Met een historie van meer dan 200 jaar is Pernod het oudste Franse merk in anijsdranken. De anijsdrank Pernod is ontstaan in 1928 en heeft inmiddels een wereldwijde hoge reputatie opgebouwd.
Pernod is een zeer verfrissend drankje en haalt zijn rijke smaak en uitzonderlijke aroma's uit de distillatie van steranijs en andere aromatische planten. Frankrijk is van oorsprong het land van de anijsdranken.
Pastis is kortgezegd een aperitief. Het wordt gemaakt van steranijs, verschillende kruidenextracten en zoethout. Pastis heeft een vrij hoog alcoholpercentage van maar liefst 40% tot 45%.
Het Provençaalse woord pastis betekent zoiets als mengsel. De drank pastis vindt zijn oorsprong in de haven van Marseille, en de kruiden van het land weten zich er in verenigd met de kruiden en specerijen uit het Oosten (zoethout, anijs).
Eigenlijk is Pernod een merk; anis is de naam van het drankje. Niet te verwarren met pastis, wat dan weer vergelijkbaar is, maar toch verschilt (volgen we het nog?). Zo mag een anijsdrank die door destillatie wordt gemaakt (zoals het geval is bij Pernod), geen pastis worden genoemd.
Conclusie. Ouzo is enkel in Griekenland te krijgen, is zoeter van smaak en daarom vergelijkbaarder met bijvoorbeeld de smaak van Italiaanse sambuca of Franse pastis of pernod.
De bekendste pastismerken zijn zeker Pastis 51, Ricard, Henri Bardouin en Duval. Pastis wordt vaak als aperitief gedronken, maar kan nu op allerlei manieren naar eigen smaak worden gebruikt.
Als surrogaat ontwikkelde de firma Pernod zijn beroemde anis, feitelijk een absint zonder alsem, waarin de kruidenextracten niet door distillatie maar door maceratie werden verkregen. Bij maceratie laat men het gedroogd plantaardig materiaal trekken in alcohol, waarna er vervolgens wordt gefiltreerd .
Ricard bevat 45° alcohol en wordt in de streek van Marseille gemaakt. Daardoor is hij de enige echte pastis van Marseille.
Alcoholische anijsdranken worden al zeer lang gedronken. Dranken zoals Pastis, Ouzo, Raki, Sambuca en Arak zijn erg populair en worden gemaakt van anijs, zoethout en andere kruiden. Ouzo drinkt men in Griekenland, Raki in Turkije, Sambuca in Italië, Arak in Libanon/Syrië en Pastis is typisch Frans.
Door het aanlengen van Pastis met water daalt het alcoholpercentage van het drankje, met als gevolg dat de kleur van de likeur verandert van een helder geel naar een troebele melkachtige substantie.
'Mede' gemaakt van honing is waarschijnlijk het oudste alcoholische drankje dat we kennen. Het werd 8000 jaar geleden al gedronken. Het is waarschijnlijk toevallig ontstaan doordat honing en water op een warme plek met gist in aanraking kwam.
Het kruid alsem bevat thujon en absintine. Thujon werkt bij een zeer grote dosis enigszins hallucinerend. Absintine veroorzaakt de bittere smaak. Absint werd in 1909 in Nederland verboden omdat het tot waanzin zou leiden.
Goed afgesloten sterke drank is onbeperkt houdbaar.
Ricard is het lekkerst als u deze op echte Franse wijze nuttigt. Dit is door 1 deel Ricard te gebruiken en 5 delen water en ijs. U kunt Ricard ook drinken met cola, jus d'orange, limonade of tonic, dit op dezelfde wijze gedronken als met water. Ricard wordt doorgaans het meest gedronken tijdens het aperitief.
U kunt de fles pastis beter niet in de vriezer bewaren. Zodra u aan de ijskoude pastis ijsblokjes toevoegt bevriest de anethole (een bestandsdeel verkregen van anijs en venkel) wat een ongunstig effect heeft op de smaak.
De meest gedronken dranken in Frankrijk zijn water, sap en koffie. Dat blijkt uit een onderzoek door het onderzoeksbureau IFOP, dat in opdracht van de drankenbranche 1.002 Fransen van boven de 18 jaar vroeg naar de dranken die zij drinken.
De belangrijkste maaltijd voor de meeste Fransen is de lunch. Bij deze lunch drinken de Fransen meestal gewoon een glas water en geen wijn, zoals veel mensen denken. Ze bewaren die wijn meestal tot de avond of het weekend. Natuurlijk drinken ze tijdens speciale gelegenheden ook wel wijn.
1. Boeuf Bourguignon. Boeuf Bourguignon wordt ook wel boeuf à la bourguignonne genoemd en behoort echt tot de authentiek Franse recepten. Het Franse gerecht heeft zijn naam te danken aan de Bourgognestreek, waar dit recept vandaan komt.
Raki is een Turkse niet gezoete drank die meestal een anijssmaak heeft. Raki is in Turkije een populaire dank maar ook in Albania, de Griekse eilanden en Balkan landen wordt hij gedronken als een aperitief. Raki wordt traditioneel gemaakt met druivenmout en met anijszaad smaak geven.
Ouzo kan zowel puur als aangelengd met water gedronken worden. Ook kan je Ouzo serveren met een ijsblokje erin. Puur is het drankje kraakhelder, leng je het aan met water wordt de Ouzo wat melkachtig. Dit komt door de ethirische oliën uit de anijs, die moeilijk in water oplosbaar is.
Ouzo wordt in de koelkast of in de diepvries bewaart. Wij adviseren om de ouzo in de diepvries te bewaren, zodat u hem zo koud als mogelijk kan drinken. Ouzo kan puur gedronken, het wordt in een shotglaasje geserveerd en kan ook met water worden aangelegd.