De horizontale afstand tussen 2 opeenvolgende traptreden heet de aantrede. De verticale afstand tussen 2 opeenvolgende traptreden heet de optrede. Een trap waarvan de helling gering is (kleine optrede en grote aantrede) wordt een luie trap genoemd. Als vuistregel moet gelden; 2 × optrede + 1 × aantrede = 570 à 630 mm.
Het aantal keer dat omhoog wordt gestapt, dus elke trede + het bordes is een optrede. Heeft een spiltrap 12 treden en eindigt deze met het bordes tegen de verdiepingsvloer, dan heeft deze trap 13 optreden: het bordes is de 13e opstap en dus de 13e optrede.
Je trap uittekenen vergt wat rekenwerk
Een voorbeeld: om een traphoogte van 2,55m te overbruggen met een optrede van 17cm, heb je vijftien treden nodig. Bij een val van 3,50m kom je dan uit op een aantrede van 28,3cm: die benadert dus het ideaal.
Een normale verdieping telt tussen de 12 en de 20 trappen.
Een standaard dichte trap van 13 treden heeft een oppervlakte van ongeveer 6m2.
Een trap is een uit treden bestaand constructie-onderdeel om naar boven of beneden te gaan, meestal in een gebouw. De hoogte tussen twee treden heet optrede, de diepte van een trede heet aantrede. Een goed beloopbare trap voldoet aan de formule: (2 * optrede) + (1 * aantrede) = 590 mm.
Wilt u een snel gemiddelde? Dan adviseren wij om voor een trap met 12 treden uit te gaan van acht m2 verf. Dit is ongeveer 1 liter primer per laag.
De diepte van een traptrede heet de aantrede. Voor nieuwbouw is de minimale aantrede van een reguliere trap (woonfunctie) 0,22 meter. Bij andere gebruiksfuncties en trappen die uitsluitend voor ontvluchten worden gebruikt is dit minimaal 0,185 meter. Voor bestaande bouw is de aantrede van een trap minimaal 0,13 meter.
Met traplopen verbrand je ongeveer 10 kcal per minuut. Dit is 560 kcal per uur. Met traplopen verbrand je zelfs meer calorieën dan met joggen: met 30 minuten joggen en 15 min traplopen (trap óp) verbrand je hetzelfde aantal calorieën.
Wanneer er een lichte helling is, vanwege de kleine optrede en grote aantrede, dan wordt er gesproken over een luie trap. De looplijn en hellingshoek is dan logischerwijs minder steil. Over het algemeen wordt een trap met een helling met minder dan 45 graden een luie trap genoemd.
Afhankelijk van de gebruiksfrequentie van de trap, breng je 1 of 2 onverdunde afwerkingslagen aan wanneer de grondlaag droog is. Ook de eerste afwerkingslaag moet eerst opdrogen voordat je een tweede laag aanbrengt.
Een trap van 45 graden of hoger wordt gezien als een steile trap. Het voordeel aan een steile trap is dat deze veel minder ruimte in beslag neemt. De hellingsgraad bij een flauwe trap, ook wel bekend als luie trap, is iets minder dan 45 graden. De aantrede is relatief groot met een kleine optrede.
Het is het beste om te kiezen voor een trap met brede treden en rubberen bekleding, omdat dit helpt stabiel op de trap te blijven staan en comfortabeler te werken. Een ander element dat niet op de ladder mag ontbreken, zijn veiligheidsstops voor bij het openen.
Principe: De hellingsgraad bepaalt het volledige uitzicht van uw trap. Een trap van 45 graden of hoger wordt gezien als steile trap en is perfect voor een trap die u niet vaak gebruikt, zoals een zoldertrap. Voor de hoofdtrap in uw woning is het aangeraden een hellingsgraad van iets minder dan 45 graden te kiezen.
De zijkanten van een trap, waar tussen de treden en eventuele stootborden bevestigd worden, noemen we trapbomen. Een trapboom draagt dus de trap treden. Een trapboom wordt ook wel wang genoemd.
Een trede moet minimaal 23 breed zijn. Als men de minimum aantrede verhoogt met de 4 cm van de welbreedte, resulteert een minimum tredebreedte op de looplijn van 26 cm.
De aantrede betreft de horizontale afstand tussen twee voorzijden van opeenvolgende treden. De optrede betreft de verticale afstand tussen de bovenzijden van opeenvolgende treden. Een van de criteria is dat de aantrede altijd minimaal 22 cm moet zijn. De optrede mag maximaal 18,8 cm hoog zijn.
Bij de meest steile trappen is de optrede gelijk aan de aantrede (in dit geval beide 20 cm). Dan is de stijgverhouding 2 x 20 + 20 = 60. De hellingsgraad is in dit geval 45°, erg steil dus. Om een goed begaanbare trap te hebben, heb je een aantrede tussen 21 en 29 cm nodig en een optrede tussen 17 en 20 cm.
Breedte – Er is geen beperking met hoe smal of breed u kunt gaan met een trap, we maken een trap standaard rond de 80 – 90cm. Zolder en keldertrappen hoeven slechts een 70cm breed te zijn. Doorloophoogte – Normaal hanteren we minimum 200cm als doorloophoogte.
De maten van het trapgat horen altijd iets groter te zijn dan de trap zelf. Dit is ook afhankelijk van het soort trap u gaat plaatsen. Voor één persoon hoort de breedte van een trap minimaal 600 mm te zijn, voor twee personen is dit 800 mm. Maar de meest aangename maat om een trap omhoog te lopen is 900mm.
Voorschriften Nederland. Het Bouwbesluit geeft voorschriften over afmetingen van trappen; zo mag in een nieuwbouwwoning de optrede niet groter zijn dan 188 mm en de aantrede niet kleiner dan 220 mm ter plaatse van de klimlijn. De doorloophoogte dient minimaal 2300 mm te zijn.
Over het algemeen is de vuistregel dat je 1 m2 verf per traptrede nodig hebt voor bij jou in huis. Dit is niet alleen zo voor een open trap, maar ook voor een gesloten trap. Wanneer je ook de stootboorden wilt verven is het handig om uit te gaan van 2 m2 verf per traptrede.
Meet de diepte van de trede, tel daar de breedte van de trapneus bij op en de hoogte van het stootbord. Tel bij het aantal centimeters wat hier uitkomt nog 5 extra centimeters per traptrede. Reken dit zo per trede uit en tel bij het totaal aantal centimeters of meters dat hier uitkomt nog een halve meter op.
De pas geverfde treden kun je voorlopig alleen op sokken belopen. Als de verf uitgehard is (na een week), kun je ook met schoenen de trap op.