Een problematische schuldsituatie is de situatie waarin te voorzien is dat een natuurlijke persoon schulden niet zal kunnen blijven afbetalen of is gestopt met afbetalen. In ieder geval een situatie waarin niet binnen 36 maanden alle open- staande vorderingen betaald kunnen worden (met een betalingsregeling).
Als je naar verwachting de schulden niet binnen 3 jaar kunt terugbetalen, is er sprake van problematische schulden.
Je hebt financiële problemen als:
De betalingsachterstand van de vaste lasten (zoals huur, hypotheek, energie of verzekeringen) meer is dan twee maanden. Er geen eigen geld is om de schuld mee af te kunnen betalen. Je niet weet hoe je zonder hulp je rekeningen moet betalen of hoe je je leningen zou moeten afbetalen.
De Tweede Kamer spreekt van een problematische schuld wanneer iemand langdurig niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen, er meerdere betalingsachterstanden zijn en er geen geld is om de schuld te betalen[1].
In 2022 was 60 procent van de Nederlanders financieel ongezond of kwetsbaar, tegen 50 procent in 2021. Ook kan slechts de helft (54 procent) van de huishoudens alle rekeningen zonder problemen betalen.
Ruim een half miljoen huishoudens heeft problematische schulden, dat wil bijvoorbeeld zeggen dat ze rood staan, rekeningen niet kunnen betalen en/of betalingsachterstanden hebben en niet in staat zijn dit zelf op te lossen.
Deze verschillen gelden ook als rekening wordt gehouden met overlap tussen de kenmerken. Financiële kenmerken Ruim driekwart van de huishoudens met risicovolle schulden heeft een totale betalingsachterstand van minder dan 5000 euro. 22% heeft hogere achterstanden, waarvan de helft meer dan 15.000 euro.
In vrijwel de meeste gevallen komt de schuldenaar met een voorstel voor haar schuldeisers om tegen een bepaald percentage, vaak slechts 10% tot 20%, de schuld te voldoen tegen finale kwijting.
Sommige schulden kunnen niet worden kwijtgescholden: penale boetes, onderhoudsgelden, schulden die een schadevergoeding inhouden, toegestaan voor het herstel van een lichamelijke schade veroorzaakt door een misdrijf en eventuele restschulden na faillissement.
Bij een minnelijk akkoord probeert de gemeente uw schulden te regelen met al uw schuldeisers. U kunt ook naar het Juridisch Loket of het maatschappelijk werk. Zij kunnen u in contact brengen met een erkende schuldhulpverlener. Zo voorkomt u dat u bij ondeskundige of onbetrouwbare aanbieders terechtkomt.
Wanneer er geen minnelijke of gerechtelijke aanzuiveringsregeling mogelijk is omdat je gewoon te weinig middelen hebt om je schulden ooit terug te kunnen betalen, kan de rechter je schulden volledig kwijtschelden. Dit wordt een totale kwijtschelding van schulden zonder aanzuiveringsregeling genoemd.
Lichte betalingsproblemen kun je vaak zelf oplossen door bijvoorbeeld een betalingsvoorstel te doen aan de schuldeisers. Er is sprake van ernstige betalingsproblemen, als je deze zelf niet kunt aflossen. Je spreekt van problematische schulden, als je deze schulden niet binnen drie jaar kunt afbetalen.
Kortom alles waar je zo hard om hebt gewerkt raak je kwijt. Als je vast komt te zitten dan verstrekt het Ministerie een Detentieverklaring. Met deze verklaring kun je bij jouw vaste lasten aangeven dat je in gevangenschap verkeerd en daardoor niet meer in staat bent jouw vaste lasten of schulden te voldoen.
Kredietbanken verstrekken leningen om schulden af te lossen: saneringskredieten. De aanvraag daarvan verloopt via de gemeentelijk schuldhulpverlening. Met saneringskredieten worden alle schuldeisers in één keer aan het begin van het traject afgelost. Het incassocircus valt definitief stil.
Vraag dan om hulp. Neem contact op met je gemeente of bel het landelijk (anonieme) telefoonnummer voor hulp bij geldzorgen: 0800-8115 of kijk op 0800-8115.nl. Zij kunnen samen met jou kijken welke organisatie in jouw regio jou verder kan helpen.
De meest bekende oorzaken zijn dat mensen in de schulden raken door een te laag inkomen, werkloosheid of bij dakloosheid. Toch overkomt het ook mensen die in principe voldoende inkomen hebben.
Een aantal schulden zijn niet saneerbaar. Dit zijn o.a. hypotheekachterstanden, CJIB-boetes, DUO-schulden en Belastingschulden.
Werknemers met schulden zorgen voor extra kosten en maken de organisatie kwetsbaar Werknemers met financiële problemen c.q. problematische schulden brengen ongemakken en risico's voor werkgevers met zich mee. Deze werknemers hebben vaker last van stress, concentratieproblemen en ziekteverzuim.
Veel mensen hebben weinig tot geen spaargeld
10 procent van de Nederlandse huishoudens heeft 100.000 euro of meer aan spaargeld, maar 20 procent heeft minder dan 2.500 euro op de spaarrekening staan. En dan is er ook nog eens 11 procent die helemaal geen spaargeld heeft.
Gemiddeld genomen ligt het spaargeld van de Nederlander, volgens het CBS (2021), rond de € 46.300.
Mensen die de magische grens van een miljoen euro voorbijgaan, kun je best rijk noemen. Volgens cijfers uit 2020 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er 278.000 huishoudens in Nederland met een vermogen van een miljoen euro of meer. Dat is 3,5 procent van het totaal aantal huishoudens.