Hoe weet je of je een 'blanco strafblad' hebt of niet? Het uittreksel uit je strafregister kan je (op de meeste plaatsen momenteel elektronisch) aanvragen op de dienst bevolking en/of burgerzaken van de gemeente van jouw woonplaats.
Een blanco strafblad verkrijgt u niet automatisch. U moet hiervoor een verzoek tot eerherstel indienen. Belangrijk om weten is dat er een verschil bestaat tussen het strafregister (strafblad) en een uittreksel uit het strafblad of “bewijs van goed gedrag en zeden”.
U kunt het Overzicht Justitiële Gegevens opvragen bij de Justitiële Informatiedienst. U krijgt dan een uitnodiging om het overzicht op te halen. Dit doet u bij de rechtbank in het gebied waar u woont.
Alle veroordelingen die een persoon oploopt verschijnen op dit strafregister: correctionele veroordelingen, veroordelingen door de politierechtbank, ook gunstmaatregelen zoals opschorting van de uitspraak van de veroordeling of een veroordeling tot een straf met uitstel.
De verwijderingstermijn hangt onder meer af van het strafmaximum dat voor dat feit in de wet staat. Dat is dus niet de straf die een persoon kreeg, maar de straf die een persoon volgens de wet maximaal had kunnen krijgen. Afhankelijk hiervan is de bewaartermijn 20 of 30 jaar.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Ja, je kunt een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen als je strafbare feiten hebt gepleegd. Als het strafbare feit niet belangrijk is voor de stage of de functie die je gaat uitoefenen, krijg je alsnog een VOG.
Als er veroordelingen op uw strafregister staan, kan u een blanco strafregister bekomen: ofwel door de automatische uitwissing van veroordelingen,ofwel door een beslissing tot herstel in eer en rechten (voor de veroordelingen die niet automatisch worden uitgewist).
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Hoe lang blijft het strafblad bestaan
De tijd dat het strafblad blijft bestaan is 5 jaar voor overtredingen en 30 jaar voor misdrijven. Deze termijn gaat in na onherroepelijke afdoening van de strafzaak. De verjaringstermijn voor misdrijven kan onder sommige omstandigheden worden verlengd: Bij zedendelicten (art.
Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen. Zoals advocaat, leraar of deurwaarder. Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig.
Bij zware misdrijven (feiten waarvoor u volgens de wet 6 jaar of meer kunt krijgen) wordt het strafblad in principe verwijderd als er 30 jaar zijn verstreken na de einduitspraak of na het volledig voldoen van de strafbeschikking. In ieder geval worden de gegevens 20 jaar na het overlijden van de betrokkene verwijderd.
De vraag of een werkgever een uittreksel uit het strafregister van een sollicitant of een werknemer mag opvragen en bewaren dient aldus omzichtig beantwoord te worden. Een werkgever mag naar het uittreksel van de sollicitant/werknemer vragen indien dit dienstig is voor zijn/haar functie.
Veroordelingen tot een politiestraf worden meestal na 3 jaar automatisch uit het strafregister gewist.
De terugkijktermijn voor een VOG P is 10 jaar voor wat betreft de justitiële gegevens.
1. Wat zegt de wet over het strafblad? Elke keer dat je wordt veroordeeld door een rechtbank, komt die veroordeling op je strafregister of strafblad terecht. Je strafregister of strafblad vormt zo een overzicht van elke veroordeling die je al hebt opgelopen.
Overtredingen die altijd worden vermeld
Het betreft bijvoorbeeld baldadigheid, openbare dronkenschap, onverzekerd rijden, rijden zonder rijbewijs en veroorzaken van gevaar op de weg. Deze overtredingen komen dus altijd op het strafblad.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had ongeveer 8% van de Nederlandse bevolking van twaalf jaar en ouder in 2019 een strafblad. Dit komt neer op ongeveer 1,3 miljoen mensen.
Je kunt hierbij een intentie tot aanstelling krijgen, waarbij je wordt aangenomen als je de twee laatste testen haalt. organen. strafblad hebt – met een strafblad heeft solliciteren bij de politie eigenlijk geen zin.
Het parket-generaal in Antwerpen liet via mail weten dat de procedure voor eerherstel in principe gratis is. 'De aanvraag zelf is volledig kosteloos.
Het uittreksel uit het strafregister is een opsomming van je persoonsgegevens en eventuele veroordelingen. Dit document kan je aanvragen in het commissariaat van je woonplaats maar ook in het Administratief Centrum (Dienst Bevolking) of in een dienstencentrum in je buurt.
Een veroordeling wegens vluchtmisdrijf zal op uw strafblad (strafregister) te zien zijn en blijft levenslang zichtbaar op uw strafblad.
Aan het begin van uw VOG-aanvraag heeft uw werkgever/organisatie via een zogenaamd 'screeningsprofiel' vastgelegd waarop u gescreend moet worden. Op basis van dit screeningsprofiel beoordeelt Justis of eventuele strafbare feiten op uw naam een belemmering zijn voor de functie of het doel waarvoor u de VOG aanvraagt.
Redenen om geen VOG te krijgen
U bent in de afgelopen vier jaar veroordeeld voor een misdrijf en de aanvraag is gerelateerd aan de functie die u gaat vervullen. U heeft een beroepsverbod opgelegd gekregen, bijvoorbeeld omdat u in het verleden de fout in bent gegaan bij uw werk als advocaat, notaris of accountant.
Een strafblad kan in de toekomst problemen geven bij het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), waardoor je niet overal meer stage kan lopen of kan werken. Daarnaast kun je niet meer op vakantie naar landen die mensen met een strafblad het land niet binnen laten, denk aan de Verenigde Staten en Australië.