ook de milieuwetgeving hanteert deze lijn.
De grootte van een box moet minimaal (2 x stokmaat)² zijn. Dus een paard van 1,65 m moet gestald worden in een box met een oppervlakte van minimaal 10,89 m² (berekening: 2x 1,65 = 3,30, 3,30 x 3,30 = 10,89). Daarbij moet de kortste wand van de stal minimaal 1,5 x de stokmaat van het betreffende paard zijn.
De prijzen van het hengstensperma variëren van 700 tot maar liefst 3.000 euro voor een inseminatie. Alleen te betalen als een merrie drachtig blijkt. In Nederland en Europese buurlanden worden merries geïnsemineerd met vers sperma, dat maximaal twee dagen houdbaar is. Elders wordt diepvriessperma gebruikt.
De gemiddelde prijs voor de fokmerries was bijna 11.500 euro.
6% voor basisproducten
Het gaat bijvoorbeeld om levensnoodzakelijke middelen (vlees, vis, zuivel, groenten, …) en landbouwdiensten. Verder is dit tarief van toepassing op tijdschriften, geneesmiddelen, personenvervoer, hotels, bloemen, verbouwingswerken aan gebouwen ouder dan 10 jaar enzovoort.
Tarief van 12%
steenkool; banden voor landbouwmachines en tractoren; fytofarmaceutische producten; levering van sociale woningen; margarine.
De BTW op broedeieren bedraagt sinds 1 januari 2018 21 procent in plaats van 6 procent. Afnemers van broedeieren moeten sinds die datum dus meer betalen voor broedeieren.
De mestboekhouding is verplicht vanaf 350 kg stikstof (circa 6 paarden) of 3 hectare landbouwgrond.