Zuren in je voeding zijn net zo belangrijk voor je gezondheid als basen. Het gaat om de balans. Beide heb je nodig om alle lichaamsprocessen uit te kunnen voeren. Het
Alle zure voedingsmiddelen, hoe gezond ook, kunnen schadelijk zijn voor uw gebit. Vooral voor zuur fruit moet u oppassen. Denk aan citrusvruchten, bramen en bessen, appels, druiven, kiwi's en mango's, maar ook aan de producten daarvan (appelstroop, jam, vruchtensap).
Voeding. Voedsel dat we eten heeft na verbranding ervan een zuurvormende invloed op het lichaam. Met name dierlijke eiwitten, suikers, bepaalde vetten, alcohol, koffie en limonades hebben een sterk verzurende werking. Na verbranding blijven veel zuurresten achter in het lichaam.
Verzurende voedingsmiddelen
Zuurvormende voedingsmiddelen laten na verbranding zure reststoffen achter, zoals urinezuur, fosforzuur, looistof en azijnzuur. Zuurvormende voeding omvat o.a. melk en zuivelproducten, frisdranken, koffie, vis, vlees, eieren, snoep en granen.
Verzurende voedingsmiddelen
Voedingsmiddelen die je zuur maken zijn onder andere dierlijke eiwitten, suikers, koffie, alcohol, frisdrank, verzadigde vetten en dergelijke. Maar ook diverse granen en notensoorten verzuren het lichaam.
Gun je tanden rust
Zuren tasten je tandglazuur aan en zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van gaatjes. Als je daarna een uur lang niets meer eet of drinkt, kan je glazuur weer herstellen. Een stukje kaas eten, of een glas water of melk drinken na het eten helpt ook. De zuren verdwijnen zo sneller uit je mond.
Zuur is kortgezegd alles met een pH-waarde lager dan 7. De pH-waarde is de maat voor de zuurgraad; hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder het is.
Verzuring van het lichaam, spieren en gewrichten wordt in hoge mate veroorzaakt door een dagelijkse overschot aan zuurvormend voedsel. Zuurvormende voedingsmiddelen laten na verbranding ervan, zure afvalstoffen zoals urinezuren, melkzuren en azijnzuren achter.
Zuur fruit
Denk aan citrusvruchten, bramen en bessen, appels, druiven, kiwi's en mango's, maar ook aan de producten daarvan (appelstroop, jam).
Het is specifiek de aanwezigheid van H3O+-ionen wat ervoor zorgt dat de oplossing zuur wordt. Als een base wordt opgelost in water, nemen de basische deeltjes een H+-ion op en reageren de watermoleculen juist als zuur. De watermoleculen staan dus een H+-ion af waardoor er OH--ionen (hydroxideionen) ontstaan.
Verzuring door voeding
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
De normale pH-waarde van het bloed ligt tussen de 7,35 en 7,45. Ons lichaam houdt dit evenwicht zelf in stand met ingenieuze regelsystemen. We hoeven daar niets voor te doen. Een teveel aan zuren wordt snel gecompenseerd dankzij complexe chemische reacties.
Citroen is een van de meest basische voedingsmiddelen die er zijn. Basisch (of alkalisch) is de tegenhanger van zuur. Door iedere ochtend te beginnen met een groot glas water met citroen maak je je lichaam meer basisch. Dat is in verschillende opzichten gezonder voor je.
De smaak zuur is terug te vinden in producten als yoghurt, karnemelk, tomaat, azijn, zuur fruit zoals citroen en bessen. Bij zuur denken wij aan: citroen, limoen, klaverzuring, azijn, yoghurt, zure bom en rolmops.
Alcohol, pepermunt, koffie, sterke thee, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap van citrusfruit zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel veroorzaken vaak brandend maagzuur. Je kunt deze voeding beter vermijden.
Een pH tussen de 5 en 6 is ideaal. Minder dan 5 is te zuur, meer dan 6 is te alkalisch. Je brengt de zuurgraad van de urine omhoog door citrusfruit, zoals sinaasappelen, appels, grapefruit en cranberry capsules of -sap te gebruiken.
Limoen is voor zo ver bekend met een pH van 2,1 de zuurste vrucht ter wereld.
Zijn gefermenteerde en gepekelde groenten gezond? Groenten zijn sowieso gezond en we eten er nog te weinig van. Mogelijke bijkomende gezondheidsvoordelen van gefermenteerde groenten worden vooral toegeschreven aan de aanwezigheid van levende melkzuurbacteriën en hun eventuele probiotische werking.
Een gemiddeld verzuurd lichaam kan last hebben van vermoeidheid, gewrichtspijnen, haaruitval, weinig energie en huidongemakken. Een sterk verzuurd lijf gaat een stapje verder. Je kunt dan kampen met aandoeningen zoals jicht, artrose, fibromyalgie en eczeem,” aldus Peter-Ernst.
Omdat er ineens veel insuline vrij komt, daalt de bloedsuiker na de maaltijd weer. Dit kan zorgen voor zoete trek na de maaltijd, je lichaam gaat opzoek naar een nieuwe piek. Om dit te voorkomen kan je proberen om minder en meer langzame koolhydraten te eten, zoals volkoren producten, groente en peulvruchten.
Zure en zoute producten.
Zure snoepjes, fruit en natuurlijk de bekende augurken, maar ook hamburgers, chips en gezouten noten. Dit kan komen doordat je tijdens je zwangerschap meer bloed aanmaakt, waardoor je mogelijk meer behoefte hebt aan natrium (en dus zout).
Yoghurt is een zuur melkproduct. Dit komt doordat bacteriën melksuikers uit melk omzetten in melkzuur. Magere en halfvolle yoghurt staat in de Schijf van Vijf. Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten.
Toxic waste Candy is volgens kenners de zuurste snoepjes die er bestaan. We dagen je uit voor een toxic challenge met deze Toxic waste sour candy, probeer de zuurste snoepjes die zo sterk zijn dat je ze niet in je mond kan houden, langer dan 60 seconden in je mond te houden.
Een waterige oplossing die een pH heeft van lager dan 7 wordt een zuur genoemd. Dit zijn daarmee de tegenhangers van de basen, die een zuurtegraad hebben van meer dan 7. Een aantal bekende varianten uit het dagelijks gebruik zijn onder andere citroenzuur en azijnzuur.
Fluorantimoonzuur (HSbF6) is het sterkste, tot nu toe bekende synthetische superzuur. Het zuur wordt gevormd door waterstoffluoride (HF) en antimoon(V)fluoride (SbF5) in verschillende verhoudingen met elkaar te mengen.. De 1:1-verhouding vormt het sterkste superzuur.