De pijn komt meestal voor in beide benen, soms afwisselend links en rechts, meestal 's avonds en 's nachts, maar doorgaans niet 's ochtends. De voorkeursplaatsen zijn het scheenbeen, het kuitbeen en de kniekuil. 's Morgens zijn de klachten doorgaans verdwenen.
Bij groeipijn heeft je puber pijn in de benen, vaak in de onderbenen. Je kind voelt de pijn meestal in één been tegelijk. Een volgende nacht kan het andere been aan de beurt zijn. Vaak gaat het om kortdurende pijnscheuten die weer overgaan.
Sommige volwassenen geven aan klachten van groeipijn te ervaren, maar dit is niet mogelijk. Het gaat in die gevallen zeer waarschijnlijk om een andere klacht met vergelijkbare pijn. Andere voorbeelden van klachten in bijvoorbeeld de onderbenen zijn shin splints en het compartimentsyndroom.
Groeipijn komt bij meisjes doorgaans voor tussen de twee en elf jaar.Jongens groeien iets later en kunnen er van hun tweede tot hun dertiende last hebben. De grootste groep kinderen die last heeft van groeipijn, is tussen de vier en acht jaar oud. Meisjes hebben iets vaker last van groeipijn dan jongens.
Maak de pijnlijke plekken warm met een kruik of een warme doek. Zorg dat uw kind het rustiger aan doet tijdens inspanning waarbij uw kind veel pijnklachten heeft. Helemaal stoppen met de inspanning hoeft niet, maar doe een stapje terug. Als de pijn niet verandert na het rustiger aan doen, stop dan met de oefening.
Die snelle groei kan groeipijn veroorzaken. Je peuter kan tijdens de groeipijn ook hoofdpijn en buikpijn krijgen. Ook kan hij er vermoeid door raken en een huilbui krijgen. Meisjes schijnen vaker last te hebben van groeipijn dan jongetjes.
Symptomen groeipijn
Groeipijn in de armen komt vrijwel nooit voor. Groeipijn bevindt zich meestal in en rond de knieën en scheenbenen. De pijn treedt meestal 's nachts op en is soms heel hevig maar kan ook langdurend en zeurend zijn. Groeipijn komt meestal voor in episodes.
Ons advies. Als je kind 's nachts wakker wordt met groeipijn, stel het dan vooral gerust. Masseer de benen lichtjes en gebruik eventueel een warm kersenpittenkussen of hotpack om de pijn te verlichten.
Na het starten van de puberteit (bij meisjes bij gemiddeld 10,7 jaar, bij jongens bij 11,5 jaar) groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm (Schönbeck et al., 2013). De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar en bij meisjes op 12-13 jaar.
De klachten kunnen enkele maanden tot twee jaar aanhouden. Meestal gaan ze vanzelf over als je niet meer zo snel groeit.
Goede voeding en voldoende slaap helpen je kind in deze periode. Eiwitten zorgen voor de opbouw van spiermassa en voor een goede stofwisseling. Gevarieerd eten met vlees, vis, eieren en soja ondersteunt kinderen hun groeispurt goed te doorstaan.
Bij een deel van de kinderen helpt warmte om de pijn in de benen te verminderen, bijvoorbeeld in de vorm van een kruik of een hotpack. Warme sokken aan de voeten kunnen helpen om beenpijn te voorkomen. Sommige kinderen hebben baat bij warm douchen of een warm bad voor het slapen gaan.
Deze 'groeigerelateerde pijn' kan heel vervelend zijn, omdat je niet meer vrij kan spelen en sporten. De meeste kinderen hebben vooral last na het sporten, als ze afgekoeld zijn. Ze lopen dan mank en klagen over scherpe pijn aan de knie of hak. Omdat het veel voorkomt, is er ook redelijk veel onderzoek naar gedaan.
Meisjes hebben vaker last van groeipijn dan jongens. Als het kind overdag veel gelopen heeft, treedt vaak s'nachts de pijn op. De pijn kan continu aanwezig zijn of in korte periodes.
Die groei kost energie. Pubers hebben veel eetlust, kunnen moe en sloom zijn en voelen zich soms niet zo lekker. Hun bewegingen veranderen, ze zijn soms onhandig en slungelig. Ze moeten wennen aan hun plotselinge lange lijf.
Kindergeneeskunde - Groeipijn
Bijna 1 op 5 kinderen heeft 's nachts wel eens pijn in de benen. Ze kunnen niet slapen en maken hun ouders wakker. Na enige tijd verdwijnt de pijn, maar enkele dagen later is het weer zover. Er valt verder niets abnormaals te bespeuren.
De meeste jongens hebben hun eerste zaadlozing tussen hun 11e en 16e jaar. Wanneer jongens hun eerste zaadlozing hebben, hangt af van de werking van hun hormonen.
Tijdens de groeispurt kan je meer honger hebben. Of kan je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.
Pijn in de benen bij kinderen, geduid als 'groeipijn', komt voor in de leeftijd van 4-14 jaar bij 2,6-49,4% van alle kinderen, geschat wordt bij meer dan 30%. Het is niet bekend hoe vaak de klacht aan de huisarts gepresenteerd wordt.
Wanneer naar huisarts met groeipijn
Het kan voorkomen dat je kind naast groeipijn ook koorts heeft, wat in sommige gevallen kan duiden op een beenmergontsteking.
Er zijn verschillende aandoeningen waardoor pijn in het bovenbeen ontstaat. De pijn kan acuut ontstaan door een botbreuk of een spierscheuring. Daarnaast zijn er een aantal aandoeningen en blessures die pijn in het bovenbeen veroorzaken. Een veelvoorkomende oorzaak van pijn in het bovenbeen is ischias.
Tijdens de groeispurt in de puberteit kunnen ze gemiddeld wel twaalf centimeter per jaar groeien. Kinderen in de groei zijn regelmatig moe, omdat groeien veel energie kost. Soms hebben ze last van groeipijn. En ze kunnen eten voor twee!
Gedragsveranderingen. Een kind kan pijn op een van de volgende wijzen uiten: Het kind zegt dat het pijn heeft, kreunt of huilt. Bij het huilen kan het kind tijdens de pijnprikkel korte tijd de adem inhouden en kan vervolgens hoog en intens gaan huilen.
Dit kan verschillende redenen hebben. We zetten de 4 meest voorkomende oorzaken op een rij: Je baby wordt huilend wakker omdat hij een ongemak heeft; honger, te koud of te warm, een te volle luier zijn voorbeelden waarom een baby huilend wakker kan worden. Je baby is niet moe meer en wil niet (meer) slapen.