Let op bij het inbranden op een inductieplaat. Hoewel deze pannen geschikt zijn voor zeer grote hitte, moeten ze wel enigszins rustig naar die temperatuur gebracht worden. Zeker bij een zeer efficiënte warmteoverdracht, zoals inductie, trekt de pan krom als hij te snel heet wordt.
Pannen die op gas worden gebruikt, kunnen in de meeste gevallen ook worden gebruikt voor inductie koken. Houdt er wel rekening mee dat dit alleen geldt voor pannen met een magnetiseerbare bodem. Controleer voor gebruik of de pan voorzien is van een magnetiseerbare bodem.
Verwarm de pan: plaats de pan op de grote pit van een fornuis op middelhoog vuur of in een voorverwarmde oven op een temperatuur van ongeveer 200°C. Laat de pan enkele minuten verwarmen om de olie te laten hechten aan het metaal (polymeriseren). Zodra de olie begint te roken, haal je de pan van het vuur af.
Ja, gietijzeren pannen kunnen altijd op inductiekookplaten gebruikt worden. Hun magnetische eigenschappen maken ze geschikt voor inductie. Zorg er wel voor dat de bodem van de pan vlak is voor een optimale werking en om krassen op de kookplaat te voorkomen.
Zo controleer je of je oude pan geschikt is voor inductie
Een verkeerde pan zal je kookplaat niet kapot maken, maar kan 'm wel beschadigen of krassen. Daarnaast kan je er ook niet (goed) mee koken.
Samengevat: olijfolie mag niet in een gietijzeren pan als je deze wilt inbranden, omdat de olie een te laag rookpunt heeft om goed te polymeriseren met het ijzer.
Let op bij het inbranden op een inductieplaat. Hoewel deze pannen geschikt zijn voor zeer grote hitte, moeten ze wel enigszins rustig naar die temperatuur gebracht worden. Zeker bij een zeer efficiënte warmteoverdracht, zoals inductie, trekt de pan krom als hij te snel heet wordt.
Afwasmiddel voor vaatwassers
Doe ongeveer 2 dl water in de pan, voeg het vaatwasmiddel toe en kook het ongeveer 10 minuten (langer geeft geen beter resultaat). Maak de pan daarna schoon met water en gewoon vloeibaar afwasmiddel (voor de handafwas) - gebruik eventueel een spons.
Je gietijzeren pan zal zwart gaan kleuren, wat bij het inbranden hoort. Na het inbranden moet je erop letten dat je de pan niet meer met schoonmaakmiddel schoonmaakt. Als je dat wel doet, haal je de ingebrande laag er weer vanaf. Spoel je pan dus alleen met heet water af.
Doe een laagje van 1-2mm plantaardige olie in de pan. Gebruik bij voorkeur olie die goed heet mag worden, zoals zonnebloemolie of arachideolie, liever geen olijfolie omdat die te snel verbrandt. Vet de rand van de binnenkant van de pan ook in.
Wat is pan inbranden
Inbranden is niks anders dan een anti-aanbak/beschermlaag op je pan aanbrengen. Door een dunne laag olie in de pan aan te brengen en de pan te verhitten totdat de olie gaat walmen ontwikkel je een natuurlijke antiaanbaklaag die door gebruik alleen maar beter en dikker gaat worden.
Alle pannensets van IKEA zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en geschikt voor alle kookplaten, zo ook voor inductie. Het voordeel van een pannenset op inductie is dat het werkt aan de hand van een magnetisch veld. Hierdoor gaat er bijna geen warmte verlopen en gaat alle energie naar de pan.
Wat gebeurt er als ik een niet geschikte pan op een inductiekookplaat neerzet? Als een pan niet magnetisch is of geen platte bodem heeft, dan wordt de pan niet warm. Reden hiervoor is dat de warmte niet voldoende overgebracht kan worden en daardoor de warmte ook niet gelijkmatig kan verdeeld worden.
Plaats een magneet tegen de bodem van de pan. Als de magneet blijft plakken, zijn je pannen magnetisch en geschikt voor een inductie kookplaat. In dat geval hoef je je pannen niet weg te gooien, let wel het is zeer belangrijk dat de bodem van de pan vlak is.
Metaal reageert op temperatuurverandering
Elke metaal reageert anders bij gebruik op een directe warmtebron als gas, elektrisch, halogeen of inductie. De meeste pannen trekken bij gebruik een klein beetje krom.
De onderkant van de pan kan na veel gebruik zwart uitslaan. De onderkant kun je (meestal) schoonmaken met baking soda en een schuursponsje. Maak een mengsel van water en een lepel baking soda en doe dit op een schuursponsje.
Laat een lege pan nooit te lang op het vuur staan.Dan werkt de anti-aanbaklaag van de pan niet meer. Vertrouw niet volledig op de rode stip in het midden van sommige pannen om oververhitting tegen te gaan.
Duik de koelkast in en haal het laatste redmiddel erbij: cola! Wist je dat cola een ontzettend efficiënte vetverwijderaar is? Giet een glas cola in een pan en zet deze op een laag vuurtje.Even laten staan en na 30 minuten tot een uur kun je de aangebrande etensresten zo wegschrobben.
Een aangekoekte pan schoonmaken met soda werkt vaak het best. Doe hiervoor één of twee scheppen schoonmaak soda met kokend water in de aangebrande pan en kook het nog even een paar minuutjes door. Of maak een papje van baking soda met water, smeer dit op aangekoekte resten en laat het een uurtje staan.
Pannen hebben dus een magnetische bodem nodig als u ze op een inductiekookplaat wilt gebruiken. Dit omdat inductie de pannen verwarmt met behulp van magneten. Heeft een pan geen magnetische bodem?Dan wordt deze ook niet warm.
Voeg dan olie (geen olijfolie, deze heeft een te laag rookpunt en zal snel verbranden) of boter toe.
Aangebrand voedsel wordt meestal veroorzaakt door de pan te snel of te hoog te verwarmen. We raden aan om je pan geleidelijk aan te verwarmen. Om de aangebrande etensresten te verwijderen, kan je de pan best even laten weken in wat water en schoonmaakazijn.
Het voornaamste probleem ligt vaak bij achtergebleven vet. Na het koken kan vet zich opbouwen en carboniseren, wat resulteert in een kleverige en verkleurde laag die moeilijk te verwijderen is. Bij volgend gebruik bakt uw eten niet op de antikleeflaag, maar op deze laag gecarboniseerd vet, wat aanbranden veroorzaakt.
Inbranden zorgt ervoor dat er een dun laagje olie op de pan achterblijft. Hiermee voorkom je dat eten blijft plakken aan de pan door de natuurlijke antiaanbaklaag. Dankzij inbranden zorg je ervoor dat de pan minder snel roest. Onze Cast Iron pannen kun je zelf inbranden zo vaak als je wilt.