Normale winkeltijden in Spanje zijn tussen 10.00 en 14.00. Hierna volgt de siesta, een moment om gedurende de warmste periode van de dag even bij te komen, voor men weer aan het werk gaat. Let u hier dus op als u wilt gaan winkelen! Om 17.00 gaan de meeste winkels weer open tot 19.00/20.00.
Houd rekening met de volgende zaken. De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.30 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.00 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
Het eten en de siësta
Het avondeten vindt dan plaats vanaf ongeveer 21.00 uur en kan zeer uitgebreid zijn. In het algemeen is samen eten erg belangrijk in Spanje.
Op zondag zijn een groot aantal van de winkels gesloten, maar de toeristische winkels langs de boulevards of in de toeristische centra van de grotere plaatsen zijn in veel gevallen wel geopend.
Grote winkels zijn open van 10u tot 21u en sluiten 's middag niet. De meeste winkels en winkelcentra zijn zaterdagmorgen open. Op zon- en feestdagen zijn ze gesloten.
Denk als u gaat winkelen in Valencia wel aan de geliefde siësta: veel zaken zijn tussen 14.00 en 17.00 uur gesloten. Dat geeft u mooi de tijd om te genieten van de bezienswaardigheden in Valencia.
De grote winkels in Malaga zijn tussen 09.30 en 21.30 geopend. De kleine winkels en boetiekjes sluiten doorgaans tussen 14.00 en 17.00 hun deuren voor de siësta.
Hoe verder je naar het zuiden reist, hoe korter de dagen: in Italië, Griekenland en Spanje bijvoorbeeld is het veel vroeger donker dan bij ons en op de evenaar is het dag in, dag uit 12 uur licht, 12 uur donker van 6 tot 18 uur.
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
15 – 17 uur: Siësta tijd: de kinderen slapen, volwassenen doen een middagdutje en de winkels zijn dicht.
Spanje en Portugal
Geef je niets of minder, dan wordt dat gezien als een belediging. In Spanje is dat echter omgekeerd. Daar wordt het geven van fooi niet verwacht, maar is 5 procent wel acceptabel.
Een draaiende motor is not done in Spanje. Moet je langer dan twee minuten wachten, in de file of bij een spoorwegovergang, dan moet je de motor afzetten.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.
Verder drinken de Spanjaarden graag koffie. In de ochtend het liefst met veel melk en suiker.
Voor de meeste Spanjaarden is het pas 21.00 uur als de laatste maaltijd van de dag wordt geserveerd: la cena. Avondeten.
Buiten Spanje kennen we de Spaanse keuken vooral door gerechten als paella, tortilla, tapas, gazpacho en gerechten met de Spaanse worst chorizo. Bekende Spaanse dranken zijn sangria en tinto de verano. Maar de Spaanse keuken heeft nog zo veel meer te bieden! Wat dacht je van albondigas of Iberico secreto?
Buen apetito. Als het een formele situatie betreft dan is 'buen apetito' de juiste uitdrukking vooraf aan de maaltijd om eet smakelijk te zeggen. Het betekent letterlijk eet smakelijk in het Spaans net zoals in het Frans. Als je maar 1 manier wilt onthouden dan is deze uitdrukking wel het beste.
Halverwege tussen het Noorse vasteland en de Noordpool vind je de eilandengroep Spitsbergen, waar de ijsberen wonen. Hier kun je echt spreken over een eindeloze dag. De zon cirkelt de hele zomer lang door de hemel.
Het San Juan feest is onder Spanjaarden gekend als de kortste en meest betoverende nacht van het jaar. Op 24 juni viert men in Spanje immers de geboorte van San Juan (de heilige Johannes de Doper), en het begint met de voorgaande Nacht van San Juan van 23 op 24 juni, op zowat elke plek aan de Spaanse kust!
Van november tot eind februari zijn de ruim drieduizend inwoners van de Noorse nederzetting verstoken van daglicht. Alleen bij volle maan fleurt Spitsbergen een beetje op in het donker. Vandaar die straatverlichting die nooit uitgaat of dimt.
Openingstijden winkels in Barcelona
In het winkelgebied in hartje Barcelona, rondom de Portal del Àngel, zijn de winkels open van ca. 10.00 uur – 21.00 uur. De lokale boetiekjes houden de traditionele 'siësta' aan en zijn tussen 14:00-17:00 uur gesloten.
Winkels in Barcelona kennen ruime openingstijden. De meeste winkels zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 9.00 of 10.00 uur tot 20.00 of 21.00 uur. Omdat je in Spanje bent moet je er rekening mee houden dat veel kleinere winkels tussen 14.00 en 17.00 uur tijdelijk sluiten voor een siësta.
Malaga is een relatief goedkope stad vergeleken met de andere badplaatsen aan de Costa del Sol. In Malaga vind je verschillende hotels en jeugdherbergen, maar ook een overnachting in een driesterrenhotel is vergeleken met de andere badplaatsen goedkoop. Ontdek hoe je met een klein budget toch van Malaga kan genieten!