Koffiegruis in de tuin Het zit tsjokvol stikstof, ideaal dus om je kamerplanten of moestuin mee te bemesten. Vooral planten die het goed doen in een zurige grond, zoals hortensia's, rozen en lavendel, houden van koffie.
Allemaal dol op koffie
Zeker groenten zoals aardappels, pastinaak, rabarber, rucola, selderij en andijvie krijgen er graag een extra boost van. Ook maïs, paprika, tomaten en pompoen houden van een schepje koffieprut.
Je kunt koffiedik niet voor elke plant gebruiken. Alleen planten, struiken en bomen die van een zure grond houden knappen op van koffiedik. Strooi dus koffiedik bij de wortels van zuur minnende planten als heide, blauwe hortensia, magnolia, rhododendron, blauwe bes, kaaps viooltje, lelietje van dalen en coniferen.
Niet letterlijk natuurlijk, maar planten die houden van een licht zure grond, zoals blauwe bes, Rhododendrons, Hortensia's, rozen en lavendel, doe je wel een groot plezier met wat koffieprut vermengd door de aarde. Ze groeien daar goed op! De geur van koffieprut doen katten gruwelen.
Je zou het bijvoorbeeld op de composthoop kunnen gooien of, als je die niet hebt, in het compostvat.En als je dat ook niet bezit zou je het gewoon in de tuin of op het gazon kunnen strooien. Koffiedik bevat bijna evenveel meststoffen als kunstmest en omdat het organisch materiaal is trek je er wormen mee aan.
Slakken bestrijden bij jonge planten
Slakken kruipen niet graag door droge, scherpe producten, zoals koffiedik (de caffeïne in koffie schijnt kleine slakken te doden), cacaodoppen, sparrennaalden, grind, kalk, zaagsel, hulstbladeren, fijngemaakte eierschalen of houtas.
Koffiegruis in de tuin
Het zit tsjokvol stikstof, ideaal dus om je kamerplanten of moestuin mee te bemesten. Vooral planten die het goed doen in een zurige grond, zoals hortensia's, rozen en lavendel, houden van koffie.
Bij de bloemen
Strooi koffiedik rondom de rozen of de hortensia's om de bloemen een extra boost te geven. Zorg ervoor dat de totale diepte van de grond waarin je de koffiedik strooit, minder dan een centimeter diep is. Op die manier voorkom je schimmel en meeldauw.
Gemalen koffie blijft ongeveer drie tot vijf maanden goed als je het op kamertemperatuur bewaart. Je kunt de houdbaarheid van koffie met maximaal twee jaar verlengen door het ongeopende pak gemalen koffie in te vriezen. Maar zodra je het pak openmaakt, zal het nog maar ongeveer vijf maanden goed blijven.
Koffiedik. Een geur waar ze helemaal niet van houden, dus strooi dat op je terras en ze trippelen snel weg. Planten.
Mieren houden niet van de geur van kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffiedrab. Ze zullen de plekken waar ze die geur ruiken dan ook verlaten en vermijden.
Koffiedrab, koffiefilters, koffiepads & theezakjes
Koffiedrab en koffiefilters horen bij het GFT+E. Dit is namelijk composteerbaar. Spoel koffiedrab nooit door de gootsteen of het toilet, dit kan namelijk verstoppingen veroorzaken. Koffiepads en theezakjes mogen vanaf 1 januari ook bij het GFT+E afval.
Vooral rozen maak je blij met wat bananenschillen als plantenvoeding. Een bananenschil onder een plant helpt ook tegen bladluis. Bladluis komt namelijk op de zoete geur van de bananenschil af en zal daardoor niet langer van de planten snoepen.
De koffieprut zorgt voor een wat zuurdere bodem en is dus ideaal voor planten die goed groeien op een licht zure grond, zoals bijvoorbeeld de rododendron, de schijnhazelaar en de meeste coniferen.
Wie de keus heeft, zou de blauwe korrels meststof alleen als een noodoplossing voor de langzaam groeiende olijfboom nemen. Voedingsleveranciers zijn ook de bekende huismiddeltjes zoals compost, koffiedik of een brandnetelbrouwsel.
Heb of wil je een grote hortensia, dan is alleen het wegknippen van uitgebloeide bloemen voldoende, gedurende het bloeiseizoen vanaf ongeveer april en mei tot en met augustus en september.
Voor het bemesten van hortensia kan je hortensiamest of organische mest gebruiken. Organische mest heeft een dierlijk of plantaardig karakter en bevat bovendien veel voedingsstoffen en sporenelementen. Na het aanbrengen van de mest op de hortensia werkt het ongeveer drie maanden.
Bewaar je koffiedik niet meer dan drie dagen. En als je het bewaart, doe het dan in een schoon, afgesloten bakje in de koelkast. De schimmel verspreid zich langzaam door je koffiedik. Omdat je schimmel lucht nodig heeft om te ademen kun je niet teveel koffiedik tegelijk toevoegen, maar elke keer een laagje van ca.
Gebruik koffiedik in je tuin dus met mate. En het werkt vooral goed voor planten die van een lichtzurige bodem houden, zoals rozen, hortensia's, aardbeien en lavendel. Je kunt koffiedik trouwens ook prima gebruiken om paddenstoelen op te laten groeien.
Koffie en afvallen gaan goed samen
En dat is veel. Er is ook goed nieuws, want: koffie en afvallen gaan goed samen! Cafeïne stimuleert namelijk de vetverbranding en vermindert het hongergevoel. Koffie en afvallen is dus een goede combi.
Overgevoelig voor cafeïne
Sommige mensen kunnen koffie niet goed verdragen. Een grote gevoeligheid voor cafeïne lijkt hiervan de oorzaak te zijn. Je kunt daarbij last krijgen van je maag, je opgejaagd voelen of slecht voelen. Je kunt van een snellere hartslag krijgen of zelfs een tijdelijke onregelmatige hartslag.
Het wordt door sommigen aangeraden om koffiedik door de gootsteen te spoelen, het zou namelijk vetresten in de afvoer oplossen. Voorlichtingsorganisatie Milieucentraal adviseert juist om het niet te doen, de reden: Koffiedik zorgt voor extra slib en vergroot juist de kans op verstoppingen.
Een duurzame manier van koffiedik gebruiken is door de verzamelde koffiedik te laten drogen. Als dit gedroogd is kan je het bij je haardvuur of kampvuur in doen. Het zorgt ervoor dat je haard langer blijft branden en smeulen, een goedkope en duurzame manier.
Voordelen van koffiedik voor je huid
Het gebruik van een koffiescrub maakt je huid steviger doordat het de aanmaak van collageen een boost geeft. Zo kan je morgenochtend tijdens/na het drinken van je koffie het koffiedik ook gelijk de badkamer in meenemen en jezelf verwennen met een heerlijke verse scrub!