"Steenmarters zijn roofdieren die graag kippeneieren uit nabijgelegen kippenhokken stelen. De steenmarter neemt dan zo'n ei in de muil en loopt daarmee naar een schuilplek om het op zijn gemak te kunnen opeten.
Steenmarters zijn roofdieren. Ze eten veel muizen en ratten, maar ook vruchten, insecten, spinnen, en (keuken)afval staan op hun menu. Ze zijn dol op (kippen)eieren en durven uitzonderlijk ook wel eens een duif, kip, eend, cavia of dwergkonijn roven.
Vossen, hermelijnen en steenmarters zijn een grote vijand voor je kippen. Ze dringen het kippenhok binnen en vallen jouw kippen aan, eten de eitjes op of pakken de kuikens.
Daarnaast kunnen ratten de kippen aan vallen en ze daarmee verwonden of zelfs doden. Zeker eieren en kuikens zijn een gemakkelijke prooi voor ratten.
Het bedrog begint bij het ei: de koekoek bouwt niet zelf een nest, maar legt zijn eieren in de nesten van andere vogels. Zo zoekt het koekoeksvrouwtje kleine vogels op die hun nest aan het bouwen zijn. Op een onbewaakt ogenblik steelt de koekoek een ei uit het nest, laat het vallen of eet het ei zelf op.
"Steenmarters zijn roofdieren die graag kippeneieren uit nabijgelegen kippenhokken stelen. De steenmarter neemt dan zo'n ei in de muil en loopt daarmee naar een schuilplek om het op zijn gemak te kunnen opeten.
Eieren kunnen worden weggeroofd door Gaaien, Zwarte Kraaien, Eksters en Kauwen. Ook Bruine Ratten, eekhoorns en marterachtigen zijn nestpredatoren. Huiskatten pakken regelmatig de nog wat hulpeloze, uitgevlogen jongen.
Muizen en ratten
Dat wordt al iets problematischer dan meepikkende vogels. Ratten lusten immers niet alleen voer, maar ook verse eitjes én soms zelfs jonge kippen! Bovendien kunnen ze nare ziektes overdragen. Met heel fijnmazig kippengaas kun je ratten gelukkig wat ontmoedigen.
Zwarte peper houdt ratten op afstand. Even strooien, niezen en wegwezen! De geur van uien of azijn schrikt ook ratten af. Maar soms ook mensen...
Waarom verstoppen kippen hun eieren? Kort gezegd doen ze dit omdat ze ofwel te weinig nestkasten hebben, of omdat ze zich om wat voor reden dan ook niet op hun gemak voelen in de nestkasten die u voor ze in gedachten heeft. De algemene ratio van nestkasten per hennen is 1:4, hoewel 1:6 of 1:8 soms ook volstaat.
Zeker kuikens en kleine kippen zijn een gewilde prooi voor deze jagers. Voorbeelden hiervan zijn de havik, sperwer, kiekendief en buizerd. Echter kunnen kraaien, eksters en gaaien je kippen ook aanvallen en flink verwonden.
Een steenmarter is bruin van kleur met een grauwbruine ondervacht en zijn onder andere te herkennen aan hun witte keelvlek. De kop-romplengte van een mannetje is 40 tot 52 cm, bij een vrouwtje is dit 37 tot 48 cm. Ze hebben ongeveer het formaat van een (slanke) huiskat.
Marters zijn snelle en slanke roofdieren die erg goed kunnen klimmen. Bescherm je kippen extra goed tegen marters en andere roofdieren door wat mensen- en hondenhaar (uit het kapsalon bijvoorbeeld) in het kippenhok te leggen. Ook menselijke urine, oude kleren en azijn bieden soms hulp.
Marter, wezel, hermelijn.
- U kunt het beste kippengaas of volièregaas gebruiken.
Een steenmarter laat verschil- lende sporen achter. Zo kunt u buiten of binnen uitwerpselen aantreffen. Normaal zijn de uit- werpselen 5-10 cm lang en 1,5 cm dik en hebben ze een spitse punt. De uitwerpselen bevatten vaak haren, veren, botresten en pitten van vruchten.
Zo houden ratten niet van de geur van azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Als je de kippen toch eens een korstje brood geeft, zorg je er het beste voor dat het meteen op is. Let er ook op dat dat het aandeel graan vervangt. Restjes als plus geven, is echt niet nodig. 'Een andere optie is om ervoor te zorgen dat ratten gewoonweg niet aan het eten van kippen kunnen.
Natuurlijke vijanden van de bruine rat zijn marterachtigen, uilen en katten. Een agressieve bruine rat is in staat wezels en andere kleine roofdieren weg te jagen.
Zo doen pindakaas en vlees het best goed als je ratten wilt lokken. Noten en fruit is ook mogelijk, respectievelijk vanwege het vetgehalte (noten) of het suikergehalte (fruit). Verder kun je hun aandacht trekken met gepelde granen en slaan ze zelfs katten- of hondenbrokken niet over.
Eksters 'stelen' de eitjes en jonge vogeltjes uit andere nesten. Dat is zijn menu: wormen, insecten, soms etensresten en dus inderdaad ook wel een ei of kuiken van een zangvogeltje, maar alleen in de broedperiode om aan zijn eigen kroost te voeren.
Bevrucht of onbevrucht ei herkennen zonder schouwlampje
Allereerst kunt u zonder lampje kijken naar de eischaal, naar het verschil in kleur. Bevruchte eieren hebben namelijk een andere kleur en glans dan onbevruchte eieren. Een onbevrucht ei is heel licht geel van kleur en een beetje dof.