Na het gymnasium-examen kunnen deze leerlingen doorstromen naar de universiteit. Op onze school krijgen alle leerlingen in de eerste klas van het vwo, dus ook op het atheneum, gymnasiale vorming aangeboden.
Het vwo bestaat uit twee opleidingen: het gymnasium en het atheneum. Beide opleidingen hebben hetzelfde niveau, duren allebei zes jaar en bereiden je voor op het wetenschappelijk onderwijs (WO), de universiteit. Het belangrijkste verschil tussen de twee opleidingen is dat je op het gymnasium Grieks en Latijn leert.
Wat levert het op? Een gymnasium diploma is in Nederland het hoogste niveau wat een leerling op de middelbare school kan halen. Het biedt een stukje extra algemene kennis dat altijd van pas komt; welke studierichting een leerling later ook op wil gaan.
Het atheneum is een richting binnen het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo). Het vwo duurt in principe altijd zes jaar. Met een vwo-advies kan je naar het atheneum of gymnasium. Vergeleken met het gymnasium volg je op het atheneum niet de vakken Grieks en Latijn.
Je kunt worden toegelaten tot de bachelor Geneeskunde met een: vwo-diploma natuur & gezondheid + natuurkunde;vwo-diploma natuur & techniek + biologie;vwo-diploma natuur & gezondheid en natuur & techniek.
De prestaties van leerlingen op categoriale gymnasia verschillen niet veel van die van vwo-leerlingen op scholengemeenschappen, zo blijkt uit een recente analyse. De gymnasiasten doen het over de hele linie zowel op het schoolexamen (SE) als op het centraal eindexamen (CE) een fractie beter.
Het gymnasium bereidt leerlingen bovenal voor op een academische vervolgopleiding. Leerlingen ontwikkelen tijdens hun gymnasiumopleiding dan ook een onderzoekende basishouding. Vaak kan een leerling op een gymnasium ook extra vakken volgen, zoals filosofie, debat, toneel of Spaans.
Het gymnasium is erg zwaar, zeggen de directeuren van die scholen. Nog zwaarder dan het atheneum, want kinderen krijgen er ook Latijn en Grieks. Niet elke leerling met een vwo-advies kan zoveel vakken aan. Voor sommige kinderen is het beter om gewoon naar het atheneum te gaan.
Een vwo-opleiding omvat atheneum en gymnasium. Je krijgt er uitsluitend algemene theorievakken. Het tempo ligt er bovendien hoog en de opleiding duurt zes jaar.
Studenten kunnen naar het mbo (niveau 1 t/m 4), naar het hbo (in de vorm van een 2-jarige associate degree, een hbo-bachelor en/of een hbo-master) of naar de universiteit voor een wo-bachelor en/of wo-master. De hoogste graad in het onderwijssysteem is een PhD.
In Nederland waren er in 2015-2016 ruim 63.500 gymnasiasten (6,6% van alle leerlingen in het voortgezet onderwijs; 27% van de vwo-leerlingen).
Met een havodiploma, een vwo-diploma of een mbo 4-diploma kunt u een opleiding gaan volgen aan een hogeschool. Voor toelating tot een universiteit heeft u een vwo-diploma of een propedeuse (eerste jaar) van een hbo-opleiding nodig.
Het gymnasium is - net als het atheneum - een stroming binnen het vwo en duurt ook 6 jaar. Onze leerlingen op het gymnasium volgen in de onderbouw (tot en met het 3e leerjaar) extra vakken in klassieke culturele vorming, te weten Grieks en Latijn.
De opleiding tot advocaat
Om advocaat te worden moet je een universitaire opleiding volgen. Om een universitaire studie te kunnen doen, heb je een VWO diploma nodig. Als je die hebt, kan je aan 9 universiteiten in Nederland rechten gaan studeren. De rechtenstudie is zeer breed; er zijn verschillende vormen.
Samengevat zijn de opties als volgt: Het hele jaar overdoen: alle vakken opnieuw volgen en het examen opnieuw maken. Dit kan op een middelbare school, bij het vavo of op een privéschool. Deelcertificaten halen: het examen opnieuw maken voor de vakken die je onvoldoende hebt afgesloten.
Vooral de vierde klas havo staat al jaren als probleemklas bekend. Daar blijven de meeste leerlingen zitten. Onderzoeken hiernaar hebben nooit keiharde oorzaken aangewezen, maar in de onderwijswereld worden wel steeds dezelfde verklaringen genoemd.
Moeilijkste & makkelijkste examens
Als moeilijkste examens werden de vakken wiskunde en natuurkunde het meest genoemd, op de voet gevolgd door economie, Nederlands en geschiedenis.
Als je niet teveel problemen met de lesstof hebt: Zeer zeker wel! Een zelfstandig gymnasium is vaak een school met geschiedenis, relatief klein en daardoor een hechte gemeenschap, het kan een beetje elitair zijn, maar dat kan je ervan weerhouden arrogant te worden. Als het je ligt, is het een erg aangenaam schooltype.
In totaal gaan er ongeveer 60.000 leerlingen naar een gymnasium, evenredig verdeeld over categorale scholen en scholengemeenschappen. Na een periode van groei daalt het aantal leerlingen sinds enkele jaren. Sommige scholen vragen zich af hoe ze meer leerlingen kunnen aantrekken.
Het gymnasium is een aparte bij wet gedefinieerde schoolsoort. Je kunt een gymnasiumdiploma behalen op een categoraal gymnasium of scholengemeenschap vermits dan zowel het vak Grieks (GTC) en als Latijn (LTC) ook vanzelfsprekend verankerd is in het vakkenaanbod van de onder- en bovenbouw.
Het vwo is niet veel moeilijker dan havo
De meerderheid vindt het vwo niet veel moeilijker dan de havo, al neemt de moeilijkheidsgraad wel iets toe naarmate je verder komt. Er wordt dieper op de stof ingegaan en je hebt meer inzicht nodig, ondervond Hugo.
Getalenteerde havisten kunnen na het behalen van hun havo-diploma doorstromen naar vwo 5, waarna zij na twee jaar en soms in één jaar hun vwo-diploma kunnen behalen!
Als ik zak voor het gymnasium, krijg ik dan automatisch een atheneumdiploma? Het antwoord hierop is: nee (helaas!). Als jij als gymnasiast het examen maakt kun je na vaststelling van de uitslag ook alleen maar een gymnasiumdiploma overhandigd krijgen.